Δράση

Γιώργος Λακόπουλος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2013-11-25

Τα συμπεράσματα από τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ είναι ευκρινή, για όποιον θέλει να δει πίσω από την κυβερνητική προπαγάνδα.

Πρώτον, η καγκελάριος αντιμετωπίζει τη χώρα ως εταίρος και όχι ως δανειστής - και δεν είναι η μόνη στην Ευρώπη. Επιδιώκει να παραμείνει η Ελλάδα στο κλαμπ - χάρη στη Μέρκελ ο Στουρνάρας κάθεται ακόμη στο τραπέζι του Eurogroup. Η κυρία έχει τους λόγους της που εξυπηρετούν τα συμφέροντά της, αλλά εξυπηρετούν και τα δικά μας.

Δεύτερον, είναι η τέταρτη φορά που η Μέρκελ επιφυλάσσει θερμά λόγια για ελληνική κυβέρνηση. Οπως και να τα εννοεί, αποτελούν κίνηση ισχυρής πολιτικής στήριξης. Αλλά δεν παρακάμπτουν την τρόικα. Οποιος τα παρερμηνεύει ας συγκρίνει την «εμπιστοσύνη της στον Γιώργο» (Παπανδρέου) και το σκηνικό στις Κάννες.

Τρίτον, ο Πρωθυπουργός, ευτυχώς, εγκατέλειψε τη θεωρία του αυτοματισμού, «λόγω πρωτογενούς πλεονάσματος», για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Λογικό. Αλλο να μιλάς με τον Πρετεντέρη στην τηλεόραση και άλλο με τη Μέρκελ στην καγκελαρία. Προφανώς αντελήφθη ότι δεν συζητείται κούρεμα. Απλώς, αν το επιτρέψουν «οι επίσημοι αριθμοί» θα εξετασθεί η επιμήκυνση αποπληρωμής - άρα, και η παράταση της επιτήρησης. Ισως και η μείωση των επιτοκίων, που είναι ήδη χαμηλά.

Τέταρτον, για να έχει νόημα αυτή η συζήτηση πρέπει η Ελλάδα να επιβεβαιώνει διαρκώς το δεύτερο σκέλος των τοποθετήσεων της Μέρκελ, το οποίο πάλι υποβαθμίζεται. Δηλαδή, να τηρήσει όσα συμφώνησε με τα δύο Μνημόνια, αλλά και με το τρίτο που έρχεται: να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της σε μόνιμη βάση, να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, να αποκτήσει κανονικό ευρωπαϊκό κράτος και, φυσικά, να αλλάξει νοοτροπία και πολιτικό σύστημα.

Με άλλα λόγια, επιβεβαιώθηκε ξανά ότι και το πρόβλημα και η λύση δεν βρίσκονται στο Βερολίνο ή στις Βρυξέλλες. Βρίσκονται στην Αθήνα. Συνεπώς ήλθε η ώρα να πει η κυβέρνηση την αλήθεια για τις δυσκολίες που απομένουν, αντί να διαβεβαιώνει ότι οσονούπω βγάζει τη χώρα από το τούνελ. Και να εξασφαλίσει νέα κοινωνική ανοχή, αναζητώντας πόρους μόνο στους έχοντες και κατέχοντες.

Αρέσει - δεν αρέσει, η συνάντηση του Βερολίνου δεν ανακούφισε την κυβέρνηση. Την έφερε σε πιο δύσκολη θέση. Τώρα πρέπει να αφήσει τα θεριακλίκια κατά της τρόικας και να αναλάβει δράση. Εκτός αν αντιμετωπίζει όσα ακούστηκαν με τρόπο που παραπέμπει στη γνωστή ατάκα: «Ενώ της δείχνουν το φεγγάρι, κοιτάζει το δάχτυλο»

Άρθρα

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Γιατί κίνημα ειρήνης

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-03-29

Τα αεροπλάνα θα πρέπει να είναι πάντα φορείς ειρήνης, ποτέ...

Ολύμπιος Δαφέρμος

Υποκλοπές

Ολύμπιος Δαφέρμος, 2026-03-29

Διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούνταν πλήθος υπουργών, ο αρχηγός...

Θορυβώδης χυδαιότητα

Τάσος Παππάς, 2026-03-29

Σε πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη, το αδίκημα ορατό διά γυμνού...

Γ. Μοσχονάς

Η ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Γ. Μοσχονάς, 2026-03-29

«Αυτός ο πόλεμος είναι παράνομος βάσει του διεθνούς δικαίου,...

Ελένη Τσερεζόλε

Μαλλιά-κουβάρια στην Αριστερά ενόψει προεδρικών εκλογών

Ελένη Τσερεζόλε, 2026-03-29

Κράτησαν» τελικά οι τρεις μεγάλες γαλλικές πόλεις -το Παρίσι,...

Κώστας Καλλίτσης

Τα μαγικά του πληθωρισμού

Κώστας Καλλίτσης, 2026-03-29

Τι αποφεύγει να κάνει η κυβέρνηση; Με πρόσχημα ότι τα μέτρα...

Η Ευρώπη δεν περιμένει να αυτορρυθμιστεί η αγορά

Ιωάννα Λιούτα, 2026-03-22

Η τιμή της βενζίνης έχει μετατραπεί στο πιο σκληρό καθημερινό...

Γιάννης Βούλγαρης

Δεν υπάρχει τίποτα «πίσω από τις κουρτίνες»

Γιάννης Βούλγαρης, 2026-03-21

Τελικά κάθε εμβριθής γεωπολιτική ανάλυση περί τα παγκόσμια...

Ποιος βάζει όρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη;

Θόδωρος Καρούνος, 2026-03-21

Η σύγκρουση στις ΗΠΑ ανάμεσα στο Πεντάγωνο και την Anthropic...

Μαύρη βροχή, λευκός φώσφορος

Μιχάλης Τρίκκας, 2026-03-15

Τις πρώτες μέρες του πολέμου στο Ιράν η διεθνής συζήτηση...

Λευτέρης Παπαγιαννάκης

Επικίνδυνη διολίσθηση

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2026-03-15

Oι βομβαρδισμοί του Ισραήλ και των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν...

Κώστας Χλωμούδης

Η Ελλάδα χωρίς διπλωματικά ερείσματα με τη ναυτιλία της εκτεθειμένη

Κώστας Χλωμούδης, 2026-03-15

Όταν η γεωπολιτική επιλογή μετατρέπεται σε ναυτιλιακό...

×
×