Η μάχη στον κατακερματισμένο μεσαίο χώρο

Γιάννης Λούλης, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2014-02-15

Καθώς πλησιάζει η μάχη των ευρωεκλογών, μία από τις πιο κρίσιμες εξισώσεις αφορά στην εκλογική συμπεριφορά εκείνου, που θα περιγράφαμε ως «μεσαίο χώρο». Ο χώρος αυτός, πιο «ιδεολογικός» μέχρι το 1985 και περισσότερο πραγματιστικός αργότερα, αποδείχθηκε κομβικός καθορίζοντας μέχρι τις εκλογές του 2012 το νικητή ανάμεσα στους μονομάχους του πάλαι ποτέ πανίσχυρου δικομματισμού. Όμως, οι εκλογές του 2012 διαμόρφωσαν ένα νέο τοπίο. Αυτό είναι άκρως προσωρινό. Ταυτόχρονα, ο μεσαίος χώρος έχει χάσει κάθε συνεκτικότητα στην εκλογική συμπεριφορά του.

Ό,τι λοιπόν απομένει από τον πάλαι ποτέ «μεσαίο χώρο» δεν θυμίζει σε τίποτα τα χαρακτηριστικά του των προηγούμενων δεκαετιών. Με τον κατακερματισμό του κομματικού συστήματος έχει κατακερματιστεί και ο μεσαίος χώρος. Άλλωστε, η μοίρα τους είναι κοινή, αφού η πλειοψηφία των ψηφοφόρων εντασσόταν στον χώρο αυτό. Βεβαίως, οι περισσότεροι ψηφοφόροι συνεχίζουν να αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι». Όμως, η εκλογική συμπεριφορά τους είναι άσχετη με τον αυτοπροσδιορισμό τους αυτό. Με δυο λόγια, όποιος και να είναι ο σημερινός μεσαίος χώρος, ένα είναι σίγουρο: Δεν είναι εκείνος που γνωρίζαμε!

Αν θεωρήσει κανείς πως ο μεσαίος χώρος εκφράζει το μέτρο, τούτο πλέον δεν ισχύει. Οι ψηφοφόροι αυτοί δεν κατευθύνονται πρωτίστως από πολιτικά κριτήρια, αλλά από έντονα συναισθήματα. Αυτά είναι αρνητικά: Απογοήτευση, δυσφορία και συχνά τυφλή οργή. Τούτα τα συναισθήματα κυριάρχησαν στις εκλογικές μάχες του 2012 και ιδίως στην πρώτη από αυτές. Στόχος τους υπήρξαν οι δύο πυλώνες του κομματικού συστήματος, που χρεοκόπησαν πολιτικά οδηγώντας στην οικονομική χρεοκοπία μέσω του «αποτυχημένου κράτους» (failed state) που κατασκεύασαν. Κάποτε, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «μοιράζονταν» τον μεσαίο χώρο. Τώρα, έχουν γίνει στόχος σημαντικού τμήματος των ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου.

Η μάζα της εκλογικής βάσης της Χρυσής Αυγής δεν είναι ακροδεξιοί ψηφοφόροι, αλλά εκείνοι που βρίσκονται στην ανώτερη κλίμακα οργής για το κομματικό σύστημα με ένα κομμάτι τους να ανήκει στον μεσαίο χώρο. Από εκεί και πέρα, οι λιγότερο οργισμένοι στρέφονται σε άλλες επιλογές ψήφου αποδοκιμασίας, αρκεί τα κόμματα αυτά να μην είναι ή να μην θυμίζουν το ΠΑΣΟΚ (ήδη σε τροχιά αφανισμού) και τη διαρκώς συρρικνούμενη ΝΔ. Αυτά τα δύο κόμματα θα απέφευγαν τη φθορά στο μεσαίο χώρο, αν ταυτίζονταν με τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αποδεικνύονταν αποτελεσματικά στο πεδίο αυτό. Πρόσθετη προϋπόθεση για να κυβερνήσουν ικανοποιητικά και να αλλάξουν την εικόνα τους θα ήταν να κάνουν αλλαγές σε πρόσωπα, νοοτροπίες και πρακτικές. Παραμένουν όμως ο παλιός εαυτός τους. Ενώ έχασαν και την πρόσθετη ασπίδα προστασίας από τη συμμετοχή Κουβέλη στο εγχείρημά τους.

Για να ερμηνεύσουμε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος, έστω και αγκομαχώντας, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι μετακινούμενοι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου κατευθύνονται κυρίως από τα έντονα συναισθήματά τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιλέγεται ως «αριστερό κόμμα». Επιλέγεται, διότι είναι το κεντρικό όχημα για να αποδοκιμαστούν οι κυβερνώντες ως μια συγκριτικά ακόμη χειρότερη επιλογή. Οι θυμωμένοι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου κάνουν την επιλογή τους με κριτήριο περισσότερο την αποδοκιμασία των τωρινών παρά το φόβο των επόμενων. Ούτως ή άλλως, δεν εμπιστεύονται ούτε την κυβέρνηση ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο λοιπόν κυριαρχεί το συναίσθημα της αποδοκιμασίας, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει το πλεονέκτημα στον κατακερματισμένο μεσαίο χώρο.

Άρθρα/ Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Να σοβαρευτούμε

Αλέξης Παπαχελάς, 2025-05-14

Τα μεγέθη και οι συμμετρίες έχουν αλλάξει στην περιοχή...

Να μαζευτούν οι χαρτογιακάδες των Βρυξελλών

Παντελής Μπουκάλας, 2025-05-13

Δύο τινά, αλληλοαποκλειόμενα, σημαίνει η «βόλτα» πολιτικών...

Ολο νόμοι κι αστυνόμοι…

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-05-11

Πάνω από 8.300 λέξεις είχαν οι διατάξεις του πρώτου νόμου...

Το κύμα

Παύλος Τσίμας, 2025-05-10

Από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο κι...

Σταμάτης Μαλέλης

Τι φταίει στην Κεντροαριστερά

Σταμάτης Μαλέλης, 2025-05-06

...Εάν τα βασικά κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν εκσυγχρονιστούν...

Κώστας Καλλίτσης

Ο προπομπός

Κώστας Καλλίτσης, 2025-05-04

Η πολιτική ζωή σήμερα έχει δύο χαρακτηριστικά που ίσως...

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

Κατά φαντασίαν ιατρός

Παντελής Μπουκάλας, 2025-04-08

Πολλούς Απρίληδες πριν, το 1967, οι Ελληνες άκουγαν τον αρχιπραξικοπηματία...

×
×