Ο σοσιαλδημοκρατικός πόλος η απάντηση της δικής μας Αριστεράς

Τάσος Δαρσινός, www.badiera.gr, Δημοσιευμένο: 2016-02-24

Γίνεται φανερό κάθε μέρα που περνάει ότι ο αντίπαλος πόλος στην κεντροδεξιά, που σιγά-σιγά συσπειρώνεται, δεν μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που με τη πολιτική του ξέφτισε όλα τα οράματα μιας υπεύθυνης και Μεταρρυθμιστικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Οι πολίτες εξουθενωμένοι από 5 χρόνια λιτότητας και ταυτόχρονης φορολογικής αφαίμαξης στράφηκαν στη ριζοσπαστική αριστερά πιστεύοντας ότι θα φέρει την πολυπόθητη έξοδο από τα μνημόνια και την ανάπτυξη της οικονομίας. Διαψεύστηκαν οικτρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς σχέδιο και με ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής δεν μπορούσε να αντιληφθεί την πραγματικότητα και ως εκ τούτου οδήγησε τη χώρα σε χειρότερη από πρίν κατάσταση.

Το στέγνωμα της αγοράς, η κατακράτηση των διαθεσίμων των Δημόσιων Οργανισμών και η αλλοπρόσαλλη οικονομική του πολιτική οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών, πρωτόγνωρο φαινόμενο στην χώρα μας, στα capital controls, και στην υπογραφή του πιο δυσβάσταχτου μνημονίου. Αποτέλεσμα αυτών είναι να επανέρχεται στους πολίτες ο φόβος και η ανησυχία για το που πάει η χώρα μας. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τελευταίων δημοσκοπήσεων το δείχνουν καθαρά. Στις τάσεις της MRB , στην ερώτηση «πως πάνε τα πράγματα στη χώρα μας» το 93% απαντά αρκετά-πολύ άσχημα. Στην ερώτηση «πως κρίνετε την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας» το 93,5% απαντά κακή-πολύ κακή. Και τέλος το 81,4% απαντά ότι θα χειροτερεύσει η οικονομική κατάσταση στη χώρα το επόμενο έτος. Η οργή, η ντροπή, και ο φόβος συγκεντρώνουν το 93,2%.

Δηλαδή 9 στους 10 συμπολίτες μας είναι τόσο απογοητευμένοι από την σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία η οποία μαθηματικά οδηγεί σε πολιτικά αδιέξοδα. Ακριβώς αυτή τη στιγμή είναι Εθνική Ανάγκη να δοθεί εναλλακτική λύση απέναντι στη κεντροδεξιά από την άλλη συνιστώσα της Αριστεράς τον σοσιαλδημοκρατικό πόλο.

Τον Σεπτέμβρη συγκροτήσαμε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και κινήσεις πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και κάναμε το πρώτο βήμα για να έλθουν επιτέλους οι ιδέες και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Μεταρρυθμιστικής Σοσιαλιστικής Αριστεράς στο προσκήνιο, η οποία στην ουσία αποτελεί τον μόνο εναλλακτικό πόλο στις οικονομικά φιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές. Σήμερα που όλοι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτού του χώρου χρειάζεται ένα μεγάλο ΝΑΙ από όλους όσοι κινούνται στην κεντροαριστερά για να συγκροτηθεί το Ελληνικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που θα δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Απαιτείται οργανωμένη δουλειά στη βάση της παράταξης και δημιουργία επαρκών σε γνώση επιτροπών που θα οικοδομήσουν το ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ διεξόδου της κρίσης και θα δίνουν με ειλικρίνεια και τόλμη νέες προτάσεις για την απεμπλοκή από τα μνημόνια χαράζοντας μια στρατηγική άμεσων Δημόσιων και Ιδιωτικών επενδύσεων. Η μακροχρονη ανεργία, κυρίως των νέων, πρέπει να αποτελέσει την προτεραιότητα αυτού του προγράμματος με έμφαση στην «κοινωνική οικονομία» και στη καινοτομία.

Ταυτόχρονα πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ που θα στηρίζει τον πολίτη μέσα από τις κρατικές υπηρεσίες αποτελεί για τη Σοσιαλδημοκρατία τον βασικό πυρήνα αντιμετώπισης των προβλημάτων που όξυνε η κρίση.

Ο σοσιαλδημοκρατικός πόλος είναι η απάντηση της δικής μας Αριστεράς στα τύμπανα που ακούγονται από ακροδεξιά και από άλλες πολιτικές ομάδες για τη διάλυση της ΕΕ και το πισωγύρισμα στα κράτη-έθνη.

Με «λογισμό και όνειρο» ας αναλογισθούμε τις ευθύνες μας και ας τρέξουμε «βήμα ταχύ» για τον δικό μας πολιτικό χώρο.

Θέματα επικαιρότητας: Σοσιαλδημοκρατία

Άρθρα

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Κύπρος, λαϊκισμός και μετανάστες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-02

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη πλημμύρα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-10

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Κώστας Καλλίτσης

Υποδομές ανθεκτικές στην κανονικότητα των ακραίων φαινομένων

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-07

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

×