Είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με τον κ. Τσίπρα

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στη Δημ. Κρουστάλλη, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2014-12-07

Επιμένει στην ανάγκη μίνιμουμ πολιτικής συνεννόησης ο Φώτης Κουβέλης. «Αν είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση της διαμόρφωσης ενός ελάχιστου κοινού τόπου για την αναδιάρθρωση του χρέους, όλα θα ήταν ευχερέστερα. Και για τη σημερινή και για την αυριανή κυβέρνηση» δηλώνει στο «Βήμα». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πιστεύει ότι οι διαρκείς υποχωρήσεις της κυβέρνησης έθρεψαν τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας, ότι εδώ και καιρό «διαχειριζόμαστε και δεν διαπραγματευόμαστε». Ο κ. Κουβέλης προαναγγέλλει τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα και απευθύνει προειδοποίηση στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στη συλλογή υπογραφών για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Ο καθένας έχει την άποψή του, επισημαίνει, στο τέλος όμως οφείλουμε να σεβαστούμε τις συλλογικές αποφάσεις.

Πιστεύετε ότι οι απαιτήσεις της τρόικας αποτελούν εκβιασμό προκειμένου να δεσμεύσουν ενδεχομένως και την επόμενη κυβέρνηση με επαχθείς όρους ή ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα συνολικά δεν εμπνέει αξιοπιστία;

«Η γνώμη μου είναι ότι η στάση της τρόικας αποκαλύπτει δύο πράγματα: το ένα είναι ότι η τρόικα αποδεικνύεται προσηλωμένη στο γνωστό πακέτο διαχείρισης της κρίσης που τραυμάτισε σοβαρά την κοινωνική συνοχή, απογείωσε την ανεργία και εγκλώβισε την οικονομία στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Αυτό το πακέτο, που είναι απολύτως βέβαιον ότι δεν έχει άλλες αντοχές για να το σηκώσει ο ελληνικός λαός, η τρόικα είναι προφανές ότι επιχειρεί να το επιβάλει και για το μέλλον στη χώρα, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση. Το δεύτερο είναι ότι η αντίληψη των διαρκών υποχωρήσεων που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση, αντί να διασφαλίσει - όπως κάποιοι φαντάζονταν - την "επιείκεια" των δανειστών, ενθάρρυνε έναν νέο γύρο απαιτήσεων που θα χαρακτήριζα παράλογες».

Με βάση την εμπειρία από τη συμμετοχή σας στην κυβέρνηση, θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα των συζητήσεων με την τρόικα εξαρτάται από το ποιο κόμμα ή ποιος πολιτικός αρχηγός ηγείται της διαπραγμάτευσης;

«Το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα. Είναι οι πολιτικές. Οταν εθίζεσαι στη φιλοσοφία του ανέφικτου, όταν αποδέχεσαι, με άλλα λόγια, έναν χαμηλών απαιτήσεων φοβικό πραγματισμό, η ίδια η έννοια της διαπραγμάτευσης φεύγει από τον ορίζοντά σου. Θεωρώ ότι εδώ και καιρό δεν διαπραγματευόμαστε. Διαχειριζόμαστε απλώς ως χώρα το πλαίσιο που μας επιβάλλεται».

Γιατί απορρίπτετε τη συναίνεση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας; Δεν πιστεύετε ότι η συμφωνία για την επόμενη ημέρα μετά το Μνημόνιο και η λύση για το χρέος αποτελούν εθνικά θέματα που η διαχείρισή τους απαιτεί ομοψυχία;

«Συμφωνώ απολύτως ότι η αναδιάρθρωση του χρέους συνιστά εθνικό θέμα για το οποίο οι πολιτικές δυνάμεις όφειλαν και οφείλουν να συνεννοηθούν. Στο πλαίσιο αυτό, όπως γνωρίζετε, πρότεινα την πραγματοποίηση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία απερρίφθη πανηγυρικά. Η ανάγκη ομοψυχίας προβάλλεται βέβαια αλλά συνθλίβεται από την επιλογή της διαρκώς εντεινόμενης πόλωσης».

Υπάρχουν στελέχη σας πάντως - έξι μέλη της Εκτελεστικής και ένας βουλευτής - που υποδεικνύουν συναινετική εκλογή Προέδρου.

«Σεβαστή η γνώμη τους αλλά μειοψηφική. Και οι ίδιοι ωστόσο θεωρούν την προσφυγή στις εκλογές επιβεβλημένη».

Αρα;

«Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στην απόφαση του συνεδρίου της να μην ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί από την κυβέρνηση. Οταν οι ασκούμενες πολιτικές διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα και εντείνουν τις πολώσεις, πώς να υπάρξει συνεννόηση;».

Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ συμμετέχουν πάντως σε κίνηση συλλογής υπογραφών για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Πώς το σχολιάζετε;

«Την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ τη συνέχουν οι συλλογικές μας αποφάσεις και η κοινή μας θέληση να βαδίζουμε ενωμένοι. Το κόμμα μας οικοδομήθηκε επάνω στις αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας. Καθένας έχει άποψη και την καταθέτει. Στο τέλος, όμως, ο κανόνας είναι ο σεβασμός στις αποφάσεις της συλλογικότητάς μας. Αυτές τις αποφάσεις οφείλουμε όλοι να υπηρετούμε».

