Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να παραιτηθεί

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στην Αγγ. Σπανού, Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2016-04-24

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις πολιτικές εξελίξεις;

Η χώρα βρίσκεται σε επικίνδυνο τέλμα. Η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες επέστρεψε σε πολιτικές επικίνδυνου τυχοδιωκτισμού. Όσον αφορά το προσφυγικό, αποδεικνύεται περίτρανα η απουσία αποτελεσματικού σχεδιασμού για ένα πρόβλημα με επικίνδυνες διαστάσεις. Το κράτος είναι εξαφανισμένο από παντού, την Ειδομένη, τον Πειραιά, τα νησιά. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει σε εξυγιαντικές ρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής. Για αυτό τον λόγο προχωρεί συνεχώς σε υφεσιακά μέτρα και στην υπερφολόγηση. Εκτιμώ ότι το κλίμα αυτό σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα. Μπορεί να οδηγήσει σε κλίμα αντιευρωπαϊσμού επιβεβαιώνοντας τις λογικές του κ. Σόιμπλε. Μέρες που είναι η κυβέρνηση φαίνεται να οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε σκηνές Παθών, χωρίς όμως να φαίνεται και η Ανάσταση.

Μιλάτε για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με συμμετοχή της ΝΔ που όμως το έχει απορρίψει κατηγορηματικά. Γιατί επιμένετε σε ένα ανεδαφικό αίτημα;

Τα προβλήματα της χώρας μας είναι πλέον τόσο μεγάλα που δεν μπορούν να επιλυθούν από κανέναν μόνο του και από οριακές πλειοψηφίες είτε πριν είτε μετά από εκλογές. Παρακολουθώντας το σκεπτικό της ερώτησης θα έλεγα ότι αφού αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ δεν θα έπρεπε να επιμείνει στο ανεδαφικό αίτημα εκλογών. Οι εκλογές κάθε εξάμηνο δεν είναι λύση, οδηγηθήκαμε 3 φορές στις κάλπες το 2015 και τα αδιέξοδα είναι και πάλι μπροστά μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να παραιτηθεί και να δημιουργηθεί μία νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που με ορίζοντα τριετίας θα βγάλει οριστικά την χώρα από τα μνημόνια. Πρέπει να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω για να υπάρξει διακομματική λύση εθνικής συνεννόησης χωρίς να μπλέξουμε σε περιπέτειες εκλογών με κινδύνους νέας πολιτικής και οικονομικής αστάθειας. Ένα βήμα πίσω σημαίνει ο κ. Τσίπρας και οι αποτυχημένοι υπουργοί να αποχωριστούν τις καρέκλες της εξουσίας και η ΝΔ να μην επιμείνει στην διεξαγωγή εκλογών και να στηρίξει μία τέτοια κυβέρνηση με πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Αν διαπιστωθεί ότι χάνεται η δεδηλωμένη στη Βουλή τι θα κάνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να στηρίξει αυτή την αναποτελεσματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αν χαθεί η δεδηλωμένη, θα τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους. Θα ζητήσουμε να σχηματιστεί άμεσα η νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας που προτείνουμε από την παρούσα Βουλή. Αν αρνηθούν τα άλλα κόμματα, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές πρώτον επειδή θα χαθεί η δεδηλωμένη λόγω των αδιέξοδων πολιτικών της κυβέρνησης και δεύτερον επειδή δεν θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση λόγω μίας μικροκομματικής αντίληψης των υπόλοιπων κομμάτων και όχι μίας λογικής εθνικής συνεννόησης που εμείς προτάσσουμε.

Θα καταψηφίσετε όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια ή ανάλογα με το περιεχόμενο κάθε διάταξης;

Εμείς ασκούμε εποικοδομητική υπεύθυνη αντιπολίτευση και όχι στείρα καταγγελτική όπως ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το φορολογικό και το ασφαλιστικό όμως που έχουν δει το φως της δημοσιότητας επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους ίδιους συνεπείς φορολογούμενους και όσους δεν έχουν βγει στην σύνταξη και καταστρέφουν την ιδιωτική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνεπώς μας βρίσκουν αντίθετους και θα τα καταψηφίσουμε. Εμείς ζητήσαμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και προτείναμε κοστολογημένες και βαθιές τομές σε όλους τους τομείς πολιτικής με στόχο την εξυγίανση και την μείωση δαπανών. Η κυβέρνηση όμως δεν ακούει, δεν γνωρίζει και δεν μπορεί. Τώρα αν υπάρχουν ορισμένα άρθρα που μπορεί να είναι προς την σωστή κατεύθυνση, στις ψηφοφορίες επί των άρθρων θα κρίνουμε αναλόγως και θα τοποθετηθούμε σε κάθε άρθρο ξεχωριστά, αυτό σημαίνει προγραμματική αντιπολίτευση.

Προτιμάτε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό τη ΝΔ;

Προτιμώ μια κυβέρνηση αποτελεσματική που θα απαρτίζεται από τους καλύτερους χωρίς ιδεολογικές εμμονές του νεοφιλελευθερισμού και της ριζοσπαστικής αριστεράς, με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προοδευτική κατεύθυνση, για μια σύγχρονη Ελλάδα ισότιμο μέλος της Ε.Ε. Μια κυβέρνηση όπου θα συνδυάζει τα στοιχεία της εμπειρίας και της ανανέωσης. Μία κυβέρνηση όπου όλα τα μέλη της θα δεσμεύονται σε μία προγραμματική συμφωνία για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και θα βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό χωρίς να παραβλέπουν την πολιτική κατεύθυνση. Επιτέλους πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα ότι συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., να σταματήσουμε να είμαστε η εξαίρεση. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι κυβερνήσεις κορμών και οριακών πλειοψηφιών είναι η λύση στην σημερινή κατάσταση της χώρας μας.

Οι διεργασίες στο μεσαίο χώρο θα καταλήξουν σε εκλογική συνεργασία Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) – Ποταμιού;

Οι διεργασίες για την νέα Κεντροαριστερά που έχει ανάγκη ο τόπος δεν περιορίζονται σε οποιαδήποτε εκλογική συνεργασία αλλά αποτελούν την αφετηρία για την μεγάλη προοδευτική παράταξη. Για να γίνει αυτό πρέπει να μείνουν στην άκρη κομματικοί παραγοντισμοί και ηγεμονισμοί που έχουν ταλαιπωρήσει τον χώρο της κεντροαριστεράς. Το πρώτο βήμα έγινε τον Σεπτέμβριο με την δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το επόμενο βήμα γίνεται τώρα με την Επιτροπή Διαλόγου όπου πρέπει να υπάρχει σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τη συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες. Να διαμορφώσουμε όλοι μαζί με ανοιχτό διάλογο το νέο προοδευτικό σχέδιο για την χώρα και το μέλλον της. Για ένα κοινωνικό κράτος παροχής υπηρεσιών, για μια συμμαχία με στόχο ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την χώρα. Σήμερα χρειάζονται πολιτικές που θα καταλήγουν στη μείωση των ανισοτήτων στη βάση ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου. Για την συμμαχία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, την κοινωνική συνοχή και όχι τον κοινωνικό αυτοματισμό. Στο πλαίσιο αυτό είμαι πεπεισμένος ότι οι διεργασίες στον ευρύτερο χώρο μπορούν να οδηγήσουν στην μεγάλη προοδευτική παράταξη.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Άρθρα

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Κύπρος, λαϊκισμός και μετανάστες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-02

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη πλημμύρα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-10

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Κώστας Καλλίτσης

Υποδομές ανθεκτικές στην κανονικότητα των ακραίων φαινομένων

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-07

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

×