Η ώρα της σοσιαλδημοκρατίας

Θόδωρος Μαργαρίτης, www.anoixtoparathyro.gr, Δημοσιευμένο: 2016-10-06

Αυτή η κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν θα καταρρεύσει. Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις (ακόμα και της ΑΥΓΗΣ). Είναι η εικόνα από τις καθημερινές συζητήσεις και συναναστροφές. Το πρόβλημα είναι ότι η κατάρρευση αυτή θα συμπαρασύρει και πολλές από τις αξίες της Αριστεράς και των προοδευτικών αναζητήσεων δίνοντας τη «σκυτάλη» σε συντηρητικές αντιλήψεις και στον κοινωνικό Δαρβινισμό.

Η νέα τάξη πραγμάτων που θα διαδεχτεί το αποτυχημένο «αριστερό πείραμα» θα επαναφέρει βασικές αντιλήψεις του νεοφιλελευθερισμού. Το μίσος για το δημόσιο χώρο, τη θεωρία ότι «οι φτωχοί φταίνε οι ίδιοι» γιατί δεν επιλέγουν την κοινωνική κινητικότητα, τη φοβία για την Ανοιχτή κοινωνία, τη φετιχοποίηση της καταστολής. Αυτό το ρεύμα θα διαπερνά τις επιλογές της ΝΔ ανεξάρτητα από τις προθέσεις της ηγεσίας της. Φυσικά για μια τέτοια εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει ακέραιη την ευθύνη για το λαϊκισμό, τη ρητορική της εξαπάτησης, τη λατρεία προς την εξουσία, τις ιδεοληψίες και τελικά τη μεταστροφή στον κυνισμό που διαμόρφωσαν αυτή την αποτυχημένη εκδοχή αλλαγής του πολιτικού σκηνικού.

Ακριβώς γι αυτούς τους λόγους καθίσταται επιτακτική η διαμόρφωση ενός ισχυρού και αξιόπιστου πόλου της σοσιαλδημοκρατίας ως υπαρκτής εναλλακτικής λύσης.

Παρά τα λάθη και τις αντιφάσεις του σοσιαλδημοκρατικού παραδείγματος το πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα της κεντροαριστεράς είναι το μόνο που μπορεί να συνδυάσει τις κοινωνικές ευαισθησίες με το ρεαλισμό. Την αγωνία για τους μη προνομιούχους με τη διαταξική συνεργασία. Την κριτική στα μνημονιακά δεδομένα με τη στροφή στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Την υπεράσπιση του Δημόσιου χώρου με οριοθέτηση από τον παραδοσιακό κρατισμό. Τα Δημοκρατικά δικαιώματα με το σεβασμό της ασφάλειας των πολιτών.

Ο πόλος αυτός μπορεί να δημιουργηθεί γύρω από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Με δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη αφορά ένα σοβαρό πολιτικό σχεδιασμό που θα απευθύνεται στη μεγάλη δεξαμενή του απογοητευμένου προοδευτικού κόσμου ο οποίος διεκδικεί τα οράματα της Αλλαγής. Η επικοινωνία με αυτό τον κόσμο απαιτεί μαζί με τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την πειστική οριοθέτηση από τις συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της ΝΔ. Η οριοθέτηση αυτή αποτελεί στρατηγική κατεύθυνση απόρριψης ενός νέου μικρού δικομματισμού και διεκδικεί την ηγεμονία στην προοδευτική όχθη του πολιτικού μας συστήματος.

Η δεύτερη προϋπόθεση απαιτεί τολμηρές απαντήσεις στο δίλημμα «Με το παλαιό ή με το νέο» που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και αξιοποίησε πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα διάφορα άλλα κομματικά εγχειρήματα.

Η παραδοχή αυτή απαιτεί την υπέρβαση των σχημάτων του παρελθόντος, τη φυγή προς τα εμπρός χωρίς τις ταλαντεύσεις που προέρχονται από την αγωνία για τη δικαίωση των ιστορικών διαδρομών.

Η επανεκκίνηση (Restart) προϋποθέτει μια τολμηρή μετεξέλιξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ενιαίο ομοσπονδιακό φορέα (με μεταβατικά χαρακτηριστικά) η οποία υπερβαίνει το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις πολιτών, τα διάφορα κεντροαριστερά σχήματα σε μια προοπτική ενός κοινού πολιτικού υποκειμένου.

