Υπό την απειλή του αιφνίδιου θανάτου

Αντώνης Καρακούσης, ΤΟ ΒΗΜΑ, Δημοσιευμένο: 2011-05-18

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πέρασε τη Δευτέρα μία από τις χειρότερες μέρες της πολιτικής καριέρας του στη βελγική πρωτεύουσα.

Κατ’ ορισμένους υπέστη μεγίστη προσβολή από τους συναδέλφους του στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σχεδόν αρνήθηκαν ενημέρωση από εκείνον για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το έργο αυτό ανέλαβαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, δηλαδή ο κ. Πωλ Τόμσεν και οι εμπειρογνώμονες που τον συνόδευαν.

Ουσιαστικά υποκαταστάθηκε από τους επιτηρητές του και είδε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια του το σενάριο εθνικής υποτέλειας, που ήδη καταδιώκει τη χώρα.

Η συνεδρίαση περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα για τη χώρα μας. Τα σχόλια ήταν άκρως επικριτικά, οι κρίσεις απόλυτες και ενδεικτικές των ευρωπαικών διαθέσεων για τη συνέχεια.

Ειδικά οι αναφορές ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, τα προτεινόμενα μέτρα επιβεβλημένα και η συναίνεση των μεγάλων κομμάτων προυπόθεση για την καταβολή της πέμπτης δόσης, φανέρωναν ακριβώς διαθέσεις επιβολής.

Ουσιαστικά οι εταίροι μας στην Ευρώπη θέλουν εδώ και τώρα ολιστικού τύπου επέμβαση στις ζώνες των αποκρατικοποιήσεων, της περιστολής των δαπανών και των μεταρρυθμίσεων, ώστε να τελειώνουν με το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα.

Η όλη κατάσταση εκνεύρισε στον μέγιστο βαθμό τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εξ αυτού του λόγου, αλλά και της

γενικότερης έντασης όπως και του βάρους των απαιτήσεων, εγκατέλειψε την ακολουθήσασα την Τρίτη συνεδρίαση του Ecofin, αφήνοντας στο πόδι του τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιά.

Γίνεται φανερό ότι οι συνεχείς αμφισβητήσεις και οι εντάσεις καταδεικνύουν ότι η σχέση με τους εταίρους μας στην Ευρώπη βρίσκεται σε οριακό σημείο, ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, κρέμεται απολύτως από μια κλωστή που μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή.

Και επιβεβαιώνουν ότι η χώρα είναι απολύτως εξαρτημένη.

Από εδώ και πέρα ή ο κ. Παπανδρέου με τη συναίνεση του κ. Σαμαρά θα αναλάβει την πρωτοβουλία και θα αρχίσει να ιδιωτικοποιεί σωρηδόν κρατικές επιχειρήσεις, ώστε να κόβει κόστος και να γεμίζει τον κουμπαρά για την αποπληρωμή του χρέους ή η χώρα θα κινδυνεύσει με στάση πληρωμών, με αιφνίδιο θάνατο, όπως λένε στις Βρυξέλλες.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την Τρίτη το βράδυ πυρετώδεις ήταν οι συσκέψεις και διαρκείς οι αναφορές του κ. Σαμαρά στην έννοια της συναίνεσης.

Κακά τα ψέματα, η χώρα περνάει δύσκολες ώρες και το ερώτημα που τίθεται είναι αν η πολιτική ηγεσία έχει τις δυνάμεις να ανταποκριθεί στις έκτακτες συνθήκες και να αναλάβει το βάρος μιας εθνικής προσπάθειας διάσωσης, τη μόνη ικανή να μας απαλλάξει από την απειλή ενός αιφνίδιου θανάτου και μιας μακράς διάρκειας απόλυτης εξάρτησης, την οποία δεν αντέχει ο τόπος, ούτε μπορούν να ανεχθούν οι πολίτες.

Θέματα επικαιρότητας: Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Άρθρα/ Πολιτική

×