33 ΝΕΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ, ΕΠΙΠΛΕΟΝ!

Συνωστισμός στην ιεραρχία της Δημόσιας Διοίκησης

Δημήτρης Χατζησωκράτης, www.newpost.gr, Δημοσιευμένο: 2016-02-26

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Όσοι και όσες παρακολουθούσαν την Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη το βράδυ, μέχρι το τέλος της, λίγο πριν περαιωθεί η διαδικασία ψήφισης του Ν/σχεδίου για τη Δ. Διοίκηση, θα άκουγαν, μια φασαρία από τα έδρανα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ .

Ο Θ. Παπαθεοδώρου προσπαθούσε, εις μάτην, να πάρει το λόγω για να αναδείξει μια ακραία λαθροχειρία από πλευράς του Αν/τή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο Προεδρεύων Τάσος Κουράκης δεν του έδωσε τον λόγο και έτσι έκλεισε τις εργασίες της η Βουλή. Τι ακριβώς είχαν διαπιστώσει την τελευταία στιγμή οι βουλευτές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ;

Εισάγονταν χωρίς καν να έχει συζητηθεί, ουδ΄επ΄ ελάχιστον ο Θεσμός των ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ.

Πάνω από δυο μήνες στη Διαύγεια, δυο εβδομάδες στις Επιτροπές της Βουλής, δυο μέρες στην Ολομέλεια έλεγαν όλοι τους, Πρωθυπουργός, Υπουργοί, Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για τους Γενικούς Γραμματείς που θα επιλέγονται πλέον αξιοκρατικά από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών της διοίκησης. Ο όρος ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ δεν είχε εμφανισθεί ΠΟΥΘΕΝΑ.

Πριν την ψήφιση του Ν/Σ αντικατέστησαν το άρθρο 6 που αναφερόταν στην επιλογή των 63 Γενικών Γραμματέων – Αναπληρωτών και Ειδικών από το Μητρώο και εμφάνισαν ένα εντελώς νέο άρθρο. Σύμφωνα με αυτό δημιουργούνταν ο …καινοφανείς για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση θεσμός( Με βαθμό 1ο της κατηγορίας ειδικών θέσεων (Ε.Θ.) που υπάγονται σε κάθε υπουργό ή αναπληρωτή Υπουργό).

Στην πράξη δημιούργησαν 33 επιπλέον θέσεις Διοικητικών Γραμματέων, ένα για τον κάθε Υπουργό και ένα για τον κάθε Αναπληρωτή Υπουργό.

Η ενέργεια αυτή συνιστά εξαπάτηση της Βουλής

Μετά την καταγγελία της Κ.Ο. της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, μέχρι στιγμής, ο αρμόδιος Υπουργός δεν έχει βγει να αναλάβει επισήμως την ευθύνη για την ενέργειά του αυτή. Αφήνει να κατακάτσει ο κουρνιαχτός; Ούτε και αυτός έχει ακόμη κατασταλάξει τι ακριβώς θα κάνει αυτούς τους 33 διοικητικούς γραμματείς και πως θα τους εντάξει;

Πάντως οι πηγές του Υπουργείου, σύμφωνα με την σημερινή κυβερνητική ΑΥΓΗ, επισημαίνουν ότι: «με την προκήρυξη των ως άνω θέσεων θα πάψουν να υφίστανται με τη σημερινή τους μορφή οι θέσεις των γενικών γραμματέων και μέρος των αρμοδιοτήτων τους θα μεταφερθεί στους στους διοικητικούς γραμματείς».

Άρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και οι Γενικοί Γραμματείς…!!!!

Η σύγχυση που υπάρχει, σχετικά με το τι ακριβώς θα είναι αυτοί οι ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ μεταφέρεται και στη συνέχεια του ρεπορτάζ της κυβερνητικής ΑΥΓΗΣ: «Ασαφές πάντως αν θα συνυπάρχουν για κάμποσο διάστημα οι γενικοί με τους διοικητικούς γραμματείς , ή πότε θα υπάρξει ο εκ νέου προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων των γενικών γραμματέων , υλοποιώντας τον σχεδιασμό για μετασχηματισμό της εν λόγω θέσης».

Τελικά τι ακριβώς συμβαίνει;

Δημιουργείται ένα ακόμα επίπεδο διοίκησης με το νέο θεσμό του Διοικητικού Γραμματέα που θα προσθέσει γραφειοκρατία και κόστος στη Δημόσια Διοίκηση;

Είναι απλώς άλλες 33 θέσεις, καλά αμειβόμενες στην κορυφή της ιεραρχίας και από εκεί και πέρα θα προσδιοριστούν τα καθήκοντα και ο ρόλος;

Ο αρμόδιος Υπουργός, έστω και μετά το ατόπημά του, δεν αισθάνεται ακόμα την ανάγκη να μιλήσει;

Θέματα επικαιρότητας: Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Άρθρα

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη πλημμύρα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-10

Αυτοκίνητο που μαρσάρει μέσα στη λάσπη

Τάσος Τσακίρογλου, 2023-09-29

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Κώστας Καλλίτσης

Υποδομές ανθεκτικές στην κανονικότητα των ακραίων φαινομένων

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-07

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

×