Ο Ιάσων & το Χρυσόμαλλο Τέρας

Μιχάλης Πολυδώρου, THE TOC, Δημοσιευμένο: 2016-01-25

«Οι πρόγονοί μας ήταν σοφοί, ανακάλυψαν την πυρίτιδα αλλά έφτιαχναν μόνο πυροτεχνήματα», ήταν μια από τις ιστορικές φράσεις του Μάο Τσε Τουνγκ. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσων Σχινάς Παπαδόπουλος μάλλον παράλλαξε τη φράση, μετατρέποντας σε «πυροτεχνήματα» τη σοφία των προγόνων του. Την πιο εύστοχη απάντηση σε όσα είπε, σε αυτή την ανίερη επίδειξη τροπαίων αριστερών αγωνιστών, την έχει δώσει ο Μανώλης Αναγνωστάκης αναφερόμενος στο «ορυχείο» της «αντιστασιολογίας».

Έχει ομως σημασία η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, μια ψευδοαριστερή γλώσσα, με στοιχεία λεκτικού παληκαρισμού και ενός τσαμπουκά που εδραιώνεται στο περίφημο «δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε».

Ορισμένες φράσεις που χρησιμοποιεί είναι χαρακτηριστικές: «Και δούλεψαν και έφτιαξαν οικογένεια και ποτέ δεν ζήτησαν λεφτά ούτε από τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ ούτε από τους δεξιούς. Γιατί είναι αυτοδημιούργητοι και δεν χρωστάνε σε κανέναν και γι αυτό είμαι περήφανος». Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει : «Ο πατέρας μου τόσα χρόνια δουλειά, δουλειά, δουλειά από τα 16 στην οικοδομή κόλλαγε ένσημα, μετά πούλαγε βιβλία για να ζήσει».

Ο λόγος του είναι αποκρουστικά παλαιοκομματικός, ανυπόφορα ξύλινος αλλά πασπαλισμένος με έναν δήθεν «αξιακό γλωσσικό κώδικα»- χαρακτηριστική η αναφορά στην οικοδομή- και τελικά είναι βαθιά διχαστικός. Εμείς και οι άλλοι: Προφανώς κατά το σκεπτικό του γραμματέα πρέπει να ντρέπονται οι απόγονοι ….ΠΑΣΟΚΩΝ και δεξιών, προφανώς πρέπει να απολογηθούν όσων οι γονείς δεν εργάστηκαν σε οικοδομή, σε μια ιδιότυπη αριστερίστικη παραλλαγή της «γονικής ευθύνης». Είχαμε την εντύπωση ότι τουλάχιστον τέτοιοι απαράδεκτοι διαχωρισμοί είχαν ξεπεραστεί, φαίνεται όμως ότι ο «πολιτικός αταβισμός» συνεχίζει να υπάρχει στη γλώσσα και στο μυαλό κάποιων.

Η πολιτική σκοπιμότητα είναι προφανής. Φοβάμαι πως δεν πρόκειται απλά για για το ξέσπασμα ενός οργισμένου νέου αλλά για το γνωστό τέχνασμα της κατασκευής των εσωτερικών εχθρών που υπονομεύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης. Σε μια στιγμη που στην πράξη, η πλειονότητα έχει αποδεχθεί το Μνημόνιο, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί με τον κατ αυτόν «αντάρτικο» λόγο να στήσει νέα δίπολα με εργαλεία από το παρελθόν. Τι λέει πίσω από τις γραμμές ο Ιάσων Σχινάς; Οτι πρέπει να υπάρξει ενα σύγχρονο ΕΑΜ που θα αντισταθεί «στην κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού» και στους «Παπαδήμους» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Η πολιτική σκοπιμότητα πρέπει να έχει όμως και όρια ως προς τα εργαλεία που χρησιμοποιεί. Να μην αναστήσουμε κομματικά πάθη και ακρότητες, να μην επιστρέψουμε στον οπαδικό, καφενειακό λόγο που για δεκαετίες πλήγωσε την μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Μπορεί αυτή η τακτική στο μυαλό κάποιων να είναι φαντάζει ως το «χρυσόμαλλο δέρας» που θα κρύψει ανεπάρκειες, αστοχίες και θεαματικές πιρουέτες, όμως ο μύθος του Ιάσωνα έχει και μια Μήδεια που τρώει τα παδιά της.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Άρθρα

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη πλημμύρα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-10

Αυτοκίνητο που μαρσάρει μέσα στη λάσπη

Τάσος Τσακίρογλου, 2023-09-29

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Κώστας Καλλίτσης

Υποδομές ανθεκτικές στην κανονικότητα των ακραίων φαινομένων

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-07

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

×