Η κυβερνώσα Κεντροαριστερά

Ανδρέας Ν. Λοβέρδος, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2016-02-13

Στον έναν χρόνο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δόθηκε η ευκαιρία στους πολίτες να συνειδητοποιήσουν αμέσως αφενός πως άλλος δρόμος από αυτόν που ακολουθήσαμε, με τα σωστά και τα λάθη μας, δεν υπάρχει και αφετέρου ότι η κύρια δύναμη διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα είναι η Κεντροαριστερά. Τόσο στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου όσο και στην κυβέρνηση Σαμαρά τις μείζονες μεταρρυθμίσεις κάναμε εμείς ή πολιτικοί του χώρου μας.

Σήμερα η Κεντροαριστερά, οι δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού Κέντρου βρίσκονται μπροστά στο υπαρξιακό δίλημμα: να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ή να συνεχίσουμε μοναχικούς δρόμους περιορισμένης εμβέλειας.

Εμείς, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, πήραμε πρωτοβουλία ενότητας χωρίς προαπαιτούμενα. Για μια μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς με κυβερνητική προοπτική, που θα τρέξει τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και θα ταυτιστεί με την ανάπτυξη. Η ενιαία κυβερνητική Κεντροαριστερά πρέπει να σχηματιστεί γρήγορα, διότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν αποκλείεται να μας οδηγήσουν προ τετελεσμένων.

Ημουν συνιδρυτής της Ελιάς, συμμετείχα στη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης που διέκοψαν οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και σήμερα είμαι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Γνωρίζω τις ευκολίες και τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Γι’ αυτό και πιστεύω πως ο διάλογος θα λύσει όλα τα θέματα που σήμερα προβληματίζουν, αν όλοι δεχτούμε πως όποια πρόταση κι αν κάνουμε αντίλογος ούτως ή άλλως θα υπάρξει. Η διαδικασία που προτείνω είναι η εξής: α. συνδιάσκεψη θέσεων, β. εκλογή πρόεδρου από τη βάση με τεχνικές διαδικασίες εγκυρότητας και εντιμότητας, γ. συνέδριο του νέου φορέα δίχως σε πρώτη φάση να απαιτηθεί η διάλυση των κομμάτων.

Ο πολιτικός μας χώρος είναι ευρύτατος. Καλύπτει διψήφιο και μεγάλο εκλογικό αριθμό πολιτών, δίχως οροφή. Και σε πρώτη φάση μπορούμε να αναδειχτούμε τρίτος πόλος, με εκλογική δύναμη άνω του 10%. Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, που εξαπατώντας κατέκλεψε την πολιτική μας επιρροή, και η δική μας ενότητα εγγυώνται αυτή την εξέλιξη.

Η εκλογική μας ευρύτητα προκύπτει από την ευρύτητα των πολιτικών μας αρχών: α) τις ευθύγραμμες σχέσεις μας με τη δημοκρατική παράταξη του Χαρίλαου Τρικούπη και του Ελευθέριου Βενιζέλου, β) τις αρχές της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας όπως αυτές εκφράζονται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, γ) την εμπιστοσύνη στην ιδιωτική οικονομία και τον αγώνα κατά της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, δ) τις δομικές πολιτικές αναδιανομής για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με πόρους που θα προκύψουν από την οικονομική ανάπτυξη, ε) τον σεβασμό στη διαρκή ολοκλήρωση του κράτους δικαίου, στ) τον σεβασμό στην ιστορία και τις παραδόσεις μας.

Οι πολιτικές εξελίξεις, επαναλαμβάνω, μπορεί να τρέξουν πολύ γρήγορα. Συνεπώς, πρέπει να προετοιμαστούμε αμέσως. Ηδη πολιτικές προσωπικότητες του χώρου και ένα κόμμα απάντησαν θετικά. Ο σεβασμός του ΠΑΣΟΚ στη ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συγκροτεί τον πρεσβευτή του μηνύματος πως εμείς, ως μεγαλύτερο κόμμα, δεν σκεφτόμαστε με ηγεμονισμό.

Για να είμαστε όμως απόλυτα ειλικρινείς, η μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος της ενιαίας κυβερνώσας Κεντροαριστεράς εξαρτάται από Το Ποτάμι και ειδικά από τον Σταύρο Θεοδωράκη. Αν Το Ποτάμι ανταποκριθεί, ανοίγουν οι μεγάλες μας προοπτικές. Οι πολίτες μάς περιμένουν. Μόνο εμείς μπορούμε, γιατί έχουμε την εμπειρία, τα στελέχη, την πραγματική ανανέωση, την πολιτική στόχευση και το θάρρος να εφαρμόσουμε αμέσως τις αναπτυξιακές πολιτικές που χρειάζεται η χώρα. Δίχως εμάς οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα είτε δεν θα γίνουν είτε θα καθυστερήσουν πολύ. Ας προχωρήσουμε λοιπόν, εδώ και τώρα.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Άρθρα

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Κύπρος, λαϊκισμός και μετανάστες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-02

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη πλημμύρα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-10

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Κώστας Καλλίτσης

Υποδομές ανθεκτικές στην κανονικότητα των ακραίων φαινομένων

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-07

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

×