Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης

ΟΧΙ σε εκλογές

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στον Γ.Χρηστάκο, Το Καρφί, Δημοσιευμένο: 2016-09-03

Μπαίνουμε σε ένα εξαιρετικά δύσκολο Φθινόπωρο με πολλά μέτωπα ανοιχτά, νέες αξιολογήσεις, και πολλά πρόσθετα βάρη για τους πολίτες. Η κυβέρνηση ζητά από την αντιπολίτευση να συμβάλλει θετικά σε μεταρρυθμίσεις που έρχονται και ξορκίζει τις εκλογές. Εσείς πιστεύετε οτι η κάλπη είναι λύση;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, αλλά παράγει νέα αδιέξοδα. Εμείς κάνουμε εποικοδομητική, προγραμματική και όχι στείρα αντιπολίτευση, όμως δεν είναι δυνατόν κανείς να συμβάλλει στις αυταπάτες και στην αναποτελεσματικότητα που οδηγούν σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι οι διαρθρωτικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Λύση δεν είναι να πάμε τρίτη φορά σε εκλογές μέσα σε 20 μήνες, αλλά να δημιουργηθεί μία αποτελεσματική κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Η χώρα δεν βρίσκεται σε κανονικές συνθήκες, δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ακόμη και σήμερα δεν το κατανοούν και πολιτεύονται με όρους παρελθόντος.

Το ραντεβού Θεοδωράκη – Γεννηματά έμεινε σε…διακοπές και τίποτα δεν δείχνει οτι η προσπάθεια θα έχει αίσιο τέλος. Γιατί τόση καθυστέρηση; Υπάρχουν κάποιοι που μπλοφάρουν ή χειρότερα τορπιλίζουν την προσπάθεια;

Οι καθυστερήσεις για την συγκρότηση μίας ισχυρής ενιαίας κεντροαριστεράς είναι πράγματι αδικαιολόγητες. Ο χώρος έχει ταλαιπωρηθεί από ατέρμονες συζητήσεις και ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια. Έχω τονίσει ότι πρέπει να κινηθούμε άμεσα, να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Χωρίς αμφιθυμίες, εγωισμούς και παραγοντισμούς. Η δική μου πρόταση είναι σταθερή για έναν σύγχρονο ενιαίο κεντροαριστερό φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Με ενότητα και ανανέωση. Ενότητα χωρίς αποκλεισμούς. Ανανέωση ιδεών, πολιτικών πρακτικών και προσώπων. Δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων, αλλά ένα είναι το σίγουρο. Όποιος υπονομεύσει και τορπιλίσει την κοινή προσπάθεια για μία ισχυρή προοδευτική παράταξη θα έχει να αντιμετωπίσει τους πολίτες οι οποίοι αναζητούν μία εναλλακτική προοδευτική λύση, έναν ισχυρό σύγχρονο φορέα της Ευρωπαϊκής Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην χώρα μας.

Ο κ. Τσίπρας πάντως κινείται μεθοδικά κοντά στους κόλπους της ευρωπαικής σοσιαλδημοκρατίας και μετά το συνέδριo του ΣΥΡΙΖΑ ίσως κάνει και το μεγάλο βήμα. Σας φοβίζει αυτό;


Δεν διακατέχομαι από φοβίες και ανασφάλειες. Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν τον εκφράζει η σοσιαλδημοκρατία και ότι δεν ανήκει στον χώρο της κεντροαριστεράς. Οπότε την έχει δώσει ο ίδιος την απάντηση. Οι πολιτικές που ασκεί εξάλλου δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Αντίθετα είναι θετικό ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, η ευρωπαϊκή μας οικογένεια, προσπαθούν να βοηθήσουν την χώρα μας όπως έγινε και το προηγούμενο καλοκαίρι που κινδύνεψε η χώρα να μείνει εκτός ευρωζώνης. Ο δικός μας χώρος δεν κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από δικές μας αδυναμίες, για αυτό τονίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα όλοι μαζί με ενότητα και ανανέωση.

Εάν τις επόμενες εκλογές κερδίσει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σας προτείνει συνεργασία, υπάρχουν περιθώρια ή το αποκλείετε; Σας ρωτώ γιατί μετά και τις εξελίξεις με την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ – Γεωργίου πολλοί από την Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν το επιθυμούν.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Κεντροαριστερά που ανασυγκροτείται δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός για να ασκήσει τις συντηρητικές πολιτικές του. Αναφέρεστε στο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ΕΛΣΤΑΤ όπου η ΝΔ του δήθεν μεταρρυθμιστή κ. Μητσοτάκη δεν τολμά να πάρει μία ξεκάθαρη θέση για το θέμα. Κρύβεται πίσω από την δικαιοσύνη και για το πολιτικό θέμα. Αν αποδέχεται όμως και δεν καταδικάζει τις πολιτικές της ΝΔ την περίοδο 2004-2009 που διόγκωσαν όλες τις παθογένειες του πελατειακού πολιτικού συστήματος και τα ελλείμματα, είναι φανερό ότι το κόμμα του θα ξανακάνει τα ίδια αν αναλάβει την εξουσία. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν κατανοούν ακόμη και σήμερα ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι το αντίθετο. Στο υποθετικό ερώτημα σας όμως για την επόμενη μέρα, έχω ξεκαθαρίσει ότι είμαι υπέρμαχος των ευρύτερων συνεννοήσεων και συνεργασιών, συνεπώς θα μπορούσα να καθίσω στο τραπέζι για μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, με ένα προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που θα συμμετέχουν όμως όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις που έχουν φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση εντός της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.

Η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε. Υπάρχει θύελλα αντιδράσεων και αναμένεται και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της νομιμότητας του νόμου Παππά. Ο στόχος για να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο επετεύχθη τελικά;


Η κυβέρνηση έστησε ένα επικοινωνιακό ριάλιτι για να σκεπάσει τις αντιδράσεις για την υπερφορολόγηση και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όσον αφορά τις άδειες, είναι γεγονός ότι χρειαζόταν και χρειάζεται να μπει τάξη στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, όμως η κυβέρνηση προχώρησε σε ακατανόητες κινήσεις που δεν επιτυγχάνουν αυτόν τον στόχο. Δεν είναι δυνατόν στην ψηφιακή εποχή το κράτος να καθορίζει συγκεκριμένο αριθμό αδειών και μάλιστα μόλις τεσσάρων. Δεν είναι δυνατόν το μοναδικό κριτήριο να είναι το χρήμα. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, οι οποίες θα έπρεπε να συμπεριελάμβαναν περισσότερα κριτήρια, πρέπει να πάρουν άδεια και στην συνέχεια με την αναγκαία θεσμική θωράκιση για κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητας να προχωρήσουμε. Λύση δεν είναι ούτε η άναρχη λειτουργία ούτε η χειραγώγηση της ενημέρωσης. Σήμερα κανένα από τα δύο δεν έχει διασφαλισθεί. Στόχος πρέπει να είναι η θωράκιση, μέσω του ΕΣΡ, και το άνοιγμα του ανταγωνισμού με περισσότερες άδειες και όχι οι ολιγοπωλιακές συνθήκες που δημιούργησε η σημερινή κυβέρνηση.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×