Το πολιτικό πλαίσιο θα καθορίσει τις συμμαχίες

Ανδρέας Παπαδόπουλος, Συνέντευξη στον Ν.Β. Τσίτσα, Έθνος, Δημοσιευμένο: 2013-10-19

Πρόσκληση σε στελέχη της Κεντροαριστεράς για να συμμετέχουν στο εγχείρημα συγκρότησης του τρίτου πόλου στο πλαίσιο της πρότασης που έχει καταθέσει η ΔΗΜΑΡ, απευθύνει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αν. Παπαδόπουλος. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι αυτοαποκλείεται από την προοπτική της Κεντροαριστεράς και χαρακτηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κομμάτι της Αριστεράς του παρελθόντος, που διατηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ξεπερασμένες ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Γιατί η ΔΗΜΑΡ έχει υψώσει «τείχος» σε μία ενδεχόμενη συνεργασία της με το ΠΑΣΟΚ; Μπορεί να υπάρξει Κεντροαριστερά στην Ελλάδα χωρίς το ΠΑΣΟΚ ή αντίστοιχα χωρίς τη ΔΗΜΑΡ; Με ποιες δυνάμεις άρα θα συνεργαστείτε και τι λέτε για τους «58»;

Η ΔΗΜΑΡ δεν υψώνει τείχη στο ΠΑΣΟΚ, όπως και σε καμία άλλη δύναμη του δημοκρατικού συνταγματικού τόξου. Τείχος μάς χωρίζει μόνο από τη Χρυσή Αυγή και από όσους φλερτάρουν με την ιδέα της συνεργασίας μαζί της ή έχουν λόγο μισαλλόδοξο και ρατσιστικό και κατ’ουσίαν είναι κοντά στα όσα λέει το απεχθές ναζιστικό μόρφωμα. Από κει και πέρα, η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει έως τώρα να είναι τμήμα του κυβερνητικού σχήματος, να συνεργάζεται με τη ΝΔ και μάλιστα χωρίς καμία προγραμματική συμφωνία. Ως εκ τούτου, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι και τόσο εύκολη η συμβολή του στη διαμόρφωση του τρίτου πόλου...

Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι ποιες πολιτικές δυνάμεις, αλλά σε ποιο πολιτικό πλαίσιο. Οσον αφορά τους «58», θα περιμένουμε την τοποθέτησή τους επί των πολιτικών ζητημάτων που θα προκύψουν, αλλά και επί της ασκούμενης πολιτικής, προκειμένου να κρίνουμε με σαφήνεια και όχι στη βάση διακηρυκτικών αρχών.

Δηλαδή, στην Κεντροαριστερά που οραματίζεστε θα μπορούσαν να συμμετέχουν και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα η Αννα Διαμαντοπούλου ή ο Γ. Ραγκούσης, αφού ήδη συζητάτε με τον Αν. Λοβέρδο ή ακόμα και με στελέχη του φιλελεύθερου χώρου; Ποια πρόσωπα θεωρείτε ότι πρέπει να συμμετέχουν στο εγχείρημα;

Αντιλαμβάνεστε ότι αν προσωποιήσουμε τη συζήτηση, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για πάρα πολλά πρόσωπα, για τα οποία είναι λογικό να υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματός μας διαφορετικές εκτιμήσεις ή απόψεις.

Προσωπικά σας λέω ότι εκτιμώ ιδιαιτέρως την Αννα Διαμαντοπούλου, όπως εκτιμώ τον κ. Φλωρίδη, τον κ. Ραγκούση, τον κ. Γιαννίτση, τον κ. Μπεγλίτη και πολλούς άλλους.

Το ζητούμενο είναι αν μπορεί να υπάρξει πολιτικό πλαίσιο συνεννόησης. Θεωρώ πως ναι! Βεβαίως, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εμείς έχουμε ήδη δείξει τις προθέσεις μας, αλλά και τις διαθέσεις μας.

Η περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου είναι διαφορετική, καθώς ηγείται ενός κόμματος, της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα.

Με το κόμμα του Α. Λοβέρδου βρισκόμαστε σε συζητήσεις, μάλιστα στις 7 Νοεμβρίου συνδιοργανώνουμε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τα αγροτικά.

Επαναλαμβάνω ότι το πολιτικό πλαίσιο είναι αυτό που θα καθορίσει τις συνεργασίες και τις συμμαχίες μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τμήμα του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και αν όχι γιατί;

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την Κεντροαριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμάτι της Αριστεράς του παρελθόντος, γι’ αυτό και διατηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ξεπερασμένες ιδεολογικές αγκυλώσεις. Εχει έντονα λαϊκίστικά χαρακτηριστικά, ενώ βασικό ενοποιητικό στοιχείο είναι η προοπτική της εξουσίας.

Αρνείται κάθε μεταρρύθμιση, ενώ αντιθέτως υιοθετεί άκριτα οποιοδήποτε αίτημα κάθε συντεχνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο το βαθύ ΠΑΣΟΚ -δεν εννοώ το κοινωνικό-, που θεωρούσε το κράτος ως λάφυρο, έχει μετακομίσει με απίστευτη ευκολία και ταχύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ. είναι ο προνομιακός συνομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ! Παρά ταύτα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μέρος του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου. Με τη σημερινή του γραμμή ο ίδιος αυτοαποκλείεται από κάθε προοπτική.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Άρθρα

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Κώστας Καλλίτσης

Φθηνή, φθηνότερη εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-26

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Κώστας Καλλίτσης

Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν περπατάει…

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-19

×