Τα κενά για την Κεντροαριστερά

Παναγιώτης Παναγιώτου, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2013-10-15

Κάθε προσπάθεια και κίνηση που γίνεται στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου έχει εξ ορισμού το θετικό πρόσημο των καλών προθέσεων. Υπ’ αυτή την έννοια, η κίνηση των 58 συνεισφέρει στο τραπέζι της Κεντροαριστεράς το δικό της πολιτικό σχέδιο όπως αποτυπώνεται στη σχετική διακήρυξη. Η αντίσταση σ’ ένα διπολικό πολιτικό σκηνικό που οργανώνει πολλαπλώς η ηγεσία της ΝΔ και σιγοντάρει αφελώς ή ιδιοτελώς ο ΣΥPIZA, εγκυμονεί τεράστιους εθνικούς κινδύνους και πρέπει να αποτραπεί.

ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ, έως έναν βαθμό, μια διακήρυξα προσωπικοτήτων να έχει γενικό χαρακτήρα. Ορθώς αυτοπροσδισρίζεται με δύο αρνήσεις. Ούτε δεξιό ούτε νεο κομμουνιστική εθνικολάίκιστική Αριστερά . Παρ όλ’ αυτά δεν υπάρχει ούτε μια φράση για τη δεξιά κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, τις ευθύνες και τις συνέπειες. Καλώς ή κακώς n Κεντροαριστερά, εκτός από ένα σύνολο ιδεών (που πρέπει να επαναδιατυπωθούν) ως πολιτικό σχέδιο, δεν είναι κατά της Δεξιάς γενικώς αλλά υφίσταται και παίρνει σαρκα και οστά όταν τοποθετείται επί των συγκεκριμένων πολιτικών που υλοποιούνται. Εκτός, βέβαια, εάν δεν διαφωνεί...

ΕΝΑ ΑΛΛΟ επίσης πολιτικό χαρακτηριστικό του κειμένου των 58 είναι ότι απουσιάζουν όχι μόνο η λέξη νεοφιλελευθερισμός, αλλά κυρίως οι ουσιαστικές κριτικές γραμμές απέναντι του.

ΟΜΩΣ, εδώ βρίσκεται και η πολιτική αδυναμία του συγκεκριμένου σχεδίου, καθώς νέα Κεντροαριστερά δύσκολα συγκροτείται αυτοί την ιστορική στιγμή εν μέσω της κρίσης και στην κατάσταση που βρίσκεται ο χώρος στη βάση μιας στρατηγικής σύγκλισης με τη Δεξιά που είναι η επιλογή του ενός εκ των δύο κομματικών πόλων (ΠΑΣΟΚ) στους οποίους απευθύνεται n πρόσκληση.

Σ’ ΑΥΤΕΣ τις ιστορίες, σ κίνδυνος που ελλοχεύει στο να χωρέσουν όλοι και όλα είναι να χαθούν όλα ... Θα ’ταν ενδιαφέρουσα μια αναθεώρηση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ σ’αυτό το θέμα και το επισημαίνουμε γιατί βλέπουμε στο εσωτερικό του να ενισχύονται οι κριτικές φωνές. Κεντρικό θέμα για την Κεντροαριστερό είναι n ανάκτηση των κοινωνικών ερεισμάτων της και αυτό, εκτός των άλλων, απαιτεί και συγκεκριμένο κοινωνικό σχέδιο, σε σαφή σύγκρουση τουλάχιστον με ένα μέρος των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών πολιτικών...

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Άρθρα

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Κώστας Καλλίτσης

Φθηνή, φθηνότερη εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-26

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Κώστας Καλλίτσης

Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν περπατάει…

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-19

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

×