Το τέλος μιας εποχής

Χρόνης Διαμαντόπουλος, Δημοσιευμένο: 2011-03-13

Είμαστε σε πολιτικό αδιέξοδο; Ένα ερώτημα που ταλανίζει τον Έλληνα πολίτη. Η αποχή στις τελευταίες εκλογές αλλά και όπως πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ρήγμα στις σχέσεις πολιτών και εκπροσώπων του κοινοβουλίου. Οι πολίτες αντιδρούν, στρέφουν την πλάτη στα πολιτικά κόμματα, αποστασιοποιούνται από την συμμετοχή στα κοινά και απέχουν σε μεγάλο ποσοστό από τις εκλογικές διαδικασίες.

Τα σημερινά κόμματα που βρίσκονται στη Βουλή εμφανίζουν σημεία κόπωσης και φαίνεται ότι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, δυστυχώς όχι με τον καλύτερο τρόπο.

Κύρια αιτία η κατάληξη της χώρας μας σε οικονομική κρίση. Το σύνολο της μίζας που διακινήθηκε τις τελευταίες δυο δεκαετίες έχει ξεπεράσει τα όρια της φαντασίας, έχει αφήσει πληγές που εύκολα δεν κλείνουν και έχει δημιουργήσει αγανάκτηση στον Έλληνα για τους πολιτικούς και την πολιτική τους. Όπως αποδεικνύουν δικαστικές έρευνες, η κλοπή του δημοσίου χρήματος, με τη μέθοδο των προμηθειών εμπλέκει πολιτικούς, κόμματα της εξουσίας και όχι μόνο. Όλο και νέες οικονομικές ατασθαλίες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, αλλά όλα καλύπτονται και όλοι οι ένοχοι παίρνουν συγχωροχάρτια με το αιτιολογικό της παραγραφής. Το έγκλημα κατά της ελληνικής οικονομίας είναι διαρκές, έχει πολύχρονη διαδρομή και τώρα ο λαός πληρώνει το τίμημα.

Το ’’DNA’’ του Έλληνα, με τις εξάρσεις ανοχής του σε διάφορες κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις, ’’περιέθαλψε” το λάγνο πολιτικό σύστημα του σήμερα. Τώρα απαιτείται συνειδητή προσπάθεια όλων για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και την πολιτική ύφεση και είναι μονόδρομος. Απαιτείται λοιπόν, όχι μόνο η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και η συναίνεση του πρωταγωνιστή αυτού του δράματος, του ίδιου του λαού. Ας μη περιμένουμε τα ξένα συμφέροντα να μας υποστηρίξουν.

Η πραγματικότητα των επομένων μηνών θα δείξει μέχρι που θα οδηγηθεί το πολιτικό αδιέξοδο. Είμαστε στο τέλος μιας εποχής. Όλοι μας ελπίζουμε να υπάρξει επιτέλους το τέλος του κατακερματισμού του πολιτικού θεσμού και η αρχή της αναγέννησης … της πολιτικής και κοινωνικής αναγέννησης. Μόνο μέσα από την στάχτη μας θα ξαναγεννηθούμε και έτσι να ανασυνταχτεί ο διαλυμένος κοινωνικός ιστός.

Ο λαός περιμένει τη μεγάλη ανατροπή που θα φέρει το καινούριο με άμεση αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας μας.

Το σήμερα, απαιτεί, σε κάθε επίπεδο της δημόσιας ζωής, νέα άφθαρτα πρόσωπα που θα συμβάλουν στη εξυγίανση του πολιτικού συστήματος.

Πολιτικά πρόσωπα με ήθος και αξίες που θα οδηγήσουν τη χώρα σε ένα δυνατό αύριο και θα αποτελέσουν πρότυπο σκέψης και λειτουργίας του κοινωνικού συνόλου.

Πολιτικά πρόσωπα που θα σέβονται και θα στηρίζουν τον πολίτη και δεν θα διακατέχονται από πελατειακά συμφέροντα. Νέα πρόσωπα που θα περνούν το μήνυμα του ήθους και της αξιοπρέπειας στη νέα γενιά. Πρόσωπα με κύρος που θα εμπνέουν εμπιστοσύνη και σεβασμό στην πολιτική που εκπροσωπούν.

Οι πολιτικοί είναι για να πολιτεύονται και όχι να βολεύονται. Ας το συνειδητοποιήσουμε πλέον όλοι μας, ότι η πολιτική είναι λειτούργημα και όχι εξάσκηση επαγγέλματος. Ας γίνει η πολιτική ένδειξη καθαρότητας πνεύματος και όχι λοβιτούρας. Ας υπάρξει επιτέλους εθνική συνείδηση και όχι αναλγησία στο βωμό του χρήματος.

