Κυριάκος Δοματζόγλου: ο μαχητής της ζωής

Συντροφεύοντας για στερνή φορά τον Κυριάκο

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, Δημοσιευμένο: 2016-04-20

Ο Κυρ. Δοματζόγλου σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του
Ο Κυρ. Δοματζόγλου σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμη εξόδιος ακολουθία. Πλήθος κόσμου συντρόφεψε για στερνή φορά τον Κυριάκο Δοματζόγλου. Αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του και τιμώντας τον δάσκαλο, τον αγωνιστή της Αριστεράς, της Ειρήνης, της Οικολογίας. Τον ιδρυτή και ψυχή για δεκαετίες της Οικολογικής Κίνησης Δράμας.

Μόλις πληροφορήθηκα αργά χθες το βράδυ το θάνατό του, ένοιωσα παράλληλα με τη θλίψη – που πάντα προκαλεί μια τέτοια είδηση – και μια ικανοποίηση.

Ικανοποίηση που η Οικολογική Κίνηση και η Δράμα πρόλαβαν να τιμήσουν τον Κυριάκο όσο αυτός ζούσε. Τιμώντας τον τον Σεπτέμβριο του 2015 και «βαφτίζοντας» το πανέμορφο ιδιόκτητο κτήριό της σε «ΚΤΗΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΟΜΑΤΖΟΓΛΟΥ».

Δεν θάναι υπερβολή να πει κανείς ότι η Οικολογική Κίνηση Δράμας με τις πολύπλευρες εδώ και δεκαετίες δραστηριότητές της και η αγορά και αναπαλαίωση – ανακαίνιση του κτηρίου της είναι δικό του έργο, που ήταν επί σειρά πολλών ετών και ο αδιαμφισβήτητος Πρόεδρός της.

Αυτός ήταν που σε πείσμα όλων των δυσκολιών πάλεψε σε εποχές οικολογικά άνυδρες να στηθεί η Οικολογική Κίνηση Δράμας. Τότε που όποιος δήλωνε οικολόγος φάνταζε γραφικός. Να διακριθεί η Οικολογική Κίνηση Δράμας όχι μόνο στη χώρα μας και στα Βαλκάνια, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Να αποκτήσει οικονομική ευρωστία, να αγοράσει το παραδοσιακό κτήριο όπου στεγάζονταν, να ολοκληρώσει το τιτάνιο έργο της αναπαλαίωσής του. Να αποτελεί πλέον κόσμημα για την πόλη. Στέγη για διάφορους Συλλόγους. Πόλο έλξης και εστία πολιτιστικής δημιουργίας.

Βαρύ το έργο των διαδόχων του. Να συνεχίσουν τον αγώνα του. Να διατηρήσουν το ειδικό βάρος της Κίνησης, που αυτή απέκτησε επί Κυριάκου. Στόχος αυτού του σημειώματος δεν είναι να γραφτεί μια «αγιογραφία» του Κυριάκου, τώρα μάλιστα που «ως αποθανών δεδικαίωται». Βεβαίως είχε και αυτός ως άνθρωπος ελαττώματα και ιδιορρυθμίες.

Αυτός ο βαθιά δημοκρατικός ήταν κατά κάποιο τρόπο συγκεντρωτικός. Η Οικολογική Κίνηση Δράμας -για όσους δεν ήμασταν μέλη της, φάνταζε ως κίνηση όπου βασίλευε η «ενός ανδρός αρχή». Αυτό ως ένα βαθμό ήταν φυσικό, καθώς ήταν τέτοιο το «ειδικό βάρος» του Κυριάκου, που η γνώμη του Προέδρου της, του «παππού» – όπως με αγάπη τον προσφωνούσαν τα μέλη της- ήταν προφανές ότι υπερίσχυε και ουδείς θα αμφισβητούσε άλλωστε τις πρωτοβουλίες του και τις ενέργειές του. Αυτά όμως εν πολλοίς δεν ήταν σημάδια αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, αλλά αναγκαία στοιχεία γρήγορης και αποτελεσματικής δράσης.

Διακρίθηκε ως εκπαιδευτικός και όσοι υπήρξαν μαθητές του τον προσφωνούσαν πάντοτε με οικειότητα και στοργή «ΔΑΣΚΑΛΟ».

Από τα χρόνια του ΚΚΕ εσωτερικού, της Ανεξάρτητης Κίνησης Ειρήνης (Α.Κ.Ε.), του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και στη συνέχεια της ΔΗΜΑΡ ο Κυριάκος δεν έπαψε ποτέ να είναι ενεργός πολίτης και να συμμετέχει δραστήρια στα πολιτικά πράγματα. Διεκδίκησε τη Νομαρχία Δράμας και διετέλεσε Νομαρχιακός Σύμβουλος. Ακόμη και όταν η οικολογία και το κίνημά της τον συνεπήρε σχεδόν ολοκληρωτικά, δεν έπαψε να νοιάζεται, να συμμετέχει και να αγωνιά για την Ανανεωτική Αριστερά.

Συμπορευτήκαμε για πάνω από 20 χρόνια αρχικά στον ΣΥΝ και μετά στη ΔΗΜΑΡ. Ως Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας παλιότερα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και στη συνέχεια της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ διατηρούσαμε πάντα επαφή και αλληλοενημέρωση τόσο για τις πολιτικές εξελίξεις και το κόμμα μας, όσο και για τα έργα και τις δράσεις της Οικολογικής Κίνησης Δράμας.

Ακόμη και τα τελευταία χρόνια που είχε καθηλωθεί στο κρεβάτι ο Κυριάκος παρέμενε ενεργός και δραστήριος. Τηλεφωνούσε κάθε τόσο για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Για να μου δώσει ημερολόγια της Οικολογικής Κίνησης για μένα, αλλά και για να προωθήσω παραπέρα σε μέλη και φίλους του κόμματος. Για να μου δώσει συμβουλές και ορμήνιες για την πορεία της οργάνωσης, για τις πολιτικές εξελίξεις, για το συμφέρον της χώρας.

Για να με ενημερώσει για το παρόν και το μέλλον της Οικολογικής Κίνησης. Να με «πιέσει» να ενεργοποιηθώ ως μέλος της και ως μέλος του Δ.Σ. αυτής, καθώς τον ενδιέφερε πάντοτε η «μετά Κυριάκο» εποχή της Κίνησης. Να διαμαρτυρηθεί που ενώ με κάλεσε, ακόμη δεν τον είχα επισκεφθεί. Να μη δέχεται τις «δικαιολογίες» ότι με ταλαιπωρούσε μια ίωση και γι αυτό καθυστέρησα την επίσκεψή μου.

Για να προωθήσει έντυπα και βιβλία για την Οικολογία και το Περιβάλλον. Και κάθε φορά όταν τελείωνε η επίσκεψή μου, να πει στη σύντροφο της ζωής του: «Νίκη δώσε στον Παναγιώτη χρήματα (σημ. τις συνδρομές του για το κόμμα).

Αυτός ήταν ο Κυριάκος. Έδωσε μάχες στη ζωή του και τις κέρδισε. Όχι μόνο έμεινε κάτι τις να μας τον θυμίζει, αλλά άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του. Στη Δράμα και τους κατοίκους της, στην Οικολογία και στην Αριστερά, που για τον Κυριάκο έπρεπε πάντα να είναι «ζώσα και Κυβερνώσα», αλλά με έρμα και όχι με οποιοδήποτε τίμημα και κόστος.

---

Ο Παναγιώτης Χατζηγεωργίου είναι Γραμματέας της Ν.Ε. ΔΗΜΑΡ Δράμας

Ειδήσεις/ Γνώμες

“Άτυχοι” Βολιώτες: Ψηφίστε ξανά Μπέο, Αγοραστό, Βορίδη και περιμένετε την επόμενη πλημμύρα…

Γιώργος Καρελιάς, 2023-09-29

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

Μουσταφά Μουσταφά

Η προεκλογική φασαρία μάς έκανε να περπατάμε σκυφτοί στους δρόμους

Μουσταφά Μουσταφά, 2023-08-13

Μαρία Ρεπούση

Φεμινισμοί σε εξέλιξη / Το προσωπικό είναι πολιτικό

Μαρία Ρεπούση, 2023-07-09

Γιάννης Δραγασάκης

Να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δραγασάκης, 2023-07-09

Διονύσης Τεμπονέρας

Τέρμα στη φορολεηλασία και στην αισχροκέρδεια

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-11

Πού τραβιέται η γραμμή;

Κώστας Γιαννακίδης, 2023-06-09

Έχουμε συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τους πολλούς

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-04

Αντώνης Μαρκούλης

«Υπάρχει σοβαρότατη παραβίαση της συμφωνίας εξυγίανσης, με ποινικές διαστάσεις»

Αντώνης Μαρκούλης, 2023-04-30

Λούκα Κατσέλη

Το χάσμα των ανισοτήτων διευρύνεται επικίνδυνα

Λούκα Κατσέλη, 2023-04-09

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

“Οι μέρες της κυβέρνησης και της συγκάλυψης τελειώνουν”

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-04-09

Διονύσης Τεμπονέρας

Τι θα κάνουμε με τις συντάξεις

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-04-08

×