Ποιος πληρώνει τις «ανοησίες»;

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-03-06

Χάσαμε έξι χρόνια, αποφεύγοντας να κάνουμε το οφθαλμοφανές, την ταχεία εφαρμογή των Μνημονίων. Το πρώτο, το πιο εύκολο, το οδήγησαν στα βράχια η ανεπάρκεια της κυβέρνησης, ο ακραίος πολιτικός τυχοδιωκτισμός σύσσωμης της τότε αντιπολίτευσης και η συμφωνία της Ντοβίλ (Οκτώβριος 2010). Το δεύτερο ξεκίνησε υπονομευμένο από την καταστροφική δικομματική δημαγωγία περί «αναδιαπραγμάτευσης» και, αφού «σκίστηκε σελίδα σελίδα», πετάχτηκε στα σκουπίδια του πολιτικού κόστους. Ακολούθως, χάσαμε το 2015, με τις «ανοησίες Βαρουφάκη» – όπως πρόσφατα είπε ο πρωθυπουργός. Και χάσαμε το 2015, γιατί οι ανοησίες του επιλεγμένου από τον πρωθυπουργό υπουργού Οικονομικών ήταν η κυβερνητική πολιτική – όσοι διαφωνούσαν ήταν «συμβιβασμένοι» ή «δεξιοί».

Εχουν εξαχθεί διδάγματα από εκείνες τις ανοησίες ή πληρώνει ο ελληνικός λαός τα δίδακτρα χωρίς αποτέλεσμα;

Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, αλλά παραμένει μετέωρη. Γιατί, ενώ η κυβέρνηση έπρεπε να σπάσει την παράδοση όλα να γίνονται αργόσυρτα, βασανιστικά, με άθλιο τρόπο και με το χειρότερο αποτέλεσμα, δεν το κάνει. Παράδειγμα, το ασφαλιστικό: Σε πολιτικό επίπεδο, το θέμα τέθηκε πρόωρα (η συζήτηση θα άνοιγε τον Ιούνιο...) αντί της λήψης δημοσιονομικών μέτρων 1,8 δισ. ευρώ, και ο πρωθυπουργός σύρθηκε στην έωλη δέσμευση ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις ήδη συνταξιούχων. Σε τεχνικό επίπεδο, πάλι, ο αρμόδιος υπουργός «κατάφερε» να συστήσει μια δική του επιτροπή η οποία έβγαλε τα αντίθετα από τα πορίσματα που εκείνος θα ήθελε, διοχέτευε νούμερα που δεν είχαν πραγματική βάση προκαλώντας γενική αναστάτωση και απέτυχε παταγωδώς να εξηγήσει στο 90% των αγροτών γιατί δεν θίγονται. Κατάληξη: Θα κοπούν οι συντάξεις, αφού προηγουμένως χάθηκαν πέντε μήνες, με ανοησίες.

Ο τόπος δεν αντέχει άλλες ανοησίες. Πρέπει να κοπούν – μαζί και οι ανόητοι από κυβερνητικές θέσεις. Ο εθνικός στόχος οικονομικής ανάκαμψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ανεργίας προϋποθέτει προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Η οποία δεν θα επιτευχθεί εάν δεν ολοκληρωθούν η αξιολόγηση και οι σχετικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει χθες – τον Οκτώβριο. Χάσαμε χρόνο.

Και τώρα; Ο πρωθυπουργός οφείλει να πει με ευκρίνεια ότι το Γ΄ Μνημόνιο μπορεί «να βγει» σε πέρας – κάτι που, μέχρι σήμερα, έχει αποφύγει να δηλώσει αφήνοντας περιθώρια σε κάθε «πικραμένο». Και να σχηματίσει μια κυβέρνηση ικανή να διαχειριστεί τα μεγάλα θέματα. Οσοι διαφωνούν, ας πάψουν να «βασανίζονται» και ας εγκαταλείψουν τον θώκο τους. Οσοι φέρονται ως φεουδάρχες, ας υποχρεωθούν να κατανοήσουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι μια ομοσπονδία υπουργών. Τέλος, ας αποκατασταθεί ένα (κάποιο!..) μοντέλο διακυβέρνησης με συντονισμό αλλά και με ευθύνη – γιατί αν τα συντονιστικά όργανα δεν έχουν την ευθύνη της απόφασης, διαμορφώνεται ένα ακραία πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο, που μπλοκάρει τα πάντα ή τα αφήνει αιωρούμενα. Οπερ συμβαίνει.

Χωρίς αυτά τα στοιχειώδη, παραχωρείται γόνιμο έδαφος για να ανθεί κάθε είδους ανοησία. Στο διηνεκές. Με κόστος αβάστακτο.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Νίκος Μπίστης

Υπάρχουν δύο γραμμές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;

Νίκος Μπίστης, 2018-03-26

Έρχεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης...

Περισσότερα
Νίκος Τσούκαλης

Ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για δομικές αλλαγές

Νίκος Τσούκαλης, 2018-03-02

Ο ανασχηματισμός φέρει την σφραγίδα του απρόοπτου και του...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Κυνηγοί κεφαλών

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2018-02-26

«Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν τρομάζουμε», είπε ο πρωθυπουργός...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία σκιών για τους πολιτικούς αντιπάλους

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2018-02-18

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι έκδηλος: η δημιουργία σκιών,...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Καθυστερήσεις και άγνοια κινδύνου

Κώστας Καλλίτσης, 2018-02-17

Οι αυταπάτες είναι κακός σύμβουλος. Και η κυβέρνηση φέρεται...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Κυβέρνηση με διχασμένη προσωπικότητα

Κώστας Καλλίτσης, 2017-10-01

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται κέντρα τεχνολογίας, επαινεί...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Άλλαξαν όλα σε λίγες μέρες

Γιάννης Βούλγαρης, 2017-05-27

Μέσα σε μια εβδομάδα η ελληνική πολιτική κατάσταση άλλαξε...

Περισσότερα

Την πάτησε...

Νίκος Φιλιππίδης, 2017-05-24

«Μας κοροϊδέψατε. Μας βάλατε να ψηφίσουμε μέτρα και τώρα...

Περισσότερα

Άρθρα

Στέργιος Καλπάκης

Ενότητα και ανασύνθεση με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση

Στέργιος Καλπάκης, 2026-03-15

Να συμβάλλουμε στην αναγκαία ενότητα και ανασύνθεση του...

Μαύρη βροχή, λευκός φώσφορος

Μιχάλης Τρίκκας, 2026-03-15

Τις πρώτες μέρες του πολέμου στο Ιράν η διεθνής συζήτηση...

Λευτέρης Παπαγιαννάκης

Επικίνδυνη διολίσθηση

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2026-03-15

Oι βομβαρδισμοί του Ισραήλ και των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν...

Κώστας Χλωμούδης

Η Ελλάδα χωρίς διπλωματικά ερείσματα με τη ναυτιλία της εκτεθειμένη

Κώστας Χλωμούδης, 2026-03-15

Όταν η γεωπολιτική επιλογή μετατρέπεται σε ναυτιλιακό...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Τύπος και Δημοκρατία

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-03-15

Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ έχουν εξαπολύσει ακόμα έναν πόλεμο...

Κώστας Καλλίτσης

Επιπτώσεις: Από μηδαμινές έως πρόωρες εκλογές

Κώστας Καλλίτσης, 2026-03-15

Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει ο πόλεμος στα καθ’ ημάς;...

Σάκης Κουρουζίδης

Πυρηνική ενέργεια! Πάλι;

Σάκης Κουρουζίδης, 2026-03-10

Νομίζω πως είναι η δεύτερη φορά που ο πρωθυπουργός αναφέρεται...

Θόδωρος Τσίκας

Ο εθνικολαϊκισμός βλάπτει σοβαρά

Θόδωρος Τσίκας, 2026-03-09

Η αμυντική συνδρομή στην Κύπρο δεν έπρεπε να γίνει διμερώς....

Μαριλένα Κοππά

Αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας

Μαριλένα Κοππά, 2026-03-08

Πολύ μελάνι έχει χυθεί την προηγούμενη βδομάδα, και δίκαια,...

Κώστας Καλλίτσης

Ο πόλεμος και η ελληνική οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2026-03-08

Τι μπορεί να σημάνει ο πόλεμος για την ελληνική οικονομία;...

Ρένα Δούρου

Το περιβαλλοντικό κόστος των σύγχρονων πολέμων

Ρένα Δούρου, 2026-03-08

Μπορεί ο αμερικανο-ισραηλινός πόλεμος κατά του Ιράν να...

Σύμπλευση με την Ευρώπη ή παιχνίδια στη Μέση Ανατολή;

Κυριάκος Πιερίδης, 2026-03-07

Στις εφτά ημέρες του πολέμου η Κύπρος βιώνει συνθήκες πρωτοφανούς...

×
×