Η ώρα της σοσιαλδημοκρατίας

Θόδωρος Μαργαρίτης, www.anoixtoparathyro.gr, Δημοσιευμένο: 2016-10-06

Αυτή η κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν θα καταρρεύσει. Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις (ακόμα και της ΑΥΓΗΣ). Είναι η εικόνα από τις καθημερινές συζητήσεις και συναναστροφές. Το πρόβλημα είναι ότι η κατάρρευση αυτή θα συμπαρασύρει και πολλές από τις αξίες της Αριστεράς και των προοδευτικών αναζητήσεων δίνοντας τη «σκυτάλη» σε συντηρητικές αντιλήψεις και στον κοινωνικό Δαρβινισμό.

Η νέα τάξη πραγμάτων που θα διαδεχτεί το αποτυχημένο «αριστερό πείραμα» θα επαναφέρει βασικές αντιλήψεις του νεοφιλελευθερισμού. Το μίσος για το δημόσιο χώρο, τη θεωρία ότι «οι φτωχοί φταίνε οι ίδιοι» γιατί δεν επιλέγουν την κοινωνική κινητικότητα, τη φοβία για την Ανοιχτή κοινωνία, τη φετιχοποίηση της καταστολής. Αυτό το ρεύμα θα διαπερνά τις επιλογές της ΝΔ ανεξάρτητα από τις προθέσεις της ηγεσίας της. Φυσικά για μια τέτοια εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει ακέραιη την ευθύνη για το λαϊκισμό, τη ρητορική της εξαπάτησης, τη λατρεία προς την εξουσία, τις ιδεοληψίες και τελικά τη μεταστροφή στον κυνισμό που διαμόρφωσαν αυτή την αποτυχημένη εκδοχή αλλαγής του πολιτικού σκηνικού.

Ακριβώς γι αυτούς τους λόγους καθίσταται επιτακτική η διαμόρφωση ενός ισχυρού και αξιόπιστου πόλου της σοσιαλδημοκρατίας ως υπαρκτής εναλλακτικής λύσης.

Παρά τα λάθη και τις αντιφάσεις του σοσιαλδημοκρατικού παραδείγματος το πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα της κεντροαριστεράς είναι το μόνο που μπορεί να συνδυάσει τις κοινωνικές ευαισθησίες με το ρεαλισμό. Την αγωνία για τους μη προνομιούχους με τη διαταξική συνεργασία. Την κριτική στα μνημονιακά δεδομένα με τη στροφή στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Την υπεράσπιση του Δημόσιου χώρου με οριοθέτηση από τον παραδοσιακό κρατισμό. Τα Δημοκρατικά δικαιώματα με το σεβασμό της ασφάλειας των πολιτών.

Ο πόλος αυτός μπορεί να δημιουργηθεί γύρω από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Με δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη αφορά ένα σοβαρό πολιτικό σχεδιασμό που θα απευθύνεται στη μεγάλη δεξαμενή του απογοητευμένου προοδευτικού κόσμου ο οποίος διεκδικεί τα οράματα της Αλλαγής. Η επικοινωνία με αυτό τον κόσμο απαιτεί μαζί με τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την πειστική οριοθέτηση από τις συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της ΝΔ. Η οριοθέτηση αυτή αποτελεί στρατηγική κατεύθυνση απόρριψης ενός νέου μικρού δικομματισμού και διεκδικεί την ηγεμονία στην προοδευτική όχθη του πολιτικού μας συστήματος.

Η δεύτερη προϋπόθεση απαιτεί τολμηρές απαντήσεις στο δίλημμα «Με το παλαιό ή με το νέο» που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και αξιοποίησε πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα διάφορα άλλα κομματικά εγχειρήματα.

Η παραδοχή αυτή απαιτεί την υπέρβαση των σχημάτων του παρελθόντος, τη φυγή προς τα εμπρός χωρίς τις ταλαντεύσεις που προέρχονται από την αγωνία για τη δικαίωση των ιστορικών διαδρομών.

Η επανεκκίνηση (Restart) προϋποθέτει μια τολμηρή μετεξέλιξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ενιαίο ομοσπονδιακό φορέα (με μεταβατικά χαρακτηριστικά) η οποία υπερβαίνει το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις πολιτών, τα διάφορα κεντροαριστερά σχήματα σε μια προοπτική ενός κοινού πολιτικού υποκειμένου.

Ο μετασχηματισμός αυτός θα συμβάλει σε νέες απαντήσεις στην πολιτική σκηνή μαζί με τον απαραίτητο αναστοχασμό για τα λάθη και τις εμπειρίες των ιστορικών διαδρομών. Θα δημιουργήσει μια νέα έμπνευση ειδικά στις νεότερες γενιές που αναζητούν σύγχρονες πολιτικές εκφράσεις.

Σε κάθε περίπτωση τα τολμηρά βήματα είναι τα μόνα που μπορεί να δημιουργήσουν ανατροπές και ριζική αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων.

Θέματα