Υπέρβαση αλλά με περιεχόμενο

Παναγιώτης Παναγιώτου, Έθνος της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, Δημοσιευμένο: 2013-10-20

Το κύριο πρόβλημα της Κεντροαριστεράς είναι ότι «έχασε» την πολύμορφη κοινωνική βάση της και την «ταυτότητά της». Αρα οφείλει να ξανα-επινοήσει τον εαυτό της (ιδεολογικά και πολιτικά) και να ξαναβρεί τον κόσμο της χωρίς να υποκύπτει σε ετεροπροσδιορισμούς ή κομματικούς τακτικισμούς... Αυτό σημαίνει να συγκρουστεί με τα στοιχεία εκείνα που ανήκουν στο «εθνικολαϊκιστικό παρελθόν της», χωρίς όμως να απολέσει τη λαϊκότητα και την κοινωνικότητα, που είναι ο πυρήνας του αξιακού συστήματός της.

Εάν αυτά τα «προτάγματα» είναι ορθά, φοβούμαι ότι ένα μόνο «ξαναμάζεμα» των κατά καιρούς στελεχών της δεν αρκεί. Εξάλλου «μαζεμένα» ήταν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά διασκορπίστηκαν στους «πέντε ανέμους» όταν το ΠΑΣΟΚ εγκαταλείφθηκε από την κοινωνική βάση του... Αλήθεια, γιατί «εγκαταλείφθηκε»; Πρώτον πλήρωσε το τίμημα του «μέρους της ευθύνης» που του ανήκει για τη χρεοκοπία της χώρας.

Και δεύτερον γιατί ταυτίστηκε με μια πολιτική «διάσωση της χώρας» που υπερέβη τα αναγκαία όρια (σε ρυθμό και ένταση) δημοσιονομικής προσαρμογής που χρειαζόταν η χώρα, αποδεχόμενο έναν συντηρητικής έμπνευσης μεταρρυθμιτισμό. Στην ουσία, το «σχέδιο προσαρμογής» εισήγαγε κάτι πολύ περισσότερο από μια αναγκαία πολιτική λιτότητας: ένα κοινωνικό μοντέλο νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης, που πλήττει τον πυρήνα της σοσιαδλημοκρατικής ταυτότητας καθώς απομειώνει βασικά δημόσια αγαθά. Μήπως, τελικά, αυτό ήταν το «τίμημα» για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ; Υπενθυμί­ζουμε ότι η τρικομματική κυβέρνηση συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2012 στη βάση ενός προγράμματος «επαναδιαπραγμάτευσης».

Τι τελικά έγινε; Απεφεύχθη το Grexit (σημαντικότατο), μπλοκαρίστηκαν ορισμένες ακρότατες ρυθμίσεις, όμως το «πρόγραμμα» δεν τηρήθηκε ούτε η «επαναδιαπραγμάτευση» επετεύχθη. Η κυβέρνηση λειτούργησε με συντηρητική μονοκομματική λογική, ακόμα και σε «μη μνημονιακά» θέματα κι όταν η ΔΗΜΑΡ μαζί με το ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να συγκροτήσουν έναν κεντροαριστερό «ενδοκυβερνητικό πόλο» για να δημιουργηθούν «εξισορροπητικά αντίβαρα», δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την ΕΡΤ, υπαναχώρησε συμπλέοντας με τη ΝΔ.

Αυτού όμως του τύπου η κυβερνητική συγκατοίκηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) δεν αφήνει περιθώρια για να ευδοκιμήσει μια νέα Kεντροαριστερά. Θολώ­νει επικίνδυνα την ταυτότητά της. Ξεκαθαρίζουμε: όχι η «συγκατοίκηση» εξ ορισμού αλλά ο τρόπος που γίνεται. Και όχι η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά το κοινωνικό «μοντέλο» μέσω του οποίου επιχειρείται. Αναμφισβήτητα η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, θεσμικές αλλαγές και εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις.

Οπως επίσης και ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο ενδιάμεσης «μετάβασης» και όχι «τυφλής καταστροφής». Σ’ αυτή τη βάση, η νέα κεντροαριστερή αφήγηση πρέπει να έχει -για να είναι αξιόπιστη- σαφείς διακρίσεις απέναντι στο νεοφιλελεύθερο κοινωνικό μοντέλο. Αυτό αφορά γενικά και το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κίνημα, που «πελαγοδρομεί» έχοντας απωλέσει τη διακριτή ταυτότητά του.