Θεωρείτε δικαιολογημένη την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα αναγνωρίσει τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση και η οποία θα καθορίζει τις σχέσεις με τους εταίρους στην επόμενη φάση;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις θέσεις του και η κυβέρνηση τις δικές της. Η απόστασή τους είναι τεράστια. Αν είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση της διαμόρφωσης ενός ελάχιστου κοινού τόπου για την αναδιάρθρωση του χρέους, όλα θα ήταν ευχερέστερα. Και για τη σημερινή και για την αυριανή κυβέρνηση».

Εκτιμάτε ότι μπορεί να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και να είναι μήνας εκλογών ο Ιανουάριος;

«Εξαρτάται από την ένταση της πίεσης των δανειστών και από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης. Δεν αποκλείω ούτε το σενάριο των πρόωρων εκλογών ούτε το σενάριο της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, εκτιμώ ότι η ατζέντα της διαπραγμάτευσης θα μείνει ανοιχτή για ευνόητους λόγους».

Τι εννοείτε;

«Εννοώ ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα φέρει στη Βουλή συμφωνία για παράταση του Μνημονίου με την εκλογική προοπτική προ των πυλών».

Κατά την άποψή σας, ήρθε η ώρα για μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα;

«Ηρθε η ώρα για πολιτική αλλαγή. Ηρθε η ώρα για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης - της προοδευτικής διακυβέρνησης - που θα δώσει ανάσα στην κοινωνία και θα βάλει μπρος τη μηχανή της οικονομίας».

Πιστεύετε ότι, αν κάποιοι βουλευτές πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι αποστάτες, όπως λέει ο Αλέξης Τσίπρας;

«Αν κάποιοι πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχουν απλώς πεισθεί από το κυβερνητικό πολιτικό σχέδιο και θα συναινέσουν στην παράταση του κυβερνητικού βίου. Θα έχουν αυτονόητα την ευθύνη της πολιτικής επιλογής τους. Αυτή είναι η γνώμη μου».

Η συνάντηση αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ και η φημολογούμενη δική σας με τον κ. Τσίπρα είναι ένδειξη μιας γενικότερης συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Κατ’ αρχάς να σημειώσω ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συνάντησή μου με τον κ. Τσίπρα...».

Θα υπάρξει;

«Τις προγραμματικές συζητήσεις για την προοδευτική διακυβέρνηση - και με αυτό απαντώ και στα περί "γενικότερης συμπόρευσης" που θέσατε - πραγματοποιεί εκ μέρους του κόμματός μας η αντιπροσωπεία που ορίσαμε. Είμαι πρόθυμος να συναντηθώ τόσο με τον κ. Τσίπρα όσο και με τους επικεφαλής όλων των συλλογικοτήτων με τις οποίες βρισκόμαστε σε συζητήσεις, όπως είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι και σχήματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Τους Μεταρρυθμιστές τούς θεωρείτε ανταγωνιστικό σχήμα προς τη ΔΗΜΑΡ;

«Δεν ανταγωνιζόμαστε ούτε σχήματα ούτε πρόσωπα. Ανταγωνιζόμαστε πολιτικά σχέδια που θεωρούμε λανθασμένα και ανώφελα για τον τόπο και την κοινωνία».

Θέματα επικαιρότητας: Ελληνικά Κόμματα

Ο καχεκτικός νέος δικομματισμός

Νίκος Μαραντζίδης, 2021-04-18

Οι εκλογές του 2019 ξανάβαλαν το κομματικό σύστημα σε ράγες...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Τίνος παιδιά είναι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ;

Νίκος Μπίστης, 2020-07-13

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του στα ΝΕΑ στις 5/7/2020 με τίτλο «Τίνος...

Περισσότερα

Ποιες είναι ειδήσεις και ποιες όχι;

Τάσος Παππάς, 2020-07-06

Στην παρούσα φάση δεν έχει καμιά σημασία ποιος είναι μπλεγμένος...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Εθνική συνεννόηση, όχι μονομερής συνεργασία με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ

Στέργιος Καλπάκης, 2018-10-21

...Διαφωνώ με τη λογική μετώπων που φέρουν το πρόθεμα “αντί”....

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά εκλογές

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2018-10-21

H σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes με...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Περί πατριωτικού ΠΑΣΟΚ

Νίκος Μπίστης, 2018-02-05

Ή όπως αρέσει σε κάποιους «περί της κοινωνικής βάσης του...

Περισσότερα

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ δεν θα ψηφίσει ποτέ τον "ΥΠΟΥΡΓΟ της ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑΣ"

2016-10-29

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στην θέση...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Η «Αυγή», η Νεοελληνική Ηθική και το Πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργος Σιακαντάρης, 2016-08-21

Η «Αυγή», πάλι δια της «γραφίδος» του Θανάση Καρτερού, αφού...

Περισσότερα

Άρθρα

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Βασίλης Τραϊφόρος

Δημοκρατία και επιστήμη

Βασίλης Τραϊφόρος, 2024-05-13

--Ο άνθρωπος στην ιστορική του διαδρομή ,περνώντας από πολλά...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

Κώστας Καλλίτσης

Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-28

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό...

×
×