Γιατί οι τζιχαντιστές μισούν τους Γάλλους;

Μισέλ Χαζαναβίσιους, Le Monde, Δημοσιευμένο: 2015-11-25

Είναι επίσημο λοιπόν! Μας έχετε κηρύξει τον πόλεμο, και το πιο απογοητευτικό από όλα είναι ότι δεν φοράτε ούτε στολές, ούτε διακριτικά, δεν μπορούμε να σας αναγνωρίσουμε, άρα δεν ξέρουμε ποιος είναι ο εχθρός, ενάντια σε ποιον να αμυνθούμε, να παλέψουμε.

Ωστόσο, ακόμα και εάν κάθε νεκρός μας αντιπροσωπεύει μία νίκη σας, μάθετε ότι δεν πρόκειται να νικήσετε. Για να λέμε την αλήθεια, αυτό φαντάζει αδύνατον. Διότι, ό,τι και να κάνετε δεν πρόκειται να μας αλλάξετε.

Εδώ στη Γαλλία, αυτό που αγαπάμε πάνω από όλα, είναι η ίδια η ΖΩΗ και όλες οι απολαύσεις που συνεπάγονται από αυτήν.

Για εμάς τους Γάλλους, ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, αυτό που έχει σημασία είναι να φιλιόμαστε, να γελάμε, να τρώμε, να παίζουμε, να πίνουμε, να διαβάζουμε, να κοιμόμαστε το μεσημέρι, να προσφέρουμε ο ένας στον άλλον, να κάνουμε βλακείες για να γελάμε μεταξύ μας, να βλέπουμε ταινίες, να φλερτάρουμε και, ΚΥΡΙΩΣ, να κάνουμε έρωτα.

Η Γαλλία είναι η χώρα της απόλαυσης, πάνω και από την ηθική. Εδώ μία ημέρα, ίσως να έχουμε και μία πλατεία Μόνικα Λεβίνσκι, και σίγουρα θα γελάσουμε με κάτι τέτοιο, εδώ κανείς δεν την δίκασε.

Αυτό που σας ενοχλεί σε εμάς τους Γάλλους, είναι ο τρόπος που κάνουμε έρωτα. Μας αρέσει η αιδοιολειχία, όχι σε όλους, αλλά σε πολλούς από εμάς, όπως και σε πολλές κοπέλες αρέσει η πεολειχία. Δεν πιέζουμε κανέναν να κάνει κάτι που δεν θέλει, απλά εάν το θέλει και το κάνει, τότε είναι υπέροχο και για τους δύο.

Προσπαθούμε να μην ενοχλούμε τους άλλους, αυτό είναι πρωταρχικό, μας ενοχλεί όμως πάρα πολύ, να μας λένε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε. Αυτό που αγαπάμε και γουστάρουμε εδώ, είναι να κάνουμε αυτό που θέλουμε.

Αυτό ονομάζεται ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Συγκρατείστε καλά αυτήν την λέξη, γιατί κατά βάθος, αυτό είναι που δεν γουστάρετε σε εμάς. Δεν είναι ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι καρικατούρες, ούτε οι Εβραίοι, ούτε οι πελάτες των καφέ, ούτε οι λάτρεις του ροκ ή του ποδοσφαίρου, είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μας που σας ενοχλεί.

Εξάλλου, με το να σκοτώνετε έτσι, στα τυφλά, ρισκάρετε να σκοτώσετε τους πιο αντιπροσωπευτικούς Γάλλους της χώρας. Και ποιοι είναι αυτοί, οι πιο αντιπροσωπευτικοί Γάλλοι;

Αυτό ακριβώς είναι το πιο ωραίο σε αυτήν τη χώρα, γιατί εδώ ζουν Γάλλοι που είναι Γάλλοι, ΑΛΛΑ, ζουν και Γάλλοι με καταγωγή από την Ιταλία, την Ισπανία, τις αραβικές χώρες, την Πολωνία, την Κίνα, την Ελλάδα, τη Ρουάντα, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τις χώρες του Μαγκρέμπ, τη Ρωσία, την Τσετσενία, την Ουκρανία, την Τσεχία και από πόσες άλλες χώρες.

Εδώ ζουν Γάλλοι που είναι καθολικοί, εβραίοι, μουσουλμάνοι, ταοϊστές, βουδιστές, άθεοι, αγνωστικιστές, αντικληρικοί, αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, ανεξάρτητοι, ακροαριστεροί, ακροδεξιοί, φυσικά εδώ ζουν και Γάλλοι τζιχαντιστές, ακόμα και μελλοντικοί τρομοκράτες, τους οποίους ενδέχεται να σκοτώσετε με τις ενέργειές σας.

Εδώ ζουν πλούσιοι Γάλλοι, φτωχοί, συμπαθητικοί, μεγάλοι ή μικροί μαλάκες, Γάλλοι ερωτευμένοι, εγωιστές, μισάνθρωποι. Η λίστα αυτή θα μπορούσε να είναι ατελείωτη, με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς και όλες τις πιθανές κατηγορίες ανθρώπων. Εδώ ζουν και αυτοί που δεν είναι Γάλλοι, γιατί, καθώς η Γαλλία είναι τόσο όμορφη χώρα, υπάρχει πάντα ένα μεγάλο μέρος τουριστών που διαμένουν καθημερινά, χωρίς φυσικά να υπολογίζουμε και τους παράνομους, που δεν είναι επίσημα Γάλλοι πολίτες, ωστόσο, ζουν εδώ, και ενδέχεται να σκοτωθούν από εσάς, όπως όλος ο κόσμος.

Αυτό, αυτό ονομάζεται ΙΣΟΤΗΤΑ.

