Η κοινωνία απαιτεί συνέπεια και ευθύνη

Ισμήνη Μώρου, www.badiera.gr, Δημοσιευμένο: 2016-05-08

Υπάρχει ένα πανάρχαιο ιατρικό αξίωμα: ότι η αποτελεσματική θεραπεία προϋποθέτει τη σωστή διάγνωση. Αν δεχτούμε αυτό το αξίωμα – και πώς να μη το δεχτούμε; – τότε η προσπάθεια για την έξοδο από την κοινωνική και οικονομική κρίση αξιώνει προσεκτική αναζήτηση των διαγνωστικών στοιχείων στο βάθος όχι μόνο της εξαετίας της κρίσης, αλλά όλης της μακρινής προηγούμενης περιόδου που δένεται μαζί της ο χρόνιος μαρασμός της χώρας. Ήδη ο στεναγμός της κοινωνίας μόνο από βαρήκοους δεν ακούγεται.

Η δημοκρατική σύμπνοια και υπέρβαση που χρειάζονται για να βγούμε από τον σκοτεινό λάκκο στον οποίο έχουμε πέσει μπορούν να πραγματωθούν αν στηριχτεί η κεντροαριστερά, ο μεσαίος ή κεντρώος προς τα αριστερά αποκαλούμενος χώρος, ο χώρος της προοδευτικής, ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας..

Η αρχή έχει γίνει με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Τα πλαίσια για την οργάνωση ενός ευρύτερου σοσιαλιστικού χώρου έχουν ήδη δημιουργηθεί. Νομίζω ότι ήδη αποφεύγουμε, ήδη έχουμε αποφύγει, τους κινδύνους του μονολιθισμού – που τους βλέπουμε δυστυχώς στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και στην προβλεπόμενη υπέρ το δέον συντηρητική πολιτική του νέου αρχηγού της ΝΔ – καθώς και την πλαδαρότητα των διαφόρων παλαιοκομματικών σχηματισμών.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καλεί όλους εκείνους, φορείς ή κινήσεις πολιτών ή πρόσωπα, που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές μαζί της, ή ότι κάποιες επιμέρους διαφορές δεν θεωρούνται εμπόδιο για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου της αδέσμευτης σοσιαλιστικής προοδευτικής κεντροαριστεράς. Η ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ υπό τις νέες ηγεσίες τους, σχηματισμοί απαλλαγμένοι και λυτρωμένοι πια από παλαιοκομματικά − στις αντιλήψεις τους − στελέχη, έκαναν ήδη το πρώτο βήμα. Απευθυνόμαστε μεταξύ των άλλων και στο Ποτάμι, που μένει να αποσαφηνίσει τι ακριβώς χώρο καλύπτει και πώς θα οργανώσει την ξεχωριστή του παρουσία στον δημοκρατικό σοσιαλιστικό χώρο. Όπως επίσης μένει να διευκρινιστεί αν και πώς θα σχηματοποιηθούν οι άλλες ομάδες και τάσεις που κινούνται αυτόνομα στον γενικότερο χώρο της Προοδευτικής Αριστεράς.

Υπάρχει σήμερα μια μετατόπιση μεγάλου μέρους της πολιτικής ζωής προς την κατεύθυνση του κεντροαριστερού χώρου, προς την οποία στρέφονται και νέες πολιτικές δυνάμεις που βγαίνουν από την κρίση, και που με τις θέσεις τους εκφράζουν τον νέο προσανατολισμό τους προς την κοινωνική πρόοδο και τον σοσιαλισμό. Αυτές τις δυνάμεις δεν τις βλέπουμε ανταγωνιστικά. Επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε την ευρύτερη συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, για τη δημοκρατία και τον σοσιαλισμό. Στο σημείο αυτό οφείλω να πω ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – για τους ΑΝΕΛ και τις άλλες προς τα δεξιά δυνάμεις δεν το συζητούμε – αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα.

Η κοινωνία στενάζει, και η σάτιρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως εκτόνωση, δίνει και παίρνει. Αυτή η δυσάρεστη πραγματικότητα όχι μόνο δεν πρέπει να εμποδίσει την ενότητα δράσης του κεντρο-αριστερού χώρου, την επιδίωξη μιας κοινής γλώσσας, τη διατύπωση ενός κοινού προγράμματος δράσης, αλλά πρέπει και να τα επισπεύσει όλα αυτά. Αυτό απαιτεί την αναγνώριση κάθε όμορης τάσης, γιατί μόνο αυτή η αναγνώριση, από τη μια επιτρέπει την ισότιμη συνεργασία των φορέων πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα, και από την άλλη θέτει εκ των πραγμάτων το πρόβλημα της εξασφάλισης στο μέλλον ενός περισσότερου συμπαγούς πολιτικού φορέα.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί σήμερα την κύρια δύναμη ανανέωσης και ενότητας μεταξύ των διαφόρων τάσεων στο χώρο της ελληνικής δημοκρατικής κεντρο-αριστεράς. Οι θέσεις μας για βαθιές αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα, και για τη συνοχή της οικονομίας μας με μια Ε.Ε. που θα μας σέβεται πραγματικά γιατί θα την σεβόμαστε πραγματικά κι εμείς, πρέπει να ακουστούν όσο πιο δυνατά γίνεται στην ελληνική Βουλή. Νομίζω ότι είναι θέσεις καθαρές, όπως π.χ. οι θέσεις μας για την απλή αναλογική για το σύνολο των προβλημάτων της κοινωνίας και για το ότι πιθανές πρόωρες εκλογές θα είναι καταστροφή για τον τόπο. Η κοινωνία θα κρίνει γραμμές, πολιτικούς σχηματισμούς και κόμματα. Είναι βέβαιο πάντως ότι το αίτημα για μια νέα αρχή θα βαρύνει αποφασιστικά στο μέλλον.

Οι θέσεις μας δεν είναι θέσεις άγονων αρνήσεων. Θέλουμε κατά βάση να εκφράσουμε τις δυνάμεις της χώρας χωρίς δεσμεύσεις και πέρα από κάθε πολιτική σκοπιμότητα κριτικής και αναζήτησης. Θέλουμε να εκφράσουμε όλες εκείνες τις δυνάμεις που, είτε έχουν ενταχθεί είτε όχι στα πολιτικά σχήματα που υπάρχουν, προσπαθούν για έναν σωστότερο και δικαιότερο προσανατολισμό των φορέων του ανανεωτικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Τα σχήματα που εμφανίζονται σήμερα στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς πρέπει, παρά τα διλήμματα και τις επιφυλάξεις, να φτάσουν στην επόμενη και σε κάθε περίπτωση όχι πρόωρη Βουλή, έχοντας εξασφαλίσει μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία. Πρέπει όλοι μαζί να φθάσουμε στην επόμενη μέρα.

Είναι η κοινωνία που αντιλαμβανόμενη τα αδιέξοδα απαιτεί αυτή τη συνέπεια κι αυτή την ευθύνη.

Θέματα επικαιρότητας: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Άρθρα

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Κύπρος, λαϊκισμός και μετανάστες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-02

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη πλημμύρα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-10

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Κώστας Καλλίτσης

Υποδομές ανθεκτικές στην κανονικότητα των ακραίων φαινομένων

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-07

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

×