Συναγερμός στην Ευρώπη

Η διόγκωση της ανεργίας και της φτώχειας διαλύει την κοινωνική συνοχή

Ελίζα Παπαδάκη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2014-01-23

Η νέα έκθεση για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει όλα τα στοιχεία για να συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Γιατί δείχνει ότι έξι χρόνια αφότου ξέσπασε η μεγάλη κρίση, με την κατάσταση στις αγορές να έχει πλέον εξομαλυνθεί, η ανεργία εξακολουθεί να ανεβαίνει· μαζί της και η φτώχεια, όχι μόνο στους ανέργους αλλά και σε πολλούς ανθρώπους που έχουν κάποια δουλειά· μαζί και ο αριθμός των νέων που ούτε εργάζονται ούτε σπουδάζουν ούτε επαγγελματική κατάρτιση παρακολουθούν, που δεν βρίσκονται πουθενά. Αυτό δεν αφορά μόνο τις χώρες της λεγόμενης «περιφέρειας» - εμάς, τους Ισπανούς, τους Ιταλούς, τους Πορτογάλους - όπου τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα, αλλά την Ευρώπη στο σύνολό της: η επιδείνωση συνεχίζεται σε πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών-μελών, οι ανισότητες εντείνονται.

Αναλυτικά τεκμηριώνει η έκθεση ότι όσο διατηρείται το υφιστάμενο σήμερα πλαίσιο των πολιτικών σε εθνικό και σε κοινοτικό επίπεδο οι ευρωπαϊκοί στόχοι της κοινωνικής συνοχής και της αποκατάστασης καλής απασχόλησης για τη μεγάλη πλειονότητα θα απομακρύνονται. Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα υπονομεύει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση - για να οδηγήσει τελικά στη διάλυσή της. Ακόμα δεν πρέπει να την κρίνουμε αναγκαστική. Αλλά γεγονός είναι, προειδοποιεί ο αρμόδιος επίτροπος Λάζλο Αντορ, ότι η απασχόληση και οι κοινωνικές συνθήκες δεν θα βελτιωθούν χωρίς ισχυρές δημόσιες πολιτικές, περαιτέρω ολοκλήρωση στην ευρωζώνη, μεγαλύτερη αλληλεγγύη εντός και μεταξύ των κοινωνιών. Είναι εφικτό να δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας, να αποφευχθεί η εμπέδωση της φτώχειας, αλλά δεν θα συμβεί απλώς ως αποτέλεσμα μιας ήπιας και άνισης οικονομικής ανάκαμψης. Χρειάζεται όλες οι οικονομικές δραστηριότητες και δημόσιες πολιτικές, καθώς και η αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης να οργανωθούν με τρόπο ώστε να επιτυγχάνουν κοινωνικούς στόχους επισημαίνει.

Χαρακτηριστικό είναι για την πολιτική συζήτηση, όπως διεξάγεται στην Ευρώπη σήμερα, ότι αυτή η συγκλονιστική έκθεση επισκιαζόταν από άλλα οικονομικά γεγονότα στις μεγάλες εφημερίδες χθες, μία ημέρα μετά τη δημοσίευσή της: από την ανησυχητική επίσης προειδοποίηση του ΔΝΤ για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη, από την έναρξη της ετήσιας συνόδου των ισχυρών στο Νταβός. Σαν οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και οι πολιτικές ηγεσίες να έχουν συμβιβαστεί με την παγίωση της ανεργίας και της φτώχειας για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, με τον κοινωνικό αποκλεισμό μεγάλου μέρους των νέων, εντοπίζοντας τις οικονομικές ειδήσεις στις αυτόνομες κινήσεις του χρήματος και των κεφαλαίων καθώς και των εκφραστών τους. Σαν να θεωρούν επιπλέον ότι το αίτημα να αλλάξουν συνολικά οι πολιτικές στην Ευρώπη δεν είναι παρά ωραία λόγια χωρίς πραγματικό αντίκρισμα, αφού σε κάθε χώρα κυριαρχεί εν τέλει η κοντόθωρη εθνική ατζέντα. Και αυτό τέσσερις μόλις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές που όλοι φοβούνται ότι θα αποτυπώσουν άνοδο των αντιευρωπαϊκών και αντιδημοκρατικών κομμάτων.

Σε αυτό το αναμφίβολα δυσμενές πολιτικό πλαίσιο, δυνάμεις που θέλουν την κοινωνική, αλληλέγγυα Ευρώπη υπάρχουν διάχυτες σε όλες τις χώρες, σε κόμματα και σε πλήθος φορέων. Ζητούμενο είναι η καλύτερη, οργανωμένη συνεννόηση μεταξύ τους, φυσικά και η ενίσχυσή τους. Και σε αυτό η κοινωνική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2013 αποτελεί συνεισφορά. Με τη σύγκριση των μέτρων που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο και των αποτελεσμάτων τους, η έκθεση συνεισφέρει επίσης σε κάθε χώρα χωριστά, ώστε να αξιολογήσει και να βελτιώσει τις πολιτικές της. Ετσι και σ’ εμάς. Οπωσδήποτε δεν περιμέναμε τη νέα έκθεση για να πληροφορηθούμε ότι στην επιδότηση των ανέργων και στη στήριξη των φτωχότερων με κοινωνικούς πόρους βρισκόμαστε στον πάτο της Ευρώπης. Εκεί ήμασταν την εποχή των «παχιών αγελάδων», εκεί παραμένουμε και τώρα που οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί, προβάλλοντας πάντα άλλες προτεραιότητες. Δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ενα σημαντικό επιμέρους ερευνητικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι όσοι άνεργοι λαμβάνουν επαρκή επιδόματα έχουν σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες να επανενταχθούν στην απασχόληση. Τα στοιχεία διαψεύδουν τη διαδεδομένη προκατάληψη ότι τα επιδόματα συνιστούν αντικίνητρο για εργασία. Αλλά σ’ εμάς δείχνουν προπάντων ότι η επιδότηση των ανέργων θα βελτίωνε τις προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη, προς όφελος όλων. Επαναφέρουν το επιτακτικό ερώτημα πώς κατανέμουμε τους συρρικνωμένους δημόσιους πόρους.

Άρθρα

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Βασίλης Τραϊφόρος

Δημοκρατία και επιστήμη

Βασίλης Τραϊφόρος, 2024-05-13

--Ο άνθρωπος στην ιστορική του διαδρομή ,περνώντας από πολλά...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

Κώστας Καλλίτσης

Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-28

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό...

×
×