Σοσιαλδημοκρατία και Ανανεωτική Αριστερά.

Μια εκδήλωση, ένα βήμα, πολλές ελπίδες. Εκδήλωση -Συζήτηση στο ΤΙΤΑΝΙΑ

Δημοσιευμένο: 2015-11-18

181115 dimar

Σοσιαλδημοκρατία και ανανεωτική αριστερά. Δυο όμοροι πολιτικοί χώροι, μετά το πετυχημένο «πείραμα» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις εκλογές, συζήτησαν το βράδυ της Τετάρτης στη κατάμεστη αίθουσα του Τιτάνια για την προοπτική της Μεταρρυθμιστικής προοδευτικής Κεντροαριστεράς στη Ελλάδα, τη σημερινή δύσκολη κατάσταση και την αναγκαία διεύρυνση του κοινωνικού χώρου που καταλαμβάνει η Κεντροαριστερά.

Το ζητούμενο και η αγωνία όλων-τονίστηκε από τους ομιλητές- είναι ένα: Το αποτέλεσμα. Οι ιδέες να γίνουν πράξη.

Στην εκδήλωση μίλησαν εκπρόσωποι του ευρύτερου φάσματος των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Από το ΠΑΣΟΚ η κ. Εύα Καϊλή, από τη ΔΗΜΑΡ ο κ. Θόδωρος Μαργαρίτης, από τις Κινήσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο καθηγητής κ. Π.Κ. Ιωακειμίδης, ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης και ο προερχόμενος από το «Ποτάμι» κ. Π. Τατσόπουλος. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος.

Παρευρέθηκαν πολλά κορυφαία στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις κινήσεις πολιτών. Μεταξύ άλλων οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, Μιχάλης Τζελέπης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Γιάννης Τούντας, οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚΛάζαρος Λοτίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Θάνος Μωραΐτης, Χρήστος Πρωτόπαππας, ,οι πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, Νίκος Τσούκαλης και Γιώργος Κυρίτσης, ο Πέτρος Κουναλάκης,η πρώην ευρωβουλευτής Άννα Καραμάνου, ο Ηλίας Κικίλιας πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ, ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος.Κύρια σημεία των παρεμβάσεων στην εκδήλωση:

Αποσπάσματα ομιλίας του Θόδωρου Μαργαρίτη

«Αν θέλουμε ο χώρος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού να ξαναγίνει ισχυρός εναλλακτικός πόλος , να μετατραπεί σε πλειοψηφικό ρεύμα, να επανασυνδεθεί με τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, πρέπει να ξαναπιάσει το νήμα από την αρχή. Χωρίς καμία διάθεση ορθοδοξίας να επαναπροσδιοριστεί με βάση τις ιδρυτικές του αρχές. Αυτές που βάζουν επιτακτικά την πρωτοκαθεδρία στην πολιτική με ένα σχέδιο δημοκρατικής αφύπνισης. Που σημαίνει ότι κινείται ανταγωνιστικά προς τις συντηρητικές πολιτικές.

Η αυτόνομη και ισχυρή παρουσία των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς παραμένουν κεντρικό καθήκον όχι μόνο ως ιδεολογικό διακύβευμα αλλά και για την ίδια την πορεία των εξελίξεων σε προοδευτική κατεύθυνση. Ο κίνδυνος από μια ενδεχόμενη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί άλλωστε να οδηγήσει σε συντηρητική παλινόρθωση είτε πολύ χειρότερα σε αχαρτογράφητα νερά κοινωνικών εντάσεων με ακροδεξιά και υπο-πολιτικά χαρακτηριστικά. Οι δυνάμεις της ευθύνης , της προοδευτικής παράταξης, του αριστερού ρεαλισμού πρέπει να είναι σε διαρκή επιφυλακή. Όσο για τις συμμαχίες ένα είναι σίγουρο. Ότι αυτές που αφορούν κυβερνητικές λύσεις θα πρέπει να απαλλαγούν από το σύνδρομο κυβερνητισμού που ταλαιπώρησε το ΠΑΣΟΚ ,από την αφέλεια που τραυμάτισε σοβαρά τη ΔΗΜΑΡ.

Αποσπάσματα ομιλίας του Φ. Σαχινίδη

Η εκλογική πορεία των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ελλάδα με καθυστέρηση ακολουθεί την καθοδική πορεία των αντίστοιχων κομμάτων στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό που διαφέρει στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν το μέγεθος των απωλειών της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ που σε μια πενταετία υποδεκαπλασιάστηκε.

Μετά την κρίση του 2008, που οδήγησε σε τεράστιες απώλειες σε ΑΕΠ και θέσεις εργασίας και διόγκωσε τις κοινωνικές ανισότητες, η σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να αναζητήσει νέους δρόμους και νέες απαντήσεις στις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και της ατελούς ΟΝΕ.

Απαντήσεις που κινούνται πέρα από τον εθνικό κεϋνσιανισμό της χρυσής εικοσιπενταετίας 1945-1970 αλλά και πέρα από τον Τρίτο Δρόμο του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος της δεκαετίας του 1990.

Η προοπτική λοιπόν των υφιστάμενων δυνάμεων της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας να πρωταγωνιστήσουν στην ανασύνταξη του χώρου μόνες ή σε συνεργασία με δυνάμεις της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς του πολιτικού φιλελευθερισμού και της πολιτικής οικολογίας, σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από την δυνατότητα τους να κτίσουν από την αρχή σχέσεις εμπιστοσύνης με τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν να εκπροσωπήσουν και να παρουσιάσουν μια νέα προγραμματική πρόταση.

Οι προγραμματικές αυτές αναζητήσεις και συνθέσεις προϋποθέτουν ένα ελληνικό –προσωπικά θεωρώ αναγκαίο ένα Ευρωπαϊκό- «Επινέ» ή «Μπαντ Γκόντεσμπεργκ» όπου θα αναδειχθεί η νέα προγραμματική πρόταση για την έξοδο από την κρίση και την επόμενη ημέρα αλλά και οι νέες προοδευτικές συμμαχίες.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για τις υπάρχουσες δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς, αν θέλουν να έχουν προοπτική και να συμβάλλουν καταλυτικά στη διαμόρφωση της νέας πολιτικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να «φινλανδοποιηθούν» ή να εξαφανιστούν.

Αποσπάσματα ομιλίας του καθηγητή Π.Κ. Ιωακειμίδη

Ο κ. Ιωακειμίδης τόνισε την αναγκαιότητα ανασυγκρότησης της σοσιαλδημοκρατίας, κεντροαριστεράς

και προοδευτικού κέντρου σε νέες βάσεις και με νέες ιδέες και προτάσεις πολιτικής. Και τούτο ως προϋπόθεση και όρος για την δημοκρατική, πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα της χώρας, την προώθηση γνήσιων, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και τη διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και την προώθηση πολιτικών για την οικονομική ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, των ανισοτήτων, της φτώχειας και κοινωνικής περιθωριοποίησης και τελικώς για την αλλαγή της Ευρώπης. Επεσήμανε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τις προϋποθέσεις να μετεξελιχθεί σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και να προωθήσει μια γνήσια μεταρρυθμιστική agenda. Διερωτήθηκε εάν στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της ευρωζώνης μπορεί να ασκηθεί σοσιαλδημοκρατική πολιτική. Απάντησε λέγοντας ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για κάτι τέτοιο αλλά η άσκηση σοσιαλδημοκρατικών λύσεων εξαρτάται από το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επάνοδο των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην πολιτική κυριαρχία τηςΕυρώπης.”

Ο Πέτρος Τατσόπουλος

Ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος επισημαίνει «την ανάγκη συνομοσπονδίας του χώρου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ με διατήρηση της αυτονομίας κάθε κόμματος που θα μετάσχει στη συνομοσπονδία ως μόνου τρόπου να αντιμετωπισθεί τόσο ο αριστερός όσο και ο δεξιός λαικισμός».

Η Εύα Καιλή

Η Ευρωβουλευτής Εύα Καιλή επισημαίνει την αναγκαιότητα μιας ισχυρής φιλευρωπαικής μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς παρουσιάζοντας στοιχεία για όσα μας ενώνουν με την Ευρώπη ενώ παράλληλα θα επιχειρηματολογήσει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ενταχθεί στην κεντροαριστερά

Ο Χαιρετισμός του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ Θανάση Θεοχαρόπουλου

Φίλες και φίλοι, αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ στα γεγονότα στη Γαλλία. Η πολλαπλή δολοφονική επίθεση στο Παρίσι προκάλεσε παγκόσμιο αποτροπιασμό. Οι σημερινές εξελίξεις στη Γαλλία δείχνουν καθαρά πως θα χρειαστεί πολλή δουλειά και αμείλικτη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Είναι απαραίτητη επίσης η επίλυση των αναταραχών στην Μέση Ανατολή με την συνδρομή των διεθνών οργανισμών και της Ε.Ε.. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν πρέπει να επιστρέψουν στην Ευρώπη, η οποία πρέπει να αποδείξει ότι είναι η Ευρώπη του ανθρωπισμού και του διαφωτισμού, να μη παρασυρθεί από την δικαιολογημένη οργή και τον φόβο. Δεν πρέπει να αφήσουμε να πετύχουν τον στόχο τους οι τρομοκράτες ισλαμιστές της επίθεσης. Δεν πρέπει να αφήσουμε να επικρατήσουν ξανά οι εθνικιστικές φωνές.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες θέμα της σημερινής μας ημερίδας είναι η Σοσιαλδημοκρατία, η Ανανεωτική Αριστερά και το αίτημα εμβάθυνσης της συνεργασίας των δυο χώρων. Το αίτημα αυτό δεν είναι μόνο επίκαιρο, αλλά είναι και αναγκαίο για τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού προτύπου πάνω στο οποίο θα συγκροτηθεί το απαραίτητο παραγωγικό μοντέλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ανανεωτική Αριστερά και Σοσιαλδημοκρατία είναι το «πάντρεμα» του αγώνα για τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα με την ανάγκη ύπαρξης ενός κράτους πρόνοιας. Απώτερος στόχος είναι η διαρκής πάλη για τη μείωση των ανισοτήτων.

Πρέπει να επισημανθεί ότι καμία κοινωνία δεν αλλάζει αν δεν είναι έτοιμη να αλλάξει. Διαφορετικά κάθε τέτοια προσπάθεια σημαίνει κατάργηση της δημοκρατίας. Ανανεωτική Αριστερά και Σοσιαλδημοκρατία είναι πρωτίστως δημοκρατία και μετά όλα τα άλλα.

Συνεπώς ένα τέτοιο εγχείρημα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από τα πάνω. Πρέπει σ’ αυτό να συμμετάσχει η κοινωνία από τα κάτω. Γι’ αυτό και θα επιδιώξουμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια των τοπικών κοινωνιών να αναπτύξουν γόνιμους προβληματισμούς. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει, αν αυτό το εγχείρημα δεν γίνει υπόθεση των ίδιων των πολιτών και για να γίνει αυτό χρειάζεται και εμπνευσμένες από τα πάνω ηγεσίες αλλά και πολίτες σίγουρους στο ότι κάποιοι όχι μόνο θα τους ακούσουν, όχι μόνο θα λάβουν σοβαρά όσα αυτοί λένε, αλλά και θα συνειδητοποιούν πως είναι υπόθεση της συμμετοχής των πολιτών. Γιατί Σοσιαλδημοκρατία και Ανανεωτική Αριστερά έχουν στον πυρήνα τους την κοινωνική συμμετοχή.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα χρειάζεται να ειπωθούν αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος. Εδώ που έφθασε η χώρα, χρειάζονται άμεσα τολμηρές αλλαγές, βαθιές τομές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Άμεσα. Έστω και στο και πέντε, γιατί αλλιώς οι συνέπειες θα είναι επώδυνες. Η αναπαλαιωμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαθέτει ένα μίγμα έλλειψης αποτελεσματικότητας και ύπαρξης ιδεοληψιών, ικανό από μόνο του να ρίξει την χώρα στα βράχια. Δεν χρειάζεται βοήθεια από έξω. Πόσο μάλλον που οι εταίροι με τις δικές τους ιδεολογικές εμμονές σπρώχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, της στασιμότητας στον πάτο.

Άμεσα, ο τόπος χρειάζεται μία προοδευτική πολιτική. Όμως πρέπει να συμφωνήσουμε στο τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό. Συντηρητικό είναι ένα πρόγραμμα που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής συνεχώς στους αδύναμους, καθώς και η δογματική λιτότητα αντί για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά είναι βαθιά συντηρητικός και ο λαϊκισμός, που καλλιέργησε και καλλιεργεί αυταπάτες για επαναφορά στην πρότερη προβληματική κατάσταση και μάλιστα χωρίς δύσκολες αλλαγές. Προοδευτικό είναι να επιδιώκεις ευρύτερες συναινέσεις αλλά δεν είναι να προτάσσεις τον κρατισμό, να υιοθετείς όλα ανεξαιρέτως τα συντεχνιακά αιτήματα και κυρίως να αντιμετωπίζεις τους πολίτες ως πελάτες. Είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσα ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Με εξυγιαντικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής. Με εξορθολογισμό και μείωση δαπανών ώστε να σταματήσουν τα μέτρα υπερφορολόγησης που πνίγουν την οικονομία και οδηγούν σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Η κρίση δεν θα ξεπεραστεί αν δεν προωθηθεί μία πραγματικά προοδευτική πολιτική και η Δημοκρατική Αριστερά συμβάλλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση βάσει των ιδρυτικών της αρχών και των ανανεωτικών της ιδεών.

Η ΝΔ διακατέχεται από μια βαθιά συντηρητική πολιτική καθώς είναι το συντηρητικό κόμμα της χώρας που δεν ενδιαφέρεται για την άσκηση μίας προοδευτικής πολιτικής. Εξάλλου, με την καταστροφική πολιτική των ετών 2004-2009 οδήγησε την χώρα στα μνημόνια, ενώ με τα Ζάππεια υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες.

Σήμερα το success story του κ. Τσίπρα έχει πάρει την θέση του success story του κ. Σαμαρά. Αναπαράγονται τα λάθη του παρελθόντος και υπάρχουν ιδεοληπτικές εμμονές και αυταπάτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική που ασκεί ούτε την σοσιαλδημοκρατία εκφράζει, ούτε την μεταρρυθμιστική αριστερά και βέβαια δεν ανήκει στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Συνεπώς το ερώτημα είναι πώς θα γίνει ισχυρός αυτός ο χώρος που σε όλη την Ευρώπη αποτελεί τον έναν από τους δύο πόλους με στόχο να δώσει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί ακριβώς το πολιτικό όχημα αυτής της συζήτησης, η οποία σήμερα συνεχίζεται και προβλέπεται να συνεχίζεται, γιατί φυσικά σοσιαλδημοκρατία και ανανεωτική αριστερά σημαίνουν κίνηση και όχι στασιμότητα.

Πριν τις πρόσφατες εκλογές τολμήσαμε και προχωρήσαμε σε προγραμματική συμφωνία και συγκροτήσαμε την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών. Το αίτημα πολλών ετών για σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς έγινε πραγματικότητα. Είναι το πρώτο βήμα. Τώρα χρειάζεται εμβάθυνση και ενίσχυση της συνεργασίας. Στην προγραμματική μας συμφωνία πριν τις εκλογές, είχαμε προσδιορίσει ότι ο σκοπός μας δεν είναι η αυτοδιάλυση των κομμάτων μας, αλλά η ενίσχυση της πορείας μετεξέλιξης, ανανέωσης και συνεργασίας. Η διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας των κομμάτων που συμμετέχουν βοηθάει, τόσο στο να μην δημιουργούνται ανησυχίες για την αφομοίωση των χώρων, όσο και στο νέο άνοιγμα.

Το κάλεσμα μας είναι διαρκές και το απευθύνω και σήμερα: σε κόμματα και κινήσεις της κεντροαριστεράς, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και της πολιτικής οικολογίας. Πάμε όλοι μαζί για να γίνει ισχυρός ο προοδευτικός πόλος που έχει ανάγκη ο τόπος. Με την διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας των συμμετεχόντων, για να μην απειλείται η ύπαρξη κανενός και να διευκολύνεται η συμμετοχή. Στη βάση προγραμματικών συμφωνιών. Εμείς δείξαμε στις πρόσφατες εκλογές τον δρόμο με τολμηρά βήματα όλων των συμμετεχόντων. Κάναμε πράξη αυτό που δεν γινόταν για πολλά χρόνια. Και το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ενθαρρυντικό, καθώς αναδειχθήκαμε τρίτη δημοκρατική δύναμη, αποτέλεσμα που πριν λίγο καιρό δεν το προέβλεπε κανείς. Τώρα απαιτούνται ακόμη πιο τολμηρά βήματα και από εμάς και από τις άλλες δυνάμεις του ευρύτερου χώρου.

Εμείς προχωρούμε και μετά τις εκλογές για την υλοποίηση του στόχου μας: την ισχυροποίηση του προοδευτικού ρεύματος. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να αποτελέσει τη βάση που θα εκφράσει τους πολίτες του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, της δημοκρατίας και της προόδου. Παίρνουμε αποφάσεις για την άμεση επαφή μας με τις ενεργές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Για να αναδείξουμε την κεντροαριστερά της λογικής και της ευθύνης. Ο πολίτης δεν μπορεί να περιμένει. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο το λαϊκισμό, πρέπει να βγούμε μπροστά με προτάσεις και σχέδιο. Πρέπει όλοι μαζί να αναδείξουμε την κεντροαριστερά της προοπτικής και των λύσεων.

Για να μην στραφεί η κοινωνία σε ακραίες λαϊκίστικες λύσεις πρέπει άμεσα να ισχυροποιηθεί ο προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός πόλος. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η ανανέωση προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών και όχι η συντήρηση των ίδιων πρακτικών που μας έφεραν στην κρίση. Ισχυροποίηση με νέο άνοιγμα σε κόμματα, κινήσεις και ανένταχτους πολίτες από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η ευρεία προοδευτική και μεταρρυθμιστική συμπαράταξη πρέπει να έχει στρατηγικό στόχο να αποτελέσει τον έναν από τους δύο πόλους της πολιτικής ζωής του τόπου. Να αποτελέσει τον χώρο που θα εκφράσει όσους επιδιώκουν την προοδευτική αλλαγή. Οι κομματικές περιχαρακώσεις και οι ηγεμονισμοί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής. Στην πολιτική αναζητάς το σωστό timing. Αν είναι πρόωρο το βήμα το έκαψες, αν είναι πολύ αργό έχασες το τραίνο. Είναι κοινή πεποίθηση σήμερα πως η κοινωνία είναι έτοιμη. Αρκεί να νιώσει ότι πρόκειται για μια κίνηση από τα κάτω, τότε θα συμμετάσχει και θα την στηρίξει. Το στοίχημα είναι να πεισθούν οι νέες και οι νέοι, αυτοί που έχουν υποστεί κυρίως τις συνέπειες της κρίσης, τα λαϊκά στρώματα, ο κόσμος που δεν ψήφισε. Αυτό το στοίχημα δεν πρέπει να χαθεί. Η ισχυρή κεντροαριστερά είναι εθνική ανάγκη για να καλυφθεί το πολιτικό κενό στη χώρα.

Είμαι πραγματικά πολύ αισιόδοξος για την σημερινή εκδήλωση γιατί οι σημερινοί ομιλητές μας με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες εμπλουτίζουν ο καθένας τη συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει.

Η οποία δεν πρέπει να είναι ατέρμονη. Εμείς προχωρήσαμε γρήγορα. Δεν μείναμε στα λόγια, κάναμε άμεσα πράξεις και υλοποιήσαμε σε πρώτο στάδιο τον στόχο μας. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να προχωρήσουμε και τώρα.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την σημερινή εκδήλωση με την πεποίθηση ότι από εδώ θα φύγουμε όλοι με περισσότερη βούληση να μετατρέψουμε τις ιδέες σε πράξεις.

Θέματα επικαιρότητας: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Γιώργος Σιακαντάρης

Συμβουλές προς υποψήφιους ψηφοφόρους

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-11-04

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή επικεφαλής στον ενιαίο...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Οι μηχανισμοί

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2017-11-04

Πλησιάζει η στιγμή που θα μάθουμε ποιος ή ποιο θα ηγηθεί...

Περισσότερα
Τάσος Δαρσινός

Μετά την εκλογή επικεφαλής τί;

Τάσος Δαρσινός, 2017-11-03

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για τον επικεφαλής...

Περισσότερα
Τα 7+1 σημεία της ΔΗΣΥ

Τα 7+1 σημεία της ΔΗΣΥ

2017-10-10

...Ο νέος, ενιαίος φορέας πρέπει να έχει σαφές ιδεολογικό,...

Περισσότερα
ΠΟΤΑΜΙ-ΔΗΜΑΡ: Να χτίσουμε ένα ανοιχτό προοδευτικό Κίνημα

ΠΟΤΑΜΙ-ΔΗΜΑΡ: Να χτίσουμε ένα ανοιχτό προοδευτικό Κίνημα

2017-10-05

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, συναντήθηκε...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Στοίχημα, η ανανέωση του DNA της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης

Θόδωρος Τσίκας, 2017-10-03

Επιτέλους! Οι εξελίξεις στον πολιτικό χώρο του Κέντρου...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Υπέρβαση με αντι-ΠΑΣΟΚ υλικά δεν γίνεται

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-10-02

Πριν από πέντε χρόνια (19 Νοεμβρίου 2012) με την ιδιότητά μου,...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Δέκα υποψήφιοι για τρεις ρόλους

Γιώργος Σιακαντάρης, 2017-09-24

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει, ορθώς, ότι η συζήτηση...

Περισσότερα

Ειδήσεις

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός, 2024-02-04

Στο πλευρό της ακαδημαϊκής κοινότητας που αγωνίζεται ενάντια...

Κώστας Ζαχαριάδης

Ώρα γενναίων πολιτικών επιλογών

Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, 2024-01-08

Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να κάνει...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Πρέπει να σταματήσει ο εμφύλιος μεταξύ στελεχών

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-19

1. Μετά και την δραματική συνεδρίαση της ΚΕ και τις αποχωρήσεις...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ακόμη και η επετειακότητα προσφέρει τη δυνατότητα να στοχαζόμαστε

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-11

 Κύριε Χατζησωκράτη, υπήρξατε μέλος της Γραμματείας της...

Στ. Κασσελάκης: Οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θα απαντηθούν μόνο με προοδευτικές λύσεις

Στ. Κασσελάκης: Οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θα απαντηθούν μόνο με προοδευτικές λύσεις

2023-10-26

Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, εμείς θεωρούμε την εργασία...

Σπύρος Δανέλλης

Ισχυρή Αυτοδιοίκηση με δημοκρατία, διαφάνεια και συμμετοχικότητα

Σπύρος Δανέλλης, 2023-10-01

Μια Κρήτη αλλιώς, της αειφορίας, της γνώσης και της ευημερίας,...

Γιώργος Ιωακειμίδης

«Η περιφέρεια είναι ευκαιρία για περισσότερη εξουσία στους πολίτες»

Γιώργος Ιωακειμίδης, 2023-09-30

Πρόκειται για έναν από τους πιο πετυχημένους δημάρχους....

“Άτυχοι” Βολιώτες: Ψηφίστε ξανά Μπέο, Αγοραστό, Βορίδη και περιμένετε την επόμενη πλημμύρα…

Γιώργος Καρελιάς, 2023-09-29

Κάθε πότε (θα) έχουμε πλημμύρες σαν κι αυτές που βιώνει τις...

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

«Δεν απορροφήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν προχώρησαν...

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

2023-09-07

…Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, βρισκόμαστε δίπλα στον...

Κώστας Ζαχαριάδης

Θέλω ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-09-05

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας γνωρίζουν...

Σπύρος Δανέλλης

Με κοινωνική συμμαχία και καινοτόμο προοδευτικό σχεδιασμό

Σπύρος Δανέλλης, 2023-09-02

Τι είναι εκείνο που βάρυνε στην απόφασή σας να αποδεχτείτε...

×
×