Γιατί έγινε η συζήτηση στη Βουλή;

Μιχάλης Κυριακίδης, Δημοσιευμένο: 2015-03-31

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Βουλής για να ενημερώσει σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Όσοι όμως παρακολουθήσαμε τη συζήτηση, δεν γίναμε σοφότεροι για τα όσα η κυβέρνησή μας διαπραγματεύεται με τους εταίρους, αλλά αντιθέτως ακούσαμε γενικόλογες κορώνες και ασάφειες… Ο κ. Τσίπρας ανέβασε από την πρωτομιλία του ακόμα τους τόνους, με σκληρές επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης, αν και την κάλεσε σε συστράτευση. Σε υψηλούς και έντονους τόνους, σε μια προσπάθεια να «κόψει» τους διαύλους επικοινωνίας. Και όταν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ, δήλωσαν ότι στηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός επανήλθε με νέες επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης.

«Εσείς μιλούσατε για κυβέρνηση δοσιλόγων. Εμείς σας στηρίζουμε!», απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε μία μακράν καλύτερη ομιλία στη Βουλή.

«Το πραγματικό δίλημμα είναι: σύγκρουση με τα συμφέροντα που θα κερδίσουν από την κρίση, σύγκρουση με το λόμπι της δραχμής ή ευρωπαϊκή πορεία», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι το κόμμα του στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, με προϋπόθεση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Στήριξη της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις έδωσε και ο κ. Σαμαρας.

Ήταν σαφές, ωστόσο, πως ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν θέλει συναίνεση. Ήταν αγωνιώδης η προσπάθειά του να θέσει την αντιπολίτευση απέναντι, στους εχθρούς της κυβέρνησης, άρα και της πατρίδας.

Άκρως διχαστικός και συνεπικουρούμενος από την Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Τσίπρας θέλει να διατηρηθεί ο διαχωρισμός σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς», – διαχωρισμός που τον οδήγησε στην εξουσία- δίνοντας το μήνυμα πως όσοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση είναι με τους εχθρούς της πατρίδας… Τον βολεύει ο διχασμός του λαού, ενός λαού που έχει εθισθεί να βλέπει εχθρούς και προδότες και να αντιπαθεί την κοινή λογική.

Συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια είχε χθες στη Βουλή, τον … ψεκασμένο Νικολόπουλο με μία … μνημιώδη ομιλία, αλλά και τον νεοναζί Μιχαλόπουλο, ο οποίος μίλησε περίπου ως κυβερνητικός βουλευτής. Λογική συνέπεια του παραπάνω ανιστόρητου διαχωρισμού.

«Το δικό μας μέλημα ήταν και είναι πάντα η πατρίδα και το πληρώσαμε ακριβά, αλλά δεν πειράζει», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος με μια δόση πικρίας.

Δε μάθαμε, λοιπόν, τίποτε για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, πήραμε όμως ισχυρή δόση οξύτητας και διχασμού με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού. Κάποτε, όμως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει «να μιλήσει για την δική του ταμπακιέρα και να δημοσιοποιήσει τι διαπραγματεύονται οι δικοί του άνθρωποι στην Ευρώπη», όπως του επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Και η «ταμπακιέρα» είναι, πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει την συμφωνία με τους εταίρους, με πολλές υποχωρήσεις σε σχέση με αυτά που η ίδια διακηρύττει ως αδιαπραγμάτευτα και «κόκκινες» γραμμές.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Νίκος Μπίστης

Υπάρχουν δύο γραμμές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;

Νίκος Μπίστης, 2018-03-26

Έρχεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης...

Περισσότερα
Νίκος Τσούκαλης

Ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για δομικές αλλαγές

Νίκος Τσούκαλης, 2018-03-02

Ο ανασχηματισμός φέρει την σφραγίδα του απρόοπτου και του...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Κυνηγοί κεφαλών

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2018-02-26

«Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν τρομάζουμε», είπε ο πρωθυπουργός...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία σκιών για τους πολιτικούς αντιπάλους

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2018-02-18

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι έκδηλος: η δημιουργία σκιών,...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Καθυστερήσεις και άγνοια κινδύνου

Κώστας Καλλίτσης, 2018-02-17

Οι αυταπάτες είναι κακός σύμβουλος. Και η κυβέρνηση φέρεται...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Κυβέρνηση με διχασμένη προσωπικότητα

Κώστας Καλλίτσης, 2017-10-01

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται κέντρα τεχνολογίας, επαινεί...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Άλλαξαν όλα σε λίγες μέρες

Γιάννης Βούλγαρης, 2017-05-27

Μέσα σε μια εβδομάδα η ελληνική πολιτική κατάσταση άλλαξε...

Περισσότερα

Την πάτησε...

Νίκος Φιλιππίδης, 2017-05-24

«Μας κοροϊδέψατε. Μας βάλατε να ψηφίσουμε μέτρα και τώρα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Βλασφημία

Μιχάλης Μητσός, 2026-06-02

Κάπου μας μπέρδεψε ο δήμαρχος – και περιλαμβάνω αυτούς...

Θόδωρος Τσίκας

Τα διλήμματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Θόδωρος Τσίκας, 2026-05-28

Η πολεμική σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με Ιράν δεν αποτελεί απλώς...

Χρήστος Μαχαίρας

Κόμματα και κάλπες: Πόσο κοντά είμαστε στο… 2012

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-05-28

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά όσα ψιθυρίζουν σε off the record συζητήσεις...

Ολύμπιος Δαφέρμος

Πλανεύτρα εξουσία

Ολύμπιος Δαφέρμος, 2026-05-27

Και τι δεν έχει κάνει τούτος ο κυβερνήτης που μας έτυχε!...

Αντώνης Λιάκος

Τί θα περίμενα από την επιστροφή του Τσίπρα;

Αντώνης Λιάκος, 2026-05-24

Η συζήτηση γύρω από το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζεται...

Γιάννης Βούλγαρης

Οταν οι πολιτικοί λοιδορούν τη δημοκρατία

Γιάννης Βούλγαρης, 2026-05-23

Το έχουμε πλέον εμπεδώσει εδώ και δεκαετίες. Εκτός από τη...

Εκλογική άλγεβρα

Παύλος Τσίμας, 2026-05-22

Ακόμη κι αν οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους (ή σχεδόν), η...

Γιώργος Σιακαντάρης

Σπάμε τις 50 αποχρώσεις της αποϊδεολογικοποίησης

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-05-17

Πριν από λίγες εβδομάδες αναρτήθηκε στον χώρο του Εθνικού...

Η χρήση του 2015 ως ρητορικού όπλου

Φραγκίσκος Κουτεντάκης, 2026-05-16

Υπάρχουν θέματα που δεν συζητιούνται ποτέ ήρεμα στην Ελλάδα....

Δυσκυβέρνητες πολιτείες

Παύλος Τσίμας, 2026-05-16

Η Μεγάλη Βρετανία έχει αλλάξει έξι πρωθυπουργούς τα τελευταία...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνεδριακή απόφαση για ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ στο νέο κόμμα

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-05-16

Μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα...

Στη σκιά της καχυποψίας

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-05-15

Αιφνιδιαστική κατάληψη της Ταϊβάν από την Κίνα ή αιφνιδιαστική...

×
×