Θέματα επικαιρότητας: Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Θανάσης Αθανασίου

Εμμονές από το παρελθόν...

Θανάσης Αθανασίου, 2011-06-30

Την ώρα που ο Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία...

Περισσότερα

Σκέψεις μέσα στα ερείπια

Τάκης Θεοδωρόπουλος, 2011-06-28

Πώς είναι δυνατόν μια ομάδα ανθρώπων να εισβάλλει με την...

Περισσότερα

Τέλος το έλλειμμα σε μια νύχτα...

Γιώργος Προκοπάκης, 2011-06-27

Με αγωνία παρακολουθήσαμε τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες...

Περισσότερα
Κώστας Κάρης

Απαντήσεις και όχι προφητείες

Κώστας Κάρης, 2011-06-26

Σε τελική ευθεία η ψήφιση της νέας συμφωνίας με την Ευρωπαική...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Στις Βρυξέλλες ψάχνουν όρους για το νέο δάνειο, στην Αθήνα πλήρης αβεβαιότητα

Ελίζα Παπαδάκη, 2011-06-26

Όπως ακριβώς αναμενόταν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν...

Περισσότερα

Σε απόγνωση το σύστημα εξουσίας

Τάσος Παππάς, 2011-06-26

Από ορισμένα σήματα που εκπέμπει το σύστημα εξουσίας καταλαβαίνεις...

Περισσότερα
Πόπη Διαμαντάκου

Μήπως να κάνουµε και κάνα τάµα;

Πόπη Διαμαντάκου, 2011-06-23

Να προσευχηθούµε γιατην ελληνική οικονοµία προτείνουν...

Περισσότερα

Ένα βήμα μπρος δυο βήματα πίσω

Ευθύμης Δημόπουλος, 2011-06-23

Πρόσφατα η ΔΗΜΑΡ διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Ο Τραμπ πατά Ευρώπη

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Όλοι παρακολουθήσαμε με αποτροπιασμό τις σκηνές βίας της...

Ξενοφών Κοντιάδης

Μείζονα παρέμβαση Κοντιάδη μέσω Dnews: Το ρίσκο της ακυβερνησίας και ο εκλογικός νόμος

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-06-08

Nα επιτραπεί η λήψη του μπόνους εδρών από τον πρώτο σε δύναμη...

Δημοκρατική αναδιανομή των κερδών από τα δεδομένα μας

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Πριν από καμιά εικοσαετία σε ταινίες κινουμένων σχεδίων...

Βλασφημία

Μιχάλης Μητσός, 2026-06-02

Κάπου μας μπέρδεψε ο δήμαρχος – και περιλαμβάνω αυτούς...

Θόδωρος Τσίκας

Τα διλήμματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Θόδωρος Τσίκας, 2026-05-28

Η πολεμική σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με Ιράν δεν αποτελεί απλώς...

Χρήστος Μαχαίρας

Κόμματα και κάλπες: Πόσο κοντά είμαστε στο… 2012

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-05-28

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά όσα ψιθυρίζουν σε off the record συζητήσεις...

Ολύμπιος Δαφέρμος

Πλανεύτρα εξουσία

Ολύμπιος Δαφέρμος, 2026-05-27

Και τι δεν έχει κάνει τούτος ο κυβερνήτης που μας έτυχε!...

Αντώνης Λιάκος

Τί θα περίμενα από την επιστροφή του Τσίπρα;

Αντώνης Λιάκος, 2026-05-24

Η συζήτηση γύρω από το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζεται...

Γιάννης Βούλγαρης

Οταν οι πολιτικοί λοιδορούν τη δημοκρατία

Γιάννης Βούλγαρης, 2026-05-23

Το έχουμε πλέον εμπεδώσει εδώ και δεκαετίες. Εκτός από τη...

Εκλογική άλγεβρα

Παύλος Τσίμας, 2026-05-22

Ακόμη κι αν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους (ή σχεδόν), η...

Γιώργος Σιακαντάρης

Σπάμε τις 50 αποχρώσεις της αποϊδεολογικοποίησης

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-05-17

Πριν από λίγες εβδομάδες αναρτήθηκε στον χώρο του Εθνικού...

Η χρήση του 2015 ως ρητορικού όπλου

Φραγκίσκος Κουτεντάκης, 2026-05-16

Υπάρχουν θέματα που δεν συζητιούνται ποτέ ήρεμα στην Ελλάδα....

×
×