Αυτοί που «τα πήραν» όλα κι έφυγαν»

Επιδοτήσεις, λουκέτα, απολύσεις

Νίκος Κιάος, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2005-10-06

Ενα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, πολιτικό και οικονομικό, έχει αποκαλυφθεί τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις καταγγελίες της συνδικαλιστικής παράταξης «Αυτόνομη Παρέμβαση». Περί τις ογδόντα βιομηχανικές επιχειρήσεις επιδοτήθηκαν με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές τα τελευταία δέκα χρόνια και δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αλλά τουναντίον είτε απέλυσαν προσωπικό είτε μετέφεραν την παραγωγή τους σε βαλκανικές χώρες είτε έκλεισαν. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και η ανεργία να πάρει διαστάσεις, ενώ οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη της χώρας είναι φανερές.

Οι καταγγελίες αυτές γίνονται την ώρα που συνεχίζουν να κλείνουν επιχειρήσεις και η ανεργία εκτοξεύεται.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ήδη η Εισαγγελία Αθηνών παρενέβη και έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα. Ωστόσο το σκάνδαλο φαίνεται πως έχει πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις και αφορά την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ τηρεί σιγήν, το ίδιο και η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία δεν αντέδρασε, παρά το γεγονός ότι οπωσδήποτε έχει τα στοιχεία και οφείλει να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Εχουμε να κάνουμε με επιχειρήσεις οι οποίες έπαιρναν χρήματα από εθνικές και κοινοτικές επιδοτήσεις, έπαιρναν δηλαδή καθαρό, ζεστό χρήμα δωρεάν και αντί να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για πέντε ή δέκα χρόνια, όπως ορίζουν οι αναπτυξιακοί νόμοι 1892/90 και 2601/98, άλλες μείωσαν το προσωπικό, άλλες «μετανάστευσαν» στις βαλκανικές χώρες κι άλλες έβαλαν λουκέτο, πετώντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζομένους.

Βρισκόμαστε μπροστά σε κραυγαλέα περίπτωση πώς διατίθεται το δημόσιο χρήμα (εθνικό και κοινοτικό) χωρίς ελέγχους, κατά παράβαση της νομοθεσίας. Διότι οι επιδοτήσεις δίνονταν επί χρόνια και μάλιστα ορισμένες επιχειρήσεις πήραν την τελευταία δόση της επιδότησης παρά το ότι είχαν προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού τους, κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ ελέγχεται. Εδωσε μεν στη δημοσιότητα κατάλογο 110 επιχειρήσεων που έκλεισαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με αποτέλεσμα να βγουν στην ανεργία 16.500 εργαζόμενοι, δεν έδωσε όμως στοιχεία για την περιόδο πριν από τις εκλογές του 2004 και, κυρίως, δεν έδωσε στοιχεία για τον πακτωλό των χρηματοδοτήσεων στις επιχειρήσεις που παρανόμησαν και απλώς «έφαγαν» τις επιδοτήσεις. Διότι η ΓΣΕΕ μετέχει με εκπρόσωπό της στη διαδικασία έγκρισης των επιδοτήσεων. Με τη στάση της αποκαλύπτει ότι ενεργεί μάλλον με κομματικά κριτήρια και για κομματικό όφελος, αναφερόμενη μόνο στις επιχειρήσεις που έκλεισαν επί Ν.Δ., καθώς η ηγεσία της συνομοσπονδίας ανήκει στο ΠΑΣΟΚ.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου αναδεικνύει και μια άλλη πλευρά, της σχέσης πολιτικής και ιδιωτικού κεφαλαίου, της σχέσης κράτους και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αναδεικνύεται καθαρά πόσο κρατικοδίαιτοι είναι επιχειρηματίες, καθώς ασκούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα με ξένα χρήματα, με χρήματα από το Δημόσιο και όχι δικά τους.

«Η δημοσιοποίηση των στοιχείων έχει στόχο να σταματήσει η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη επιδότηση χωρίς όρους και να υποστούν τις νόμιμες συνέπειες όσοι παρανόμησαν και, τέλος, να διασφαλιστεί με ουσιώδη μέτρα η απασχόληση των εργαζομένων», τόνισε ο επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης» και αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλ. Καλύβης.

Το σκάνδαλο μπορεί να έχει και μια άλλη διάσταση, που σχετίζεται με τη χρηματιστηριακή πλευρά και τις επιδόσεις στον τομέα αυτόν των επιχειρήσεων που επιδοτήθηκαν και παρανόμησαν κατάφωρα. Η πλευρά αυτή μένει προς έρευνα και δεν αποκλείεται να βρεθούμε μπροστά σε εκπλήξεις. Το σοβαρό πολιτικό ζήτημα είναι οπωσδήποτε οι σχέσεις μεταξύ υπεύθυνων κρατικών φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, που αποκαλύπτουν τις αδιαφανείς, χαριστικές πράξεις επιδοτήσεων, οι οποίες δημιουργούν ακριβώς τον άλλου επιπέδου ομφάλιο λώρο, μεταξύ Πολιτείας και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οσο το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να τηρεί σιγήν κι όσο η κυβέρνηση δεν προχωρεί στη δημοσιοποίηση τη στοιχείων και δεν απαιτεί την επιστροφή των κονδυλίων, η σκιά των σχέσεων διαπλοκής και αδιαφάνειας θα βαραίνει. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η μεγάλη ευθύνη της συνδικαλιστικής ηγεσίας του τόπου.

