Απ’ το «παραιτηθείτε» στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας!

Γιάννης Μεϊμάρογλου, Μεταρρύθμιση, Δημοσιευμένο: 2016-06-10

Ο Νίκος Φίλης επισημοποίησε με τις δηλώσεις του ένα πολύ σοβαρό και κρίσιμο ζήτημα που ανεπίσημα έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη από πολύ καιρό με τις δηλώσεις και – κυρίως – την καθημερινή πρακτική αυτής της κυβέρνησης.

Το θέμα της κατάλυσης των κανόνων της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματός μας.

Η ωμή και απροκάλυπτη επίθεση στο δικαίωμα των πολιτών να συγκεντρωθούν και να διαδηλώσουν ειρηνικά εκφράζοντας ένα αίτημά τους, με την «συνταγματική» δήθεν γνωμάτευση του αναρμόδιου υπουργού ότι η συγκέντρωσή τους «κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής» καθώς και η ακροδεξιά λάσπη με την οποία επιχειρεί να σκεπάσει την παλλαϊκή κατακραυγή εναντίον μιας επικίνδυνης κυβέρνησης θέτουν επί τάπητος την ιερή υποχρέωση της υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών.

Τις στιγμές αυτές δεν αρκούν – ίσως και να αποπροσανατολίζουν – τα επιχειρήματα ότι «εσείς πρωτοστατήσατε στην πλατεία των αγανακτισμένων» ή «μιλάτε για ακροδεξιά εσείς που συγκυβερνάτε μαζί της».

Το κρίσιμο για την δημοκρατική πορεία της χώρας είναι ότι από τον Γενάρη του ’15 επιχειρείται συστηματικά η κατάληψη του κράτους και ο απόλυτος έλεγχός του, μαζί και ο έλεγχος της λειτουργίας των θεσμών, της πολυφωνικής ενημέρωσης και των αντιδράσεων των κοινωνικών οργανώσεων, των ίδιων των πολιτών.

Η εκφρασμένη λαϊκή ετυμηγορία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και όχι τον τρόπο λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Έχω εκφράσει πρόσφατα τις αντιρρήσεις και τις αμφιβολίες μου για την συγκέντρωση που οργανώνεται στις 15 Ιουνίου με κεντρικό σύνθημα «Παραιτηθείτε». Όχι γιατί η αγανάκτηση των πολιτών δεν είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αλλά γιατί η αγανάκτηση από μόνη της δεν δίνει, κατά τη γνώμη μου, το ουσιαστικό περιεχόμενο και την αναγκαία προοπτική μιας κινητοποίησης.

Ας μην γελιόμαστε. Η παρέα του Μαξίμου ούτε εύκολα, ούτε «αναίμακτα» θα παραδώσει την εξουσία.

ΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

Ας καλέσουμε τους βουλευτές που στηρίζουν την αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πλειοψηφία να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να θέσουν οι ίδιοι, με την ψήφο τους, τέλος στην επικίνδυνη συγκυβέρνηση. Δεν πρόκειται πια απλώς για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, πρόκειται για την χρησιμοποίηση του συντάγματος σε βάρος της λειτουργίας των θεσμών, σε βάρος των ατομικών ελευθεριών.

Οι διοργανωτές, πολλοί από τους οποίους έχουν δείξει επανειλημμένα την δημοκρατική ευαισθησία τους στο παρελθόν, ας μετατρέψουν το σύνθημα της – δικαιολογημένης – αγανάκτησης σε σύνθημα για την υπεράσπιση του πιο κρίσιμου για το μέλλον της χώρας θεσμού.

Της Δημοκρατίας!

Θέματα επικαιρότητας: Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×