Ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά εκλογές

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στην Φ.Γιωτάκη, Έθνος της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, Δημοσιευμένο: 2018-10-21

Κύριε Θεοχαρόπουλε, τι σημαίνει η παραίτηση Κοτζιά;

Ότι ο Καμμένος επιβάλλει στην κυβέρνηση την ατζέντα του. Επέβαλε την αποπομπή του κ. Φίλη, καταψήφισε ανθρώπινα δικαιώματα, θεωρεί προδοσία τη συμφωνία των Πρεσπών και γελοιοποίησε τη χώρα στις ΗΠΑ. Αντί ο κ. Τσίπρας να τον αποπέμψει, έφυγε ο Κοτζιάς που υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για το άκρον άωτον του πολιτικού παραλογισμού.

Η αγωνία για τη συμφωνία των Πρεσπών κορυφώνεται. Ποια θα είναι η δική σας στάση στη Βουλή;

H σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί πάγια εθνική θέση και είναι το θετικό στοιχείο, ενώ προβληματικά στοιχεία είναι η ιθαγένεια και η γλώσσα. Εφόσον σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα δεν θα υπάρχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία, πρέπει να υπάρξει ρητή δέσμευση ότι αμέσως μετά τη ψήφιση της συμφωνίας θα προκηρυχθούν εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, όταν και εάν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, θα αποφασίσουμε την τελική στάση.

Το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται στάσιμο στα γκάλοπ. Η στάση του στο Μακεδονικό φαίνεται ότι δεν επικροτήθηκε δημοσκοπικά. Έτσι δεν είναι;

Κερδισμένες βγαίνουν οι δεξιές εθνικολαϊκιστικές δυνάμεις. Στην Ευρώπη, και στη χώρα μας, οι υποχωρήσεις απέναντι στον εθνικισμό και τον λαϊκισμό οδηγούν τελικά στην άνοδό τους.

Ο λόγος του ΚΙΝΑΛ είναι αντιδεξιός;

Αυτοδύναμη πορεία σημαίνει χάραξη πολιτικής με βάση τις θέσεις σου και όχι με ετεροπροσδιορισμό. Για αυτό προτιμούμε να τοποθετούμαστε θετικά και όχι ως αντί. Η συντηρητική παράταξη, η δεξιά, είναι σταθερά ο ιδεολογικός μας αντίπαλος και ο λόγος μας δεν έχει σχέση με τον δικό της, που υπόσχεται πολλά αλλά με μηδενικές εγγυήσεις για την εργασία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Το κρίσιμο είναι ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ο δεξιός λαϊκισμός να διαπεράσει οριζόντια τη ΝΔ όπως ο αριστερός λαϊκισμός διαπέρασε οριζόντια τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ψηφίσετε την ακύρωση ή την αναστολή των περικοπών των συντάξεων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την περικοπή των συντάξεων, εμείς την καταψηφίσαμε. Φέραμε τροπολογία για την ακύρωση των περικοπών, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να την ψηφίσει. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας για μη περικοπή των συντάξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς διαπραγμάτευση θέσπισε την περικοπή και τώρα που έρχονται εκλογές σηκώνει μπαϊράκι απέναντι σε αυτά που ο ίδιος υπέγραψε. Τυχοδιωκτισμός και εκλογικά παιχνίδια.

Χωρίς διψήφιο ποσοστό έχει μέλλον το ΚΙΝΑΛ;

Το Κίνημα Αλλαγής έχει μέλλον γιατί αυτό που ξεκινήσαμε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες το 2015 μαζί με την κ. Γεννηματά δεν ήταν σημαία ευκαιρίας αλλά η βάση για μία ισχυρή κεντροαριστερά. Σήμερα διεκδικούμε ισχυρή εντολή για να επιβάλουμε τις προτάσεις μας με στόχο την έξοδο από την κρίση. Ισχυρή εντολή σημαίνει τρίτη δύναμη ώστε να πάρουμε αν χρειασθεί διερευνητική εντολή και με ένα διψήφιο ποσοστό που θα οδηγεί στην ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Όλοι οι προοδευτικοί πολίτες πρέπει να συμβάλλουν ώστε το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής να είναι πάνω από τη Χρυσή Αυγή.

Το μεγαλύτερο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο διχαστικός λόγος, τα «εμείς ή αυτοί», «θα τους βουλιάξουμε ή θα μας βουλιάξουν», με πρόσφατο παράδειγμα τον Πολάκη που οραματίζεται φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων.

Με ποιο κυβερνητικό κόμμα μπορεί να υπάρξει μετεκλογική συνεργασία; Και με ποιον πρωθυπουργό;

Κατεβαίνεις στις εκλογές για να κερδίσεις, όχι διαλέγοντας κυβερνητικό εταίρο. Προτεραιότητά μας είναι η εθνική συνεννόηση. Αν είμαστε μέσα στις τρεις πρώτες δυνάμεις θα καταθέσουμε τη δική μας προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Διαφορετικά, η θέση μου είναι να μην συμμετέχουμε σε κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός εξαρτάται από το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν το πρώτο κόμμα είναι κοντά στην αυτοδυναμία τότε μία κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας και εθνικής συνεννόησης μπορεί να έχει πρωθυπουργό τον αρχηγό του, αν όχι, επιβάλλεται άλλος πρωθυπουργός κοινής αποδοχής.

Εκλέξατε 28χρονο Γραμματέα στη ΔΗΜΑΡ. Ποιος είναι ο στόχος σας;

Ανανέωση προσώπων, ιδεών, πολιτικών πρακτικών. Με ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν. Νέοι χωρίς όμως τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Σήμα ανανέωσης και στη Βουλή; Θα καλούσατε βουλευτές με πολλές θητείες να αποσυρθούν;

Η θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου πλήρων συνεχόμενων βουλευτικών θητειών πρέπει να περιληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση. Στο καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής εμπεριέχεται ήδη, με μεταβατική διάταξη έναρξης ισχύος τα επόμενα χρόνια. Η ανανέωση στο πολιτικό προσωπικό είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

Με δεδομένο ότι επίκειται η συνταγματική αναθεώρηση παραμένετε σταθερός στη θέση σας για διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας;

Ο διαχωρισμός των σχέσεων κράτους – εκκλησίας είναι μία επιβεβλημένη προοδευτική μεταρρύθμιση για ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Η ΝΔ διαφωνεί, αδυνατεί να μετατραπεί σε σύγχρονο ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα. Από την άλλη η δειλία του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής καθώς συνεχίζει να αναφέρεται γενικώς και αορίστως σε διακριτότητα.

Θέματα επικαιρότητας: Ελληνικά Κόμματα

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×