Ο μετασχηματισμός αυτός θα συμβάλει σε νέες απαντήσεις στην πολιτική σκηνή μαζί με τον απαραίτητο αναστοχασμό για τα λάθη και τις εμπειρίες των ιστορικών διαδρομών. Θα δημιουργήσει μια νέα έμπνευση ειδικά στις νεότερες γενιές που αναζητούν σύγχρονες πολιτικές εκφράσεις.

Σε κάθε περίπτωση τα τολμηρά βήματα είναι τα μόνα που μπορεί να δημιουργήσουν ανατροπές και ριζική αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων.

Θέματα επικαιρότητας: Σοσιαλδημοκρατία

Γιώργος Θεοτοκάς

Δύσκολος ο δρόμος του ΠΑΣΟΚ να γίνει εναλλακτικός πόλος εξουσίας

Γιώργος Θεοτοκάς, 2023-07-04

O αποκλεισμός από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάθε πιθανότητας συνεργασίας...

Περισσότερα

Ορντολιμπεραλισμός, κοινωνική οικονομία της αγοράς και σοσιαλδημοκρατία

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-06-20

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια διάχυτη σε κύκλους της Κεντροαριστεράς...

Περισσότερα

Η ακύρωση της Κεντροαριστεράς

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-05-31

Από την Ιταλία στην Ισπανία και από τη Σουηδία στη Φινλανδία...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Τι εστί σοσιαλδημοκρατία;

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2022-02-05

Μετά την ήττα της υποτιθέμενης ριζοσπαστικής Αριστεράς...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Ποια σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει το 2022;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2022-01-08

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το αίτημα «ανανέωσης» είναι οι...

Περισσότερα
Νικόλας Σεβαστάκης

Η σοσιαλδημοκρατία, πάλι;

Νικόλας Σεβαστάκης, 2021-11-25

Μια ιστορία μετ’ εμποδίωνΕδώ και χρόνια ακούγεται και...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Η δύσκολη επάνοδος της Σοσιαλδημοκρατίας

Σωτήρης Βαλντέν, 2021-11-16

Η εκλογική νίκη του Σολτς, απρόσμενη μέχρι πριν από μερικούς...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Επιστρέφει η Σοσιαλδημοκρατία;

Γιάννης Βούλγαρης, 2021-10-23

Λίγα χρόνια πριν οι αναλυτές διαπίστωναν τον «θάνατο» της...

Περισσότερα

Άρθρα

Σωκράτης Φάμελλος

Πολύ λίγα και πολύ αργά κύριε Μητσοτάκη....

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-04-26

Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, για τη διάθεση...

Γιώργος Σιακαντάρης

Ο Πάπας της νεωτερικότητας

Γιώργος Σιακαντάρης, 2025-04-22

Ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε την επίγεια πόλη ίσως για την ουράνια,...

Δημήτρης Λιάκος

Η αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης

Δημήτρης Λιάκος, 2025-05-07

Ο πληθυσμός της χώρας αναμένεται να μειωθεί έως το 2050 κατά...

Σταμάτης Μαλέλης

Τι φταίει στην Κεντροαριστερά

Σταμάτης Μαλέλης, 2025-05-06

...Εάν τα βασικά κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν εκσυγχρονιστούν...

Κώστας Καλλίτσης

Ο προπομπός

Κώστας Καλλίτσης, 2025-05-04

Η πολιτική ζωή σήμερα έχει δύο χαρακτηριστικά που ίσως...

Κώστας Ζαχαριάδης*

Γιατί η Αριστερά αγάπησε τον Πάπα;

Κώστας Ζαχαριάδης*, 2025-04-28

Τον Πάπα Φραγκίσκο δεν τον θρηνούν µόνο οι καθολικοί χριστιανοί...

Κώστας Καλλίτσης

Μειώσεις φόρων;

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-27

...Δεν χρειάζονται γενικά μειώσεις φόρων –και τί θα γίνει,...

Οι περιστάσεις

Τάσος Παππάς, 2025-04-22

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ΜEGA...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι προοδευτικές δυνάμεις σε κοινό ψηφοδέλτιο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-04-20

…Ας σκεφτούμε και την προοπτική για την πρόοδο της χώρας,...

Κώστας Καλλίτσης

Αδύναμη κυβέρνηση

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-19

Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Κώστας Καλλίτσης

Δασμοί, συνέπειες και αντιδράσεις

Κώστας Καλλίτσης, 2025-04-13

Τα τύμπανα του δασμολογικού πολέμου δεν φαίνεται να σιγούν...

Διαφάνεια Ποτέμκιν

Πάσχος Μανδραβέλης, 2025-04-10

Θεσμοί υπάρχουν», που θα ‘λεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου,...

×
×