Δρόμος

Γιώργος Λακόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2013-09-02

Η ειδησεογραφία των ημερών ανέδειξε τη διακριτική κινητικότητα του Φώτη Κουβέλη για να σταθεροποιήσει το κόμμα του ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, με τελικό στόχο να αναδειχθεί ως η ελληνική εκδοχή της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει τις ίδιες επιδιώξεις με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατά τους αναλυτές της Αγίου Κωνσταντίνου χρεώνεται στην κυβερνητική πλευρά.

Ο παρατηρητικός κυρ Φώτης δεν μπορεί να μην πρόσεξε τη διατύπωση «στρατηγικός σύμμαχος» που χρησιμοποίησε ο Σαμαράς για τον Βενιζέλο. Λογικό είναι ότι η ΔΗΜΑΡ τη μετατρέπει σε δικό της επιχείρημα: κάποιος που βρίσκεται σε στρατηγική συμμαχία με τη Δεξιά πώς μπορεί ταυτόχρονα να κινείται και στην Κεντροαριστερά;

Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν χώρισαν μόνο από κυβερνητικής τραπέζης, χωρίζουν και από ιδεολογικής κλίνης. Τα υπόλοιπα είναι αγώνας δρόμου: ποιος θα φθάσει πρώτος στο ύψωμα της Κεντροαριστεράς για να τοποθετήσει τη σημαία του, προσανατολίζοντας τις δυνάμεις των ατάκτων του χώρου επάνω του - ή τουλάχιστον όσους δεν μπορεί να συσπειρώσει ο Βενιζέλος παρά τη «μιντιακή» υπεροπλία του.

Για τον Κουβέλη συνιστά πλεονέκτημα ότι δεν τον βαρύνουν πλέον οι κυβερνητικές επιλογές, ούτε πρέπει να μετράει τα λόγια του για την τρόικα - άλλωστε ούτε καν τη συνάντησε ποτέ. Αυτό διευκολύνει τις ωσμώσεις του με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος διαθέτει κοινοβουλευτική επιρροή ίσως λίγο ευρύτερη από τις δύο έδρες του.

Σε αυτό το παιχνίδι ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ θα παίξει το χαρτί της λογικής και της ηρεμίας, ως συνιστώσα του πολιτικού φάσματος που δεν συμπλέει με την κυβέρνηση αλλά, αν χρειαστεί, θα βάλει χέρι για να μην υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση. Ο στόχος είναι να πάει η ΔΗΜΑΡ στην κάλπη του Μαΐου κατ’ αρχήν ως αξιοπρεπής διέξοδος για όσους δεν θέλουν ούτε τον βαβυλωνιακό ΣΥΡΙΖΑ ούτε το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ.

Αν δικαιωθεί αυτή η γραμμή, την επομένη των ευρωεκλογών ο Κουβέλης θα εκπροσωπεί την πιο λειτουργική κεντροαριστερή συσπείρωση και η συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ θα μπει σε άλλη βάση. Οτι από πολλές πλευρές τον επικρίνουν ακόμη επειδή βγήκε από το κυβερνητικό σχήμα το αντιμετωπίζει με τον τρόπο του αργεντινού ποιητή Αντόνιο Πόρχια: «Θα πουν ότι είσαι σε λάθος δρόμο, αν είναι ο δικός σου».

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Άρθρα

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Κώστας Καλλίτσης

Φθηνή, φθηνότερη εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-26

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Κώστας Καλλίτσης

Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν περπατάει…

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-19

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

×