Αγανακτισμένοι και «ορφανοί»

Ανδρέας Βασιλιάς, Δημοσιευμένο: 2011-06-09

vasilias
Αγανακτισμένοι καθιερώθηκε να αποκαλούνται τα πλήθη που συρρέουν κατά χιλιάδες καθημερινά απέναντι από τη Βουλή, εδώ και μέρες, διαμαρτυρόμενα για την ασυνάρτητη πολιτική της κυβέρνησης, που πλήττει κυρίως και βασικά τις πλατειές λαϊκές μάζες. Ε, λοιπόν οι μάζες διαμαρτύρονται! Έτσι! Ακηδεμόνευτα! Συναισθηματικά! Χωρίς πρόγραμμα. Διαμορφώνοντας τα πράγματα μέρα με τη μέρα. Αναζητώντας μια κάποια μορφή αυτοοργάνωσης. Αναζητώντας τη συντροφικότητα. Την αλληλεγγύη. Τον αλτρουισμό. Τον συναισθηματικό δεσμό! Ένα κίνημα μαζικό, ειρηνικό και ακέφαλο. Απουσιάζει ο ηγέτης, η ηγεσία. Όχι η καθοδήγηση, η ηγεσία. Εκείνος ή εκείνοι που θα μετουσιώσουν το συναίσθημα σε ορθό λόγο. Θα δώσουν νόημα στους στεναγμούς και θα γίνουν μπροστάρηδες στα αιτήματα τους. Θα τα κάνουν πολιτική πράξη!

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μαζεύονται στο Σύνταγμα κάθε βράδυ συσπειρωμένοι γύρω από τη βασική ιδέα «όχι άλλη κοροϊδία» αγωνιώντας για την καθημερινή τους επιβίωση, περιμένουν ότι η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική. Ελπίζουν και το σημαντικότερο πιστεύουν ότι έχουν δίκαιο! Δεν τους ενδιαφέρει ούτε τι θα γίνει με το ΔΝΤ ούτε με την ΕΕ ούτε με την ΟΝΕ. Ξέρουν ότι έχουν δίκαιο και ότι εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν μέσα, στη χώρα μας, στις μεταξύ μας σχέσεις και στις σχέσεις πολιτών και πολιτείας, θεσμών και πολιτών, τότε δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Οπότε τι σημασία έχουν άραγε όλοι οι άλλοι, οι ξένοι; Εμείς τι κάνουμε; Από μας εξαρτώνται τα πάντα και από την κυβέρνηση που διαπραγματεύεται.

Στο χέρι μας είναι λοιπόν να γίνει μια κυβέρνηση που να διαπραγματεύεται σε όφελος του λαού, του τόπου και των παιδιών. Ποιός λοιπόν θα αναλάβει την ευθύνη; Αυτό είναι το διακύβευμα, η καυτή πατάτα. Κι εδώ τα πράγματα μοιάζουν από τραγικά έως κωμικοτραγικά. Αποκαλύπτουν και δικαιώνουν, χωρίς ωστόσο να απαλλάσσουν, τους «αγανακτισμένους». Κόμματα και ηγεσίες αναθεματίζουν ή εξυμνούν, αλλά ως «ευγενικοί» που είναι δεν αποτολμούν να «σπάσουν» την «ιερή» απόφαση των αγανακτισμένων: έξω τα κόμματα! Τι κάνουν; Κρύβονται πίσω από τα προσχήματα επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά την κακομοιριά, την υποκρισία και την ασυναρτησία του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Επαναλαμβάνουν την αδυναμία τους για τη χάραξη σοβαρής πολιτικής στρατηγικής, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους, μαζί με τον κόσμο. Μαζί με τους αγανακτισμένους.

Έτσι, οι αγανακτισμένοι θα μείνουν «ορφανοί». Ορφανοί έφηβοι. Όπως εκείνοι που τους αποκαλούν «χούλιγκαν». Επαναστάτες χωρίς αιτία! Έτσι, γιατί οι γονείς τους καλυπτόμενοι πίσω από την τρεχάλα της καθημερινότητας, τους παράτησαν απ’ τα τρία, και μετά έχασαν την επαφή. Ήταν αργά πια! Είναι αργά πια να φτάσεις έναν έφηβο που τρέχει με γκάζια στη λεωφόρο, να τον κάνεις ώριμο υποκείμενο, γιατί πλέον τον φοβάσαι. Είσαι αλλού!

Είναι αργά, πολύ αργά να φτάσεις ένα πλήθος που ξεχειλίζει από συναίσθημα και τρέχει καθημερινά, όταν εσύ κρύβεσαι στις κομματικές σου διαδικασίες και στις ιδεολογικές σου ψευδαισθήσεις. Είναι αργά, πολύ αργά για να το μετατρέψεις σε πολιτικό κίνημα, γιατί φοβάσαι μη χάσεις τα πενιχρά σου κεκτημένα. Ωστόσο είναι αργά, πολύ αργά για κεκτημένα, αλλά ακόμη δεν τόχεις πάρει χαμπάρι. Είσαι αλλού!

---

(Διδάκτορας Ψυχολογίας/Ψυχαναλυτής)

Θέματα επικαιρότητας: "Αγανακτισμένοι"

Νότης Ανανιάδης

Πήγα στην παρέλαση!

Νότης Ανανιάδης, 2012-03-26

Οι παλιότεροι φίλοι μου γνωρίζουν ότι ούτε με τις παρελάσεις...

Περισσότερα
Βασίλης Τραϊφόρος

Ιουλιανός ο παραβάτης

Βασίλης Τραϊφόρος, 2012-03-26

Το τοπίο είναι αποκαρδιωτικό. Κλούβες, αστυνομία, άνδρες...

Περισσότερα

Λιντσάρισμα

Νίκος Σπιτσέρης, 2012-03-07

Το ζήτημα δεν είναι αν κανείς έχει λόγους να υποστηρίζει...

Περισσότερα
Αντώνης Μιχαλάκης

Μια εκρηκτική καταδίκη

Αντώνης Μιχαλάκης, 2011-11-01

Η 28η Οκτωβρίου 2011 θα μείνει στην ιστορική μνήμη για δύο...

Περισσότερα
Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος

Ελλάς Ελλήνων αγανακτισμένων

Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος, 2011-11-01

Όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου, το να παρακολουθώ τον...

Περισσότερα
Νότης Ανανιάδης

Για τις παρελάσεις, με ψυχραιμία…

Νότης Ανανιάδης, 2011-10-31

Για να το πω κομψά, σκοτίστηκα για τις παρελάσεις. Έχω ξαναγράψει...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Χρήσιμοι ηλίθιοι

Νίκος Μπίστης, 2011-10-29

Θα πρέπει να έχετε παρατηρήσει ότι δεν χρησιμοποιώ βαριές...

Περισσότερα
Θέμης Δημητρακόπουλος

Παρελάσεις κοινωνικής οργής και καταρρέοντες συμβολισμοί...

Θέμης Δημητρακόπουλος, 2011-10-29

Και μια Αριστερή-Πατριωτική πρόταση για την καθιέρωση του...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Ο Τραμπ πατά Ευρώπη

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Όλοι παρακολουθήσαμε με αποτροπιασμό τις σκηνές βίας της...

Ξενοφών Κοντιάδης

Μείζονα παρέμβαση Κοντιάδη μέσω Dnews: Το ρίσκο της ακυβερνησίας και ο εκλογικός νόμος

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-06-08

Nα επιτραπεί η λήψη του μπόνους εδρών από τον πρώτο σε δύναμη...

Δημοκρατική αναδιανομή των κερδών από τα δεδομένα μας

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Πριν από καμιά εικοσαετία σε ταινίες κινουμένων σχεδίων...

Βλασφημία

Μιχάλης Μητσός, 2026-06-02

Κάπου μας μπέρδεψε ο δήμαρχος – και περιλαμβάνω αυτούς...

Θόδωρος Τσίκας

Τα διλήμματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Θόδωρος Τσίκας, 2026-05-28

Η πολεμική σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με Ιράν δεν αποτελεί απλώς...

Χρήστος Μαχαίρας

Κόμματα και κάλπες: Πόσο κοντά είμαστε στο… 2012

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-05-28

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά όσα ψιθυρίζουν σε off the record συζητήσεις...

Ολύμπιος Δαφέρμος

Πλανεύτρα εξουσία

Ολύμπιος Δαφέρμος, 2026-05-27

Και τι δεν έχει κάνει τούτος ο κυβερνήτης που μας έτυχε!...

Αντώνης Λιάκος

Τί θα περίμενα από την επιστροφή του Τσίπρα;

Αντώνης Λιάκος, 2026-05-24

Η συζήτηση γύρω από το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζεται...

Γιάννης Βούλγαρης

Οταν οι πολιτικοί λοιδορούν τη δημοκρατία

Γιάννης Βούλγαρης, 2026-05-23

Το έχουμε πλέον εμπεδώσει εδώ και δεκαετίες. Εκτός από τη...

Εκλογική άλγεβρα

Παύλος Τσίμας, 2026-05-22

Ακόμη κι αν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους (ή σχεδόν), η...

Γιώργος Σιακαντάρης

Σπάμε τις 50 αποχρώσεις της αποϊδεολογικοποίησης

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-05-17

Πριν από λίγες εβδομάδες αναρτήθηκε στον χώρο του Εθνικού...

Η χρήση του 2015 ως ρητορικού όπλου

Φραγκίσκος Κουτεντάκης, 2026-05-16

Υπάρχουν θέματα που δεν συζητιούνται ποτέ ήρεμα στην Ελλάδα....

×
×