Η ΓΣΕΕ όφειλε ήδη να έχει κινηθεί και να απαιτήσει τη διαφάνεια και το φως στο σκοτάδι της δεκάχρονης συνέχισης και εξέλιξης του σκανδάλου.

Εκτός όμως από τις υποχρεώσεις σε συλλογικό επίπεδο που έχει η συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων, μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασίες με αγωγές οι άμεσα ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι, που απολύθηκαν από τις επιχειρήσεις αυτές παράνομα. Είναι μια διάσταση που μπορεί να δώσει άλλη μία κατεύθυνση στη διεκδίκηση και να αναγκάσει την Πολιτεία να συμπαραταχθεί με τους ενδιαφερόμενους εργαζομένους που έχασαν τη δουλειά τους.

Υπάρχουν, βέβαια, οι ποινικές ευθύνες, στις οποίες μπορεί να καταλήξει η εισαγγελική παρέμβαση με την έρευνα που άρχισε. Το μείζον όμως πρόβλημα είναι οι πολιτικές ευθύνες. Αυτές δεν μπορούν να κρυφθούν. Η σιωπή, κυρίως των υπευθύνων επί των κυβερνήσεων της προηγούμενης δεκαετίας, είναι εγκληματική. Οφείλουν να πουν έστω λίγα λόγια, οφείλουν να απολογηθούν στους εργαζομένους, τα θύματα, τους ανέργους, σ’ ολόκληρη την επικράτεια.

Η σιωπή είναι συνέχιση της παρανομίας και συνωμοσία. Δεν είναι δυνατόν να ανάγεται σε κύριο θέμα της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ το θέμα με τα «γαλάζια παιδιά» και τους διορισμούς. Υπάρχουν τα «πράσινα παιδιά» και η πολιτική του παρελθόντος. Και δεν είναι δυνατόν να ανάγεται σε μείζον θέμα, όταν τις ίδιες μέρες οι καταγγελίες και τα στοιχεία για τα λουκέτα και τις απολύσεις μετά τις επιδοτήσεις είναι συντριπτικά. Ισως όμως η σιωπή να εντάσσεται στη γενικότερη θολή παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στα μέτρα και τη νέα πολιτική στον ασφαλιστικό και τον εργασιακό τομέα. Οι κραυγές για τα «παιδιά» δεν μπορούν να κρύψουν τη σύμπλευση.

*Αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ εκδηλώθηκε προχθές για τα λουκέτα σε επιχειρήσεις και την ανεργία. Κι όμως ούτε η ηγεσία της ΓΣΕΕ ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η κυβέρνηση της Ν.Δ. είπαν τίποτα για τα σκάνδαλα της προηγούμενης δεκαετίας. Η εμμονή της ΓΣΕΕ στο τελευταίο 18μηνο δείχνει απλώς στενή αντιπολιτευτική διάθεση και αποκαλύπτει την ένοχη σιωπή για τα πριν.

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Τί έμαθε ο αγρότης;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-18

Ποιο είναι το πρόβλημα της αγροτικής μας οικονομίας; Αν...

Κώστας Καλλίτσης

Εργασία κάτω του κόστους

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-11

Πόσο ισχυρή είναι στ’ αλήθεια η ελληνική οικονομία; Οσα...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-01-31

Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ το περασμένο...

Κώστας Καλλίτσης

Στην Ευρώπη, θέλουμε βιομηχανία;

Κώστας Καλλίτσης, 2024-01-28

Πριν βιαστείτε να απαντήσετε καταφατικά, διαβάστε δύο σημαντικές...

Κώστας Καλλίτσης

Ελντοράντο

Κώστας Καλλίτσης, 2024-01-14

Ο πληθωρισμός είχε αρχίσει ανοδικά τινάγματα ήδη από το...

Κώστας Καλλίτσης

Κυκλοφορεί και παράγει ευφορία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-12-30

Οι προβλέψεις των αναλυτών των διεθνών οργανισμών για την...

Μάνος Ματσαγγάνης

Φωτεινές και σκοτεινές πτυχές της πορείας της ελληνικής οικονομίας

Μάνος Ματσαγγάνης, 2023-12-30

Σύμφωνα με το περιοδικό Economist, η χώρα με τις καλύτερες οικονομικές...

Από πού να ξεκινήσουμε για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Γεωργία Καπλάνογλου, 2023-12-29

Η αλήθεια είναι πως μόλις αρχίζει η συζήτηση για το φορολογικό...

Κώστας Καλλίτσης

Κυριαρχία και αστάθεια

Κώστας Καλλίτσης, 2023-12-24

Στην προχτεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis υπάρχουν ορισμένα...

Κώστας Καλλίτσης

Φθηνή, φθηνότερη εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-26

Ποιο είναι ένα βασικό κριτήριο επιτυχίας μιας οικονομίας;...

Κώστας Καλλίτσης

Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν περπατάει…

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-19

Αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις τώρα, πότε άραγε θα γίνουν;...

Κώστας Καλλίτσης

Μας αρέσει η φοροδιαφυγή;

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-05

Ο Κωστής Χατζηδάκης είχε καταλήξει στον πόλεμο κατά της...

×
×