Μα για το γάλα;

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Πελοπόννησος της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-03-31

papatheodorou

Μα για το γάλα θα κινδυνεύσει η συμφωνία με την τρόικα και η εκταμίευση της δόσης; Αυτό ακουγόταν ως καταλυτικό επιχείρημα από πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες τις τελευταίες μέρες, ενόψει της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Αυτό μεταφέρεται και ως κλίμα στην κοινή γνώμη, προτάσσοντας την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, αλλά και διασφάλισης της κυβερνητικής σταθερότητας. Και τελικά βρέθηκε λύση, έστω και αν αυτή βασίζεται σε απλές μετονομασίες. Πράγματι, αν δει κάποιος αυτό το μέτρο απομονωμένο από το γενικότερο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ίσως πεισθεί για το ασήμαντο του πράγματος. Αν μάλιστα ξεχάσει ότι στην Ελλάδα, με τη φθίνουσα κτηνοτροφία και με τη συνεχώς αυξανόμενη εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, καταναλώνουμε το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη, τότε ίσως πεισθεί ευκολότερα. Νομίζω ότι το αυτονόητο συμφέρον της χώρας και των πολιτών της είναι να διατίθεται αυτό το ευρείας κατανάλωσης προϊόν στη χαμηλότερη δυνατή τιμή και σε κάθε περίπτωση κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αυτό που θέλω να επισημάνω με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις για το γάλα είναι οι όροι και προϋποθέσεις της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και η σύνδεσή τους με τις περιώνυμες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς. Θυμίζω ότι η ίδια ρύθμιση είχε προταθεί και πέρυσι τέτοιο καιρό επί τρικομματικής κυβέρνησης και είχε αποσυρθεί μετά την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συναινέσει. Επανήλθε φέτος ως πρόταση της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ και τώρα ως μέρος της διαπραγμάτευσης για τη δόση. Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι η εκταμίευση της δόσης μπορεί να εξαρτάται από ένα στοιχείο χωρίς δημοσιονομικό αντίκρισμα όπως αυτό; Οχι, φυσικά. Τότε γιατί μεταβάλλεται σε παράγοντα διακινδύνευσης των πολιτικών συμφωνιών με τους δανειστές; Φοβούμαι ότι η απάντηση είναι απλή και καθόλου συνωμοσιολογική.

Σε κάθε διαπραγμάτευση με την τρόικα για την εκταμίευση των δόσεων, οι μείζονες πιέσεις ασκούνται για ελάσσονες ρυθμίσεις, οι οποίες συχνά εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται γιατί πιέστηκε πριν τόσο η ελληνική Κυβέρνηση να υιοθετήσει π.χ. τη δυνατότητα των κολλεγίων που λειτουργούν υπό καθεστώς δικαιόχρησης με ξένα πανεπιστήμια να χορηγούν ...μεταπτυχιακούς τίτλους (sic), ή τη «μεταφορά» μεγάλου μέρους ειδικοτήτων τεχνολογικής κατάρτισης από τη δημόσια στην ιδιωτική εκπαίδευση, την «απελευθέρωση» του ήδη υπερκορεσμένου επαγγέλματος του δικηγόρου, τις οριζόντιες διαθεσιμότητες-απολύσεις χωρίς καμία αξιολόγηση και τώρα την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και της λειτουργίας των φαρμακείων ή της κατηγοριοποίησης του γάλακτος με στόχο την αύξηση των εισαγωγών. Τα παραπάνω λίγα παραδείγματα ελάχιστη σχέση ενδεχομένως έχουν με τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία. Ελάχιστη έως καμία σχέση έχουν με την έξοδο της χώρας από την κρίση. Και πάντως είναι προφανώς άσχετα τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αρα η ιδεοληπτική εμμονή από την πλευρά της τρόικας για τη συμπερίληψη των παραπάνω στις συμφωνίες δεν κρύβει τίποτα περισσότερο από αυτό που διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για τις επιπτώσεις της δράσης της τρόικας στις χώρες του μνημονίου και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Πρόκειται εν μέρει για πολιτικές επιλογές εξυπηρέτησης συμφερόντων, άσχετες με την πραγματική οικονομία και τη διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης. Πρόκειται για άσκηση επιρροής στην αγορά, η οποία όμως βρίσκεται εδώ και χρόνια σε κατάσταση ασφυξίας.

Αρα δεν πρόκειται για το γάλα... Οι πολιτικές επιλογές αυτές είναι καθοδηγούμενες και πρέπει να αλλάξουν μέσα από ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, μακριά από «διευθετήσεις» και ανεύθυνους λαϊκισμούς παντός χρώματος!

Άρθρα

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Βασίλης Τραϊφόρος

Δημοκρατία και επιστήμη

Βασίλης Τραϊφόρος, 2024-05-13

--Ο άνθρωπος στην ιστορική του διαδρομή ,περνώντας από πολλά...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

Κώστας Καλλίτσης

Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-28

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό...

×
×