Δεν θα παίξουμε το ρόλο του πάγκου του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στην Αγγ. Σπανού, Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2015-11-22

Ανοιξε ένας νέος κύκλος πολιτικής αστάθειας μετά την τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή;

Ο κύκλος πολιτικής αστάθειας υπάρχει σταθερά, δεν άνοιξε τώρα. Η αναπαλαιωμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να δώσει ούτε οικονομική ούτε πολιτική σταθερότητα. Πήγαμε τους τελευταίους 10 μήνες τρεις φορές στις κάλπες, δύο για εκλογές και μία για δημοψήφισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθερά αυταπάτες. Η επτάμηνη διαπραγμάτευση ξεκίνησε από το «δεν χρειάζεται η χώρα χρήματα» και οδηγήθηκε στο τρίτο μνημόνιο. Σε κάθε επιμέρους διαπραγμάτευση κυβέρνηση κάνει το ίδιο λάθος, οδηγούμαστε χρονικά στο τελευταίο σημείο και στην συνέχεια δέχεται τα πάντα καθώς είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Δυστυχώς δεν μαθαίνει ούτε από τα λάθη του ο ΣΥΡΙΖΑ. Με την τελευταία ψηφοφορία για πρώτη φορά επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει καταθέσει αναλυτικό σχέδιο και να μην περιμένει τις προτάσεις των εταίρων. Δυστυχώς για άλλη μία φορά δεν το έπραξε με αποτέλεσμα την αρνητική έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Αν με το ασφαλιστικό υπάρξουν ακόμη ισχυρότεροι κραδασμοί στη συμπολίτευση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη τι θα κάνει;

Το μείζον ζήτημα στο ασφαλιστικό είναι ότι δεν ξέρουμε επίσημα την θέση της κυβέρνησης. Ζητήσαμε να φέρει την επίσημη πρόταση της, έγκαιρα, θεσμικά και οργανωμένα, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ώστε να τοποθετηθούμε, να κατατεθούν προτάσεις από την αντιπολίτευση, να γίνει οργανωμένη συζήτηση με τους φορείς. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν το πράττει. Με την πρακτική της, η ίδια δεν θέλει συναίνεση. Αντίθετα, οι αντικρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών σε συνδυασμό με το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» δημιουργούν εύλογη ανησυχία και προοιωνίζουν τη πλήρη κατεδάφιση του ασφαλιστικού. Από την αλήστου μνήμης 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ εμφανίσθηκε να συζητά και τη χορήγηση της πενιχρής εθνικής-βασικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Η βιαστική κυβερνητική αναδίπλωση μετά την κατακραυγή μόνο εφησυχασμό δεν μπορεί να προκαλεί. Αντίθετα δείχνει διαθέσεις και προχειρότητα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι τα σημερινά προβλήματα είναι τόσο οξυμένα που απαιτούν άλλου είδους αντιμετώπιση. Δεν είναι δυνατόν να ζητάει στήριξη χωρίς να είμαστε ούτε καν ενήμεροι. Ας μην ψάχνει συνενόχους.

Στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας και με συμμετοχή στη διαπραγμάτευση δεν θα είχε νόημα η κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Εμείς σταθερά λέγαμε ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί αποτελεσματικά από οριακές πλειοψηφίες. Λέγαμε και λέμε ότι απαιτείται μία φιλοευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με ευρεία πλειοψηφία. Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορούν να λυθούν από πλειοψηφίες των 155 ή 153 βουλευτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δημιούργησε για δεύτερη φορά μία κυβέρνηση με το κόμμα της λαϊκιστικής δεξιάς με οριακή πλειοψηφία, χωρίς μάλιστα καμία προγραμματική συμφωνία. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε καθημερινά. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε τον ρόλο του πάγκου. Αν μας ενδιέφεραν οι θέσεις εξουσίας θα είχαμε ακολουθήσει άλλο δρόμο. Επιδιώκουμε σταθερά, κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας που θα απαρτίζεται από τους καλύτερους, θα μπορεί να δώσει λύσεις και θα είναι σταθερή στον ορίζοντα της τετραετίας. Δεν εξαιρέσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ από αυτή τη διαδικασία. Έχετε όμως εσείς δει καμία τέτοια διάθεση για κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας; Για προγραμματικές συμφωνίες; Έχετε μήπως δει διάθεση για ευρύτερες διαπραγματευτικές ομάδες; Μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε, υπέγραψε και έφερε το τρίτο μνημόνιο.

