Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, για μια ακόμη φορά, στηρίζουν τη χώρα μας

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2016-05-05

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Η συνέντευξη του Τζάνι Πιτέλα, του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που παραχώρησε στο EuroActiv.com, ήταν μια ακόμη ηχηρή παρέμβαση των ευρωπαίων σοσιαλιστών υπέρ της χώρας μας για τις δύσκολες στιγμές που περνάει. Η συνέντευξη έχει πολυπαιχθεί. Κρατώ τα: « εγώ είμαι αντίθετος στις πιέσεις του ΔΝΤ και των άλλων συντηρητικών παραγόντων που απαιτούν προληπτικά μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα», «Θέλουν να δουν τη χώρα να βυθίζεται, θέλουν το Grexit γιατί δεν το κατάφεραν πέρσι. Όμως εμείς τους λέμε: No passaran, No passaran!», « Όποιος κι αν ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, θα τον στήριζα».

Εξ άλλου ο Τζ. Πιτέλα αντιμετωπίζει τον Αλ. Τσίπρα ως Πρωθυπουργό χώρας της Ε.Ε. Είναι μακριά από τη λογική του Αλ. Τσίπρα που αποκαλούσε …Ολαντρεού τον σημερινό Πρόεδρο της Γαλλίας!

Οι δηλώσεις του αυτές ήλθαν ταυτόχρονα με τη συνέντευξη, που παρεχώρησε ο …πολύς Όσκαρ Λαφονταίν(Die Linke) στο ΑΠΕ, όπου υποστήριξε ότι: «Τάσσομαι υπέρ του να αποκτήσει η Ελλάδα το ίδιο νομισματικό καθεστώς όπως η Δανία και έτσι να μπορέσει να αποκτήσει μια νέα ευκαιρία για να ανασυγκροτήσει ξανά της οικονομία της»(!) Δηλαδή να βγει από το Ευρω όπου είναι κλπ., κλπ. Την ώρα που το GREXIT έχει επανέλθει. Βεβαίως ο Λαφονταίν δεν έχει στην GUE/NGL(Ευρωπαϊκή Αριστερά) το «πολιτικό βάρος» του Πιτέλα στους σοσιαλιστές…

Οι Έλληνες σοσιαλιστές , σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί μόνο τη θετική διάσταση αυτής της παρέμβασης του Πιτέλα βλέπουν.

Το Μαξίμου αλλά και φίλα προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ σχολιαστές  έχουν σπεύσει να αναδείξουν διαφορά στάσης των ευρωπαίων σοσιαλιστών με την πολιτική στάση και την ευθεία και ριζική αντιπαράθεση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην αξιολόγηση και την 7μηνη καθυστέρηση για το κλείσιμό της.

Δεν μπορούν ή μάλλον δεν θέλουν να κατανοήσουν ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές είναι προφανές ότι οφείλουν να έχουν ενιαία και σταθερή στάση και δημοσίως εκφρασμένη για το μείζον. Δηλαδή στήριξη της Ελλάδας για την αποτροπή του κινδύνου και περιπέτειας τύπου GRΕXIT. Την έχουν, την εκφράζουν και αγωνίζονται για αυτήν! Είναι τώρα- πρέπει να είναι- έλασσον για αυτούς το ζήτημα των ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης για τις πολιτικές και τους χειρισμούς της.

Αντιστοίχως η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ με σαφήνεια δηλώνει ότι η ανικανότητα της κυβέρνησης, οι τακτικισμοί, τα επικοινωνιακά κόλπα, οδηγούν σε καταστάσεις που εντείνουν τα αδιέξοδα και την απουσία αξιόπιστης προοπτικής για την υπέρβαση της κρίσης. Ζητεί την παραίτηση της κυβέρνησης και λύση μέσα από την παρούσα Βουλή. Προφανώς αυτά τα ζητήματα αφορούν κατεξοχήν τον πυρήνα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής ζητήματα που οι Έλληνες πολίτες και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν κυριαρχικά να αντιμετωπίσουν…

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Άρθρα

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Κύπρος, λαϊκισμός και μετανάστες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-02

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη πλημμύρα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-10

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Κώστας Καλλίτσης

Υποδομές ανθεκτικές στην κανονικότητα των ακραίων φαινομένων

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-07

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

×