Ορμπανίσκοι επί το έργον

Μιχάλης Μητσός, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2016-04-07

Πάντα αναρωτιόμουν σε τι χρησιμεύει το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, του σωματείου των δημοσιογράφων. Γι’ αυτό και προβληματιζόμουν πάντα μπροστά στην κάλπη. Φανταζόμουν ότι ασχολείται με τίποτα απεργοσπάστες, φρικτούς τύπους δηλαδή που μπορεί και να πηγαίνουν στο γραφείο τους μια μέρα σαν τη σημερινή επειδή θεωρούν ότι ανήκουν σε διαφορετική επαγγελματική κατηγορία από τους δημοσίους υπαλλήλους και δεν συμφωνούν ότι «η αξιολόγηση γίνεται στους δρόμους, στα μπλόκα, στα συσσίτια, στα σύνορα και στα hotspots». Εκανα λάθος. Χθες αποκαλύφθηκε ότι το Πειθαρχικό κάνει κι άλλα πράγματα: διαγράφει ή επιβάλλει επίπληξη σε δημοσιογράφους επειδή είχαν ταχθεί με τη «λάθος» πλευρά στο περιβόητο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου.

Ενα ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ είχε πει κάποτε ότι «τα μέλη του κόμματος έχουν δικαίωμα να λένε τη γνώμη τους, αρκεί να είναι η σωστή». Η ΕΣΗΕΑ τον ξεπέρασε σε δογματισμό, αυθαιρεσία και προκλητικότητα. Το σωματείο που θα έπρεπε να έχει ως βασική του αποστολή την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου, που θα έπρεπε να προφυλάσσει οποιονδήποτε δημοσιογράφο δέχεται παρεμβάσεις στο έργο του από την πολιτική ή την οικονομική εξουσία, που θα έπρεπε να επιδιώκει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία απόψεων - γιατί αυτό σημαίνει δημοκρατία -, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Στήνει δίκες. Στοχοποιεί δημοσιογράφους. Ποινικοποιεί την άποψη. Απευθύνεται σ’ αυτούς που φωνάζουν στις διαδηλώσεις «Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι», όπως και σ’ εκείνους που είχαν γεμίσει κάποτε την Αθήνα με αφίσες δημοσιογράφων εν είδει καταζητούμενων, και τους λέει, «αποστολή εξετελέσθη». Αποδόθηκε δικαιοσύνη. Στο εξής, οι ρουφιάνοι θα προσέχουν περισσότερο.

Φυσικά, τίποτα τέτοιο δεν θα συμβεί - ευτυχώς. Για να υλοποιηθούν άλλωστε σταλινικές πρακτικές, πρέπει να υπάρχουν και αληθινοί Στάλιν, όχι κάτι Ορμπανίσκοι. Ο Πορτοσάλτε, η Χούκλη και οι υπόλοιποι ένοχοι για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» και «αντιγραφή των εκβιαστικών θέσεων των ξένων δανειστών» είναι βέβαιο ότι ήδη το διασκεδάζουν. Αλλά το ζήτημα δεν αφορά μόνο εκείνους. Δεν αφορά καν μόνο ολόκληρο τον δημοσιογραφικό κλάδο. Αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας και τον σεβασμό του Συντάγματος. Αναμένεται με ενδιαφέρον το σχόλιο του Πρωθυπουργού.

Θέματα επικαιρότητας: ΜΜΕ

Άρθρα/ Πολιτική

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

Θόδωρος Τσίκας

Το «κλειδί» της επίλυσης στα ελληνοτουρκικά

Θόδωρος Τσίκας, 2023-08-22

×