Αντιμέτωποι με τον θάνατο, εσείς μπορείτε να στοχεύετε ό,τι θέλετε, ωστόσο, δεν θα μας αγγίξετε. Θα καταλάβουμε εμείς, σε τι επιτίθεστε. ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ. Έτσι απλά. Στις αξίες αυτές που κάνουν τη ζωή εδώ να μοιάζει σε αυτό που είναι.

Όχι τέλειες, ομολογουμένως, με αρκετή δόση αδικιών, είναι αλήθεια, ωστόσο, οι αξίες αυτές είναι εκείνες που μας κάνουν να ζούμε εδώ, με όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπή τρόπο. Σε αυτήν τη χώρα, στην οποία διάλεξαν να ζήσουν οι πρόγονοί μας, πολλοί από τους οποίους ενδεχομένως να έχουν σκοτωθεί.

Και αυτό που θα γίνει, από τη μία στιγμή στην άλλη, είναι να γίνουμε όλοι αλληλέγγυοι, χάρις σε εσάς. Θα καταλάβουμε ότι κινδυνεύουν οι αξίες μας, και τότε θα τις αγαπήσουμε και θα τις αναδείξουμε περισσότερο. Μαζί.

Αυτό, αυτό ονομάζεται ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ.

Για όλα αυτά λοιπόν, δεν πρόκειται να νικήσετε. Θα σκοτώσετε, ναι, αυτό είναι σίγουρο. Στα μάτια όμως της Ιστορίας, δεν θα είστε παρά τα άθλια συμπτώματα μίας άρρωστης ιδεολογίας. Φυσικά, ούτε εμείς θα νικήσουμε. Άνθρωποι θα σκοτωθούν άδικα, άλλοι, προκειμένου να απαλλαχθούν από εσάς, μπορεί να προσχωρήσουν στη Λεπέν, στον Άσαντ, στον Πούτιν, και έτσι, ίσως εμείς να χάσουμε διπλά. Όμως δεν θα νικήσετε. Και αυτοί που θα μείνουν, θα συνεχίσουν να φιλιούνται, να κάνουν έρωτα, να πίνουν, να δειπνούν με φίλους και να θυμούνται αυτούς που είναι νεκροί.

---

* Ο Μισέλ Χαζαναβίσιους είναι Γάλλος σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος. Η ταινία του «The Artist» (2011) βραβεύθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Θέματα επικαιρότητας: Παρίσι, Παρασκευή 13/11/2015

Γιατί οι τζιχαντιστές μισούν τους Γάλλους;

Μισέλ Χαζαναβίσιους, 2015-11-25

Είναι επίσημο λοιπόν! Μας έχετε κηρύξει τον πόλεμο, και...

Περισσότερα

Το Παρίσι των δολοφονημένων και το μήνυμα

Νικόλας Σεβαστάκης, 2015-11-18

Το Παρίσι των δολοφονημένων είναι πια ο τόπος που μας υποχρεώνει...

Περισσότερα

Το σκότος και το φως

Νίκος Δήμου, 2015-11-14

Ήρθε λοιπόν πιο κοντά μας το μαύρο σκοτάδι του φανατισμού...

Περισσότερα
Η Ευρώπη του ανθρωπισμού και του διαφωτισμού, να μη παρασυρθεί από την δικαιολογημένη οργή και τον φόβο.

Η Ευρώπη του ανθρωπισμού και του διαφωτισμού, να μη παρασυρθεί από την δικαιολογημένη οργή και τον φόβο.

2015-11-14

Η πολλαπλή δολοφονική επίθεση στο Παρίσι με εκατοντάδες...

Περισσότερα

Άρθρα/ Κοινωνία-Δικαιώματα

Βασίλης Τραϊφόρος

Δημοκρατία και επιστήμη

Βασίλης Τραϊφόρος, 2024-05-13

--Ο άνθρωπος στην ιστορική του διαδρομή ,περνώντας από πολλά...

Γιώργος Σωτηρέλης

Ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές δείχνουν τον δρόμο της συνταγματικής αναθεώρησης

Γιώργος Σωτηρέλης, 2024-03-22

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Καλώς τα παιδιά

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-03-13

Με το παρ’ ολίγον λιντσάρισμα δύο ανθρώπων στην κατάφωτη...

Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι είναι αυτό που κάναμε;

Παντελής Καψής, 2024-02-16

Στην προεπαναστατική Γαλλία υπήρχε η πρόβλεψη των «Lettre...

Γονεϊκότητα μέσω παρένθετης μητρότητας: Μια προσωπική επιλογή

Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού, 2024-01-12

Η γονεϊκότητα είναι ένα μοναδικό ταξίδι με πολλές χαρές...

Η πραγματικότητα της μετανάστευσης

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2024-01-09

Η μετανάστευση παραμένει πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα...

Ιλεάνα Σακκά

Τα θύματα θύτες;

Ιλεάνα Σακκά, 2024-01-09

Μέχρι τώρα το γυναικείο κίνημα αναδείκνυε αιτήματα ενάντια...

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Αν μπούμε στον κόπο να αναλύσουμε το φαινόμενο του αντισημιτισμού,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Γιατί παραμένει ζωντανό το Πολυτεχνείο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-17

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η κορυφαία πράξη μαζικής...

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Οταν ο Γάλλος αστυνομικός Φλοριάν Μενεσπλιέ πυροβόλησε...

Κύπρος, λαϊκισμός και μετανάστες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-02

Στην Ευρώπη το μεταναστευτικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια...

Οι μετανάστες ήταν αθώοι, αλλά η δουλίτσα είχε γίνει

Γιάννης Αλμπάνης, 2023-08-30

Προχτές με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθησαν...

×
×