Εν κατακλείδι, Κεντροαριστερά «εγκλωβισμένη» σε μια στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ μέχρι το... 2020 δεν μπορεί να υπάρξει. Ούτε επανασυγκροτείται, όπως παλιά, με «κύριο κορμό» και βάση το ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται πρωτίστως να «επανασυνδεθεί» και να επικοινωνήσει με «νέους όρους» με τον ευρύτερο ιστορικό κοινωνικό χώρο της. Οχι να τον... «χαρίσει» σε άλλους, καθώς δεν υπάρχει άλλος λαός. Ετσι θα ξαναβρεί τον κόσμο της και θα ξανα-επινοήσει τον εαυτό της!

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Σωτήρης Βαλντέν

Αρχηγισμός στην αριστερά, Τσίπρας και Καρτερός

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-02-23

Εδώ και λίγο καιρό ο Θανάσης Καρτερός (ΘΚ), με καθημερινά...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ευελπιστώ ο Αλέξης να παίξει ένα κεντρικό ρόλο.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-01-31

...Eπειδή κοινός στόχος μας είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού...

Περισσότερα
Γεράσιμος Μοσχονάς

Από τα ”εάν” στην πολιτική επιτάχυναση

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2026-01-07

Στο διεθνές πεδίο, το 2025 ήταν χρονιά αναταραχής και αστάθειας....

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ενιαίος λόγος, όχι συνεχείς παραφωνίες και ομαδοποιήσεις

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2025-05-17

Η«Ομάδα Αλήθειας» και η Νέα Δημοκρατία, η κομματική λειτουργία...

Περισσότερα
Σταμάτης Μαλέλης

Τι φταίει στην Κεντροαριστερά

Σταμάτης Μαλέλης, 2025-05-06

...Εάν τα βασικά κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν εκσυγχρονιστούν...

Περισσότερα

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Περισσότερα
Κώστας Ζαχαριάδης

Πρότυπο για τη συνεργασία το εγχείρημα του Δήμου της Αθήνας

Κώστας Ζαχαριάδης, 2025-04-08

Να επιλέξει ο κόσμος της παράταξης την ηγεσία του κόμματος...

Περισσότερα

Άρθρα

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Το στοίχημα μεγαλώνει

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-04-26

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η σοφία των αγορών αποτελούσε,...

Θόδωρος Τσίκας

Από το Ορμούζ στην πράσινη αυτονομία της Ευρώπης

Θόδωρος Τσίκας, 2026-04-25

Ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Ισραήλ και Ιράν και το ανοιγοκλείσιμο...

Κώστας Καλλίτσης

Φαύλος κύκλος

Κώστας Καλλίτσης, 2026-04-26

Τα θηριώδη δημοσιονομικά υπερπλεονάσματα παρουσιάζονται...

Η δημοκρατία των μετακλητών

Παύλος Τσίμας, 2026-04-25

Είδηση πρώτη: ένας υφυπουργός υποχρεώνεται να παραιτηθεί...

Νίκος Χριστουδουλάκης

21 Απριλίου 1967: Η ολέθρια κληρονομιά της Επταετίας

Νίκος Χριστουδουλάκης, 2026-04-21

Οι οικονομικές πολιτικές που υιοθέτησε η χούντα (1967-1974)...

Το αδύνατο άθροισμα

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-04-20

Η πρόσφατη ήττα του Ορμπαν στην Ουγγαρία ύστερα από δεκαέξι...

Ρουσφέτι: βολικός μύθος για συμψηφισμούς

Κώστας Χλωμούδης, 2026-04-20

Το αφήγημα, που θέλει το ρουσφέτι να αποτελεί αποκλειστικό...

Κώστας Καλλίτσης

Πρωτογενή πλεονάσματα

Κώστας Καλλίτσης, 2026-04-19

Η εξασθένιση της ελληνικής οικονομίας είχε ξεκινήσει ήδη...

Ο δημογραφικός χειμώνας

Μιχάλης Μητσός, 2026-04-15

Μια εικόνα. Η ελληνική αστυνομία στρατολογεί εδώ και τουλάχιστον...

Στεγαστική κρίση / Τι θα γίνει με τα ενοίκια;

Ιωάννα Λιούτα, 2026-04-12

Αν κάποτε η στέγη ήταν δικαίωμα, σήμερα είναι όπλο μαζικής...

Κώστας Καλλίτσης

Οι αγορές και ο Ντ. Τραμπ

Κώστας Καλλίτσης, 2026-04-11

Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές φαινόταν ότι οι αγορές,...

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης

Πότε παραιτείται ένας πρωθυπουργός;

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, 2026-04-10

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν...

×
×