Τι σημαίνουν για τη χώρα μας η «11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης»; Μπορεί να κλείσουν σύνορα και να εγκλωβιστούν εδώ χιλιάδες πρόσφυγες;

Η επίθεση στην Γαλλία προκάλεσε παγκόσμιο αποτροπιασμό και άλλαξε τα δεδομένα. Η Ε.Ε. πρέπει να κατανοήσει ότι η αντιμετώπιση του θέματος είναι κρίσιμη για την πορεία της. Όσοι εμπνευστήκαμε από την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Η τρομοκρατία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μεμονωμένα από κάθε χώρα. Θα χρειαστεί συντονισμένη δουλειά και αμείλικτη μάχη. Είναι απαραίτητη η επίλυση των αναταραχών στην Μέση Ανατολή με την συνδρομή των διεθνών οργανισμών. Δεν πρέπει η κάθε χώρα να περιχαρακώνεται με φράκτες τύπου Βόρειας Ευρώπης. Πολλοί πρόσφυγες είναι θύματα των τρομοκρατών. Συνεπώς το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο. Δεν είναι δυνατόν η Ε.Ε. να αφήσει στην χώρα μας εγκλωβισμένους τους πρόσφυγες. Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος γιατί δεν βλέπω να κυριαρχούν φωνές στην Ε.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση. Αν δεν γίνει κατανοητό οι επιπτώσεις θα είναι επώδυνες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ε.Ε.

Θα γίνει κάποιο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Πότε και με ποιους; Το Ποτάμι έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία. Υπάρχουν άλλοι για να γίνει διεύρυνση;

Το κάλεσμα μας είναι διαρκές σε κόμματα και κινήσεις της κεντροαριστεράς, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και της πολιτικής οικολογίας. Τα πράγματα στην πολιτική είναι δυναμικά και όχι στατικά, συνεπώς μην προτρέχετε για το εάν αποκλείονται ή όχι ευρύτερες συνεργασίες. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να αποτελέσει τη βάση που θα εκφράσει τους πολίτες του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου. Για να αναδείξουμε την κεντροαριστερά της λογικής και της ευθύνης. Για να μην στραφεί η κοινωνία σε ακραίες λαϊκίστικες λύσεις. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η ανανέωση προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών. Είναι κοινή πεποίθηση σήμερα πως η κοινωνία είναι έτοιμη. Το στοίχημα είναι να πεισθούν οι νέες και οι νέοι, αυτοί που έχουν υποστεί κυρίως τις συνέπειες της κρίσης, τα λαϊκά στρώματα, ο κόσμος που δεν ψήφισε. Αυτό το στοίχημα δεν πρέπει να χαθεί. Η προοδευτική και δημοκρατική συμπαράταξη είναι εθνική ανάγκη για να καλυφθεί το πολιτικό κενό στη χώρα. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει η πρόθεση για τη διοργάνωση Πολιτικής και Προγραμματικής Συνδιάσκεψης την άνοιξη του 2016.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Νίκος Μπίστης

Υπάρχουν δύο γραμμές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;

Νίκος Μπίστης, 2018-03-26

Έρχεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης...

Περισσότερα
Νίκος Τσούκαλης

Ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για δομικές αλλαγές

Νίκος Τσούκαλης, 2018-03-02

Ο ανασχηματισμός φέρει την σφραγίδα του απρόοπτου και του...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Κυνηγοί κεφαλών

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2018-02-26

«Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν τρομάζουμε», είπε ο πρωθυπουργός...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία σκιών για τους πολιτικούς αντιπάλους

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2018-02-18

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι έκδηλος: η δημιουργία σκιών,...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Καθυστερήσεις και άγνοια κινδύνου

Κώστας Καλλίτσης, 2018-02-17

Οι αυταπάτες είναι κακός σύμβουλος. Και η κυβέρνηση φέρεται...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Κυβέρνηση με διχασμένη προσωπικότητα

Κώστας Καλλίτσης, 2017-10-01

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται κέντρα τεχνολογίας, επαινεί...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Άλλαξαν όλα σε λίγες μέρες

Γιάννης Βούλγαρης, 2017-05-27

Μέσα σε μια εβδομάδα η ελληνική πολιτική κατάσταση άλλαξε...

Περισσότερα

Την πάτησε...

Νίκος Φιλιππίδης, 2017-05-24

«Μας κοροϊδέψατε. Μας βάλατε να ψηφίσουμε μέτρα και τώρα...

Περισσότερα

Άρθρα

Εγκλήματα διαρκείας στη Ράφα

2024-05-29

Τραγικό λάθος ο κυριακάτικος βομβαρδισμόςκαταυλισμού...

Στέργιος Καλπάκης

Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στέργιος Καλπάκης, 2024-05-25

Άλλοτε πολέμιοι της Συμφωνίας, σήμερα ομνύουν στην τήρησή...

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Σωτήρης Βαλντέν

Η Βόρεια Μακεδονία και τα όρια της πολιτικής της ισχύος

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-05-26

Εν μέσω πολλαπλών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων, μερικές...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Βασίλης Τραϊφόρος

Δημοκρατία και επιστήμη

Βασίλης Τραϊφόρος, 2024-05-13

--Ο άνθρωπος στην ιστορική του διαδρομή ,περνώντας από πολλά...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Ψέματα στον ανεμιστήρα: πώς η μείωση των ΑΞΕ κατά -36% έγινε «έκρηξη επενδύσεων» +62%

Νίκος Ράπτης, 2024-05-09

Εκατοντάδες ΜΜΕ αναμάσησαν πρόσφατα το κυβερνητικό non paper...

Κώστας Καλλίτσης

Η καλή ακρίβεια

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-28

Ένας βασικός παράγοντας που υποδαυλίζει τον πληθωρισμό...

×
×