Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ "ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ, Το κοινό μας αύριο" στο ΕΒΕΑ την Πέμπτη

Θ. Θεοχαρόπουλος: Δεν υποκύπτουμε στον λαϊκισμό. Είμαστε και θα είμαστε η ευρωπαϊκή, ανανεωτική Αριστερά

Δημοσιευμένο: 2015-07-02

EBEA

“Με το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, διευκολύνεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα λύνει το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας, θα περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πακέτο και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Οι διαπραγματεύσεις με αυτό τον τρόπο θα συνεχιστούν ώστε άμεσα να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία, η οποία θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και τα άλλα κράτη μέλη. Εμείς στη Δημοκρατική Αριστερά επιμένουμε για την επίτευξη συμφωνίας. Με τον τρόπο αυτό θα τερματιστεί η αβεβαιότητα και θα μπορέσει να ανασάνει η ελληνική κοινωνία”.

Αυτό επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, στην εκδήλωση «Ελλάδα-Ευρώπη: Το κοινό μας αύριο» που διοργάνωσε η Δημοκρατική Αριστερά την Πέμπτη το βράδυ. Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Γιαλκέτσης, ο καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ο κοινωνιολόγος Γιώργος Σιακαντάρης και ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Συντόνισε την συζήτηση η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βάλια Πετούρη.Ο Χαιρετισμός  του Θανάση  Θεοχαρόπουλου


Η σημερινή μας εκδήλωση πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη στιγμή για την χώρα. Η απόφαση διεξαγωγής της λήφθηκε πριν 10 περίπου ημέρες, πριν δηλαδή από την απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, καθώς υπήρχε έντονη ανησυχία για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και πλέον η σημερινή συζήτηση είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Είναι μία πρωτοβουλία αναγκαία για εμάς την ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική και ανανεωτική δύναμη της αριστεράς.

Φίλες και φίλοι,

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι ανησυχητικές. Αυτό οφείλεται πρώτον στην πολιτική των ίδιων των εταίρων-δανειστών. Υπάρχει η αντίληψη των πλέον σκληρών νεοφιλελεύθερων κύκλων, οι οποίοι θέλουν μια Ευρώπη μόνο της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δεύτερον στο γεγονός ότι η κυβέρνηση διολισθαίνει σε μία κατάσταση ρήξης. Δημιουργείται μία επικίνδυνη κατάσταση για τη θέση της χώρας στην Ε.Ε. Η χώρα έχει βρεθεί απομονωμένη από τους άλλους εταίρους. Διευκολύνονται με την απόφαση της κυβέρνησης οι σκληροί νεοφιλελεύθεροι κύκλοι στην Ε.Ε. που θέλουν την χώρα μας απομονωμένη. Είμαστε σε μια κατάσταση που αν δεν ανατραπεί σύντομα, αν δεν υπάρξει μια συμφωνία στηριγμένη σ’ ένα αμοιβαίο συγκερασμό των διαφορών οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα επώδυνες για την ελληνική κοινωνία. Σ’ αυτό το κλίμα και οι δυο πλευρές βλάπτουν σε μεγάλο βαθμό το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. Πρέπει απλά να ηττηθούν οι πολιτικές αυτές.

Στην σημερινή Ευρώπη, δυστυχώς έχουν τεθεί σε δεύτερο πλάνο αιτήματα όπως οι αναγκαίες αλλαγές με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η υπογραφή ενός δεσμευτικού Συμφώνου για την Απασχόληση, η άμεση προώθηση της τραπεζικής ένωσης, η έκδοση ευρωομολόγου, η διαμόρφωση πλαισίου λειτουργίας για τις αγορές, η άμεση αντιμετώπιση των δημοκρατικών ελλειμμάτων όπως η πλήρη αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν αναφέρεται καθόλου πλέον σε αυτές τις αναγκαίες αλλαγές στην Ε.Ε. με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι δε εταίροι ιδεοληπτικά εμμένουν στην πολιτική της διαρκούς λιτότητας. Αν η Ευρώπη χάσει το κοινωνικό της πρόσωπο, τότε όχι μόνο θα πάψει να είναι ενωμένη, αλλά θα συρρικνωθεί και κάθε κοινωνικό αίτημα σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Μόνο όμως μια επαναφορά αυτών των αιτημάτων θα μπορούσε να κτίσει νέες πραγματικές συμμαχίες στην Ε.Ε.. Μόνο έτσι μπορεί να επανακτήσει την αίγλη του το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και την πίστη τους στο ευρωπαϊκό όραμα οι πολίτες.

Φίλες και φίλοι,

Τα Δημοψηφίσματα αποτελούν απαραίτητο εργαλείο δημοκρατικής και συμμετοχικής διαδικασίας. Δεν μπορεί όμως να αποτελούν εργαλείο εκβιαστικών και διχαστικών μηνυμάτων, που αντί να ενώνουν την κοινωνία, να λειτουργούν πολωτικά με μόνο σκοπό να επιλύσουν κομματικά αδιέξοδα. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν χρειαζόταν και δεν χρειάζεται και σήμερα καθώς η αβεβαιότητα εντείνεται αντί να τερματιστεί. Δυστυχώς η εμμονή για το δημοψήφισμα συνεχίζεται. Ζητάμε και σήμερα την ύστατη στιγμή να αποσυρθεί αυτό το δημοψήφισμα.

Αν τελικά γίνει, καλούμε να αποφευχθεί κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε διχαστικές συνθήκες και σε πόλωση. Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να προστατεύσουν την ομαλή διεξαγωγή του χωρίς διχαστικές πράξεις και ομιλίες. Χρειάζεται ενότητα αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Έχουμε φθάσει στην σημερινή κρίση λόγω των ιδεολογικών εμμονών των εταίρων, της έλλειψης μεταρρυθμιστικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης και της αναποτελεσματικότητας και των παλινδρομήσεων της σημερινής κυβέρνησης.

Όμως εμείς είμαστε απέναντι στο αδιέξοδο της ρήξης.

Ζητήσαμε να γίνει συμφωνία για να ανασάνει η κοινωνία, απαραίτητο και σήμερα ιδίως μετά την απόφαση για δημοψήφισμα, με τις κλειστές τράπεζες, τους περιορισμούς αναλήψεων, το στέγνωμα της αγοράς, την απελπισία των συνταξιούχων και την απόγνωση των επιχειρήσεων. Στη Δημοκρατική Αριστερά θεωρούμε αδιανόητο ότι στη χώρα μας υπάρχει σήμερα αυτή η κατάσταση και μάλιστα με μία κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς. Μπορεί να έχουμε κάνει αρκετά λάθη στην πορεία μας αλλά το κόμμα μας, το κόμμα της δημοκρατικής, ευρωπαϊκής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς δεν επέτρεψε και δεν θα επέτρεπε ποτέ να συμβούν αυτά τα γεγονότα.

Τώρα, αυτές τις ημέρες κρίνεται το μέλλον και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Εμείς λέμε ΝΑΙ στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, ΝΑΙ στην λύση και ΟΧΙ στη ρήξη. Με το ΟΧΙ υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο διακινδύνευσης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. ΝΑΙ για να είμαστε στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. όταν θα γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με κοινωνική συνοχή.

Η θέση μας είναι θέση της παράδοσης του αριστερού ευρωπαϊσμού, που δεν ταυτίζεται με τις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν την χώρα στην κρίση και τα μνημόνια.

Φίλες και φίλοι,

Με το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, διευκολύνεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα λύνει το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας, θα περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πακέτο και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Οι διαπραγματεύσεις με αυτό τον τρόπο θα συνεχιστούν ώστε άμεσα να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία, η οποία θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και τα άλλα κράτη μέλη. Εμείς στη Δημοκρατική Αριστερά επιμένουμε για την επίτευξη συμφωνίας. Με τον τρόπο αυτό θα τερματιστεί η αβεβαιότητα και θα μπορέσει να ανασάνει η ελληνική κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση η θέση μας για το δημοψήφισμα είναι ξεκάθαρη χωρίς αμφισημίες. ΝΑΙ στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, ΝΑΙ στην ΛΥΣΗ και ΟΧΙ στη ρήξη.

Ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμα του δεν ανέφερε λέξη για το ευρώ, δεν αναφέρθηκε στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρεται στην παραμονή στο ευρώ όταν αυτό είναι το κυρίαρχο θέμα σε όλο τον κόσμο; Πώς άραγε θα ψηφίσουν ΟΧΙ όσοι θέλουν την παραμονή στην ευρωζώνη, όταν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συνδέουν το ερώτημα του δημοψηφίσματος με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και κυρίως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν δεσμεύεται ότι αυτό που εισηγείται ο ίδιος θα συνοδευτεί από παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και ούτε καν αναφέρεται στο ευρώ;

Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε και την ευρωζώνη. Ο αγώνας για την αλλαγή στην Ε.Ε θα είναι διαρκείας και θα ευοδωθεί με την ισχυροποίηση των προοδευτικών δυνάμεων και στις άλλες χώρες. Με το δικό μας ΝΑΙ θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι πιστεύουμε ακράδαντα σε μία Ευρώπη με κοινωνικό πρόσωπο, με δημοκρατικούς κανόνες, ευελιξία και αλληλεγγύη. ΝΑΙ για να είμαστε στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. όταν θα γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές στην Ε.Ε..

Φίλες και φίλοι,

Θα υπερασπιστούμε την παράδοση του αριστερού ευρωπαϊσμού. Θα διεκδικήσουμε αλλαγές πολιτικών στην Ευρώπη σε αντιπαράθεση με τα νεοφιλελεύθερα σχέδια αλλά μέσα στο κοινό ευρωπαϊκό πεδίο με συμμαχίες και σταδιακά βήματα και όχι με ρήξη και απομονωτισμό.

Δεν θα υποκύψουμε στον λαϊκισμό. Είμαστε και θα είμαστε η δημοκρατική, ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική και ανανεωτική Αριστερά!

Φίλες και φίλοι,

Θα υποστηρίξουμε την υπέρβαση της ελληνικής κρίσης μέσα στην Ε.Ε. Οραματιζόμαστε την οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε. Οραματιζόμαστε μία Ευρώπη με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη χωρίς πολιτικές διαρκούς λιτότητας. Θα συνεχίσουμε με βάση την παράδοσή μας, του αριστερού ευρωπαϊσμού. Το οφείλουμε στην ιστορία μας! Το οφείλουμε στη νέα γενιά!

Θέματα επικαιρότητας: Διαπραγματεύσεις Ελλάδος-ΕΕ

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην «Κ»: Αν δεν ήμουν εγώ το 2015, θα είχατε βγει από το ευρώ

Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, 2020-01-26

«Πραγματικά πιστεύω ότι αν δεν ήμουν εγώ, η Ελλάδα θα είχε...

Περισσότερα
Γιάννης Τσαμουργκέλης

"Εμπιστοσύνη", "ίδια ευθύνη" και πραξικόπημα

Γιάννης Τσαμουργκέλης, 2015-07-16

H σύνοδος κορυφής για το ευρώ τονίζει την κρίσιμη ανάγκη...

Περισσότερα
Γιάννης Πανούσης

Grexit από τον κακό εαυτό μας

Γιάννης Πανούσης, 2015-07-15

Η δαμόκλεια «πολιτική ηθική» και «καθαρότητα» των μη-ευρωπαϊστών...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Βαστάει ο Αλέξης;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2015-07-15

Ο προ Συμφωνίας ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για την ευρωπαϊκή «δικτατορία»...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2015-07-15

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν διαθέτει πλειοψηφία. Κυβέρνηση...

Περισσότερα
Φωτεινή Αναστασίου

Διαφωνούν. Εμείς τι φταίμε;

Φωτεινή Αναστασίου, 2015-07-14

Την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός στην βουλή έθεσε...

Περισσότερα

Θ. Θεοχαρόπουλος: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλα λάθη και καθυστερήσεις.

2015-07-13

Η ύπαρξη συμφωνίας και η αποφυγή εξόδου της χώρας από την...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Έρημη Χώρα

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2015-07-13

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, η ελληνική κοινωνία δοκιμάστηκε...

Περισσότερα

Άρθρα

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Βασίλης Τραϊφόρος

Δημοκρατία και επιστήμη

Βασίλης Τραϊφόρος, 2024-05-13

--Ο άνθρωπος στην ιστορική του διαδρομή ,περνώντας από πολλά...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

Κώστας Καλλίτσης

Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-28

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό...

×
×