Οι καναλάρχες αφού έκαναν πρώτους μάγκες τους Τσίπρα και Παπιά ξεκινούν πόλεμο...

Νίκος Φελέκης, www.matrix24.gr, Δημοσιευμένο: 2016-09-03

Συμπαθεί δε συμπαθεί κάποιος τον Τσίπρα δεν μπορεί να μην παραδεχθεί πως είναι και ο πρώτος μάγκας. Κατάφερε να εισπράξει από όσους ήθελαν να έχουν τηλεοπτική άδεια 240.000.000 ευρώ! Πολλά λεφτά κι από ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους δεν είχαν συνηθίσει να δίνουν, αλλά να παίρνουν από το κράτος.

Κι όχι μόνον αυτό αλλά κατάφερε να εξευτελίσει και τη λεγόμενη μιντιακή διαπλοκή. Βλέποντας κανείς τους πανίσχυρους επιχειρηματίες να προσέρχονται σ’ ένα κυβερνητικό κτίριο, που είχε σφραγίσει η αστυνομία, με σλίπινγκ μπαγκ, στρώματα, εσώρουχα, δυό αλλαξιές πουκάμισα, σαπούνια και οδοντόβουρτσες, οι περισσότεροι των Ελλήνων έβγαλαν το καπέλο στον Νίκο Παππά.

Κατάφερε αυτό που δεν είχαν καταφέρει ο Καραμανλής μαζί με τον Ρουσόπουλο και τον Παυλόπουλο: να τα βάλει με τους "νταβατζήδες" και να τους νικήσει, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση. Ενδεχομένως με ανορθόδοξο τρόπο που κινείται στα όρια της νομιμότητας και αμφισβητεί την κανονικότητας της χώρας. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν καναλάρχες, αξιωματική αντιπολίτευση και άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Και σε μεγάλο βαθμό έτσι είναι.

Εν πάση περιπτώσει ο διαγωνισμός έγινε και τη μεγάλη εισπρακτική, αλλά και πολιτική επιτυχία της κυβέρνησης την πιστώνεται ο υπουργός Επικρατείας. Αυτός επέμενε, να γίνει με αυτούς τους όρους ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, παρότι ήταν αρκετοί αυτοί (σύμβουλοι, βουλευτές ακόμη και υπουργοί) που διαφωνούσαν. Επέμενε και κέρδισε. Εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τις αντιθέσεις και την αδυναμία συνεννόησης των καναλαρχών και έγιναν αυτός και ο Τσίπρας οι πρώτοι μάγκες του χωριού.

Βεβαίως, ο πόλεμος με τους καναλάρχες δεν τελείωσε. Τώρα αρχίζει. Στο επόμενο τρίμηνο έχουμε να δούμε και ν’ ακούσουμε πολλά. Και είναι λογικό. Οι καναλάρχες θα αντεπιτεθούν με ρεπορτάζ και αποκαλύψεις. Κι αυτό είναι καλό -εφόσον βεβαίως τα στοιχεία είναι αληθή και όχι χαλκευμένα- για τη δημοσιογραφία και τη δημοκρατία. Εξάλλου, υπάρχει και η δικαιοσύνη που πρέπει να αποφανθεί επί της συνταγματικότητος του νόμου και για τις άλλες προσφυγές που έχουν κατατεθεί.

Η επόμενη μέρα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο έχει ενδιαφέρον και για έναν επιπλέον λόγο. Περιμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσουν οι άνθρωποι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι κ.α) που θα χάσουν τη δουλειά τους, αλλά και οι πολίτες που θα δουν, εκτός από το Mega και το "Ε", να πέφτει "μαύρο", όπως στην ΕΡΤ, και σε δύο ιδιωτικά κανάλια (star και alpha) που δεν αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα προβλήματα και είχαν σημαντική τηλεθέαση.

Και βέβαια ενδιαφέρον έχει κάποια στιγμή να μάθουμε τους πραγματικούς λόγους που ώθησαν τέσσερεις επιχειρηματίες να δώσουν τόσα πολλά χρήματα για μια επένδυση(;) την οποίαν είναι απίθανο να μπορέσουν να αποσβέσουν στα 12 χρόνια που διαρκεί η άδεια την οποίαν απέκτησαν. Γιατί εμφανίζονται διατεθειμένοι να ξοδέψουν τόσα πολλά χρήματα σε μια επένδυση που είναι υψηλού ρίσκου;

Είναι απλώς η τρέλα; Ενδεχομένως, αν και είναι ελάχιστοι οι επιχειρηματίες που σκορπούν τόσα πολλά λεφτά για γούστο. Έχουν την εκτίμηση ότι ο τηλεοπτικός χώρος έχει μέλλον; Ότι τα διαφημιστικά έσοδα θα αυξηθούν επειδή θα ανακάμψει η οικονομία; Δύσκολο να το πιστέψει κάποιος καθώς η οικονομική κρίση συνεχίζεται, το κομμάτι της διαφημιστικής πίτας για την τηλεόραση -με την άνθιση του Ίντερνετ και των εναλλακτικών μέσων πληροφόρησης και κοινωνικής δικτύωσης- θα συρρικνώνεται, ενώ, ουσιαστικά δεν υφίσταται και τραπεζικός δανεισμός.

Προφανώς και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα της κυβερνήσεως ελπίζουν, τουλάχιστον ορισμένοι, ότι το κράτος θα βρει έναν τρόπο να τους τα επιστρέψει εν ευθέτω χρόνω μέσω άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Προφανώς.

Και προφανέστατα επειδή ενδεχομένως πιστεύουν πως η τηλεοπτική εξουσία, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει σήμερα και έχοντας επιλύσει το πρόβλημα της νομιμότητας των αδειών της, θα αποδειχθεί στο προβλεπτό μέλλον ισχυρότερη από την πολιτική εξουσία. Και θα πάρει τη ρεβάνς...

Θέματα επικαιρότητας: ΜΜΕ

Άρθρα/ Πολιτική

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×