Η υγεία στην Ελλάδα.

Παναγιώτης Κακαλέτρης, Δημοσιευμένο: 2013-02-06

Πρόσφατα έλαβα ένα e-mail από φίλο γιατρό που πραγματικά αποδεικνύει ότι το πάρτυ στην προμήθεια υλικών συνεχίζεται . Απίστευτο το θράσος τους αλλά και η < καινοτομία > που εισάγουν αφού για να λεηλατήσουν τις προμήθειες τα χαρακτηρίζουν όλα < μίας χρήσης>. Διαβάστε ένα τμήμα από το e-mail για να καταλάβετε .

<<Εδώ και δυο χρόνια έχω κάνει πρόταση που θα εξοικονομήσει 45.000 ευρώ ετησίως στο τμήμα (χωρίς μείωση στην ποιότητα) και με έχουν γράψει .Σημειώνω ότι αφορά το κύριο αναλώσιμο είδος του τμήματος που είναι και πολύ ακριβό. Για να καταλάβετε το μέγεθος σας λέω ότι ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός είναι 85.000 ευρώ για όλα τα αναλώσιμα.

Aυτό που ήθελα να κάνω ήταν να αντικαταστήσω ένα υλικό των 107 ευρώ (μιας χρήσης - πολλάκις ελαττωματικό) με ένα άλλο που επαναχρησιμοποιείται εκτός από ένα μέρος του που κοστίζει 25 ευρώ και είναι και πολύ καλύτερο, άρα κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας και δεν έχουμε απώλειες λόγω αστοχιών κλπ. Σε κάθε χρήση οικονομία 82 ευρώ επί τουλάχιστον 500 το χρόνο... υπολόγισε και πες μου>>.

Αν κάθε Νοσοκομείο επεξεργαζόταν το 30% του ιατρικού εξοπλισμού που χαρακτηρίζεται ως "μιας χρήσης "το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης θα εξοικονομούσε περισσότερα από 300εκ.€ ετησίως . Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για τον εξοπλισμό και εξυγίανση των νοσοκομείων. Ποιος μπορεί να κλείσει τα μάτια σε τέτοια απάτη όταν δίπλα μας συνάνθρωποι μας πού πάσχουν από σοβαρές ασθένειες δεν έχουν να αγοράσουν τα φάρμακα τους .

Ο κυριότερος πυλώνας άσκησης κοινωνικής πολιτικής ενός κράτους είναι η υγεία . Το υφιστάμενο σύστημα υγείας στην Ελλάδα είναι προ πολλού ξεπερασμένο με απαρχαιωμένες δομές , υποδομές και οργάνωση.

Η Αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας ώστε να υποστηρίξει την νέα δομή που θα προβλέπει μεταξύ άλλων :

• Eνιαία διοίκηση όλων των φορέων υγείας , νοσοκομεία , κέντρα υγείας ,ασφαλιστικά ταμεία , δημιουργία κεντρικής φαρμακαποθήκης και σύνδεση on line των αποθηκών νοσοκομείων κέντρων υγείας για καλύτερη διαχείριση .

• Εισαγωγή του θεσμού του ποιοτικού έλεγχου ιατρικών υπηρεσιών για έλεγχο και διασφάλιση προσφοράς υψηλού επιπέδου υπηρεσιών .

• Εφαρμογή ενιαίου σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος υγείας που θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα καταπολεμήσει την διαφθορά.

• Κατάργηση στη νέα δομή των διοικήσεων σε νοσοκομεία ασφαλιστικά ταμεία και την αντικατάσταση τους από διευθυντή αφού η διοίκηση θα ασκείται κεντρικά όπως σε πολυεθνικές εταιρείες .

• Τα φαρμακεία των νοσοκομείων ανοιχτά στους πολίτες για την προμήθεια φαρμάκων .

Θέματα επικαιρότητας: Υγεία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μονόδρομος η ενωτική διέξοδος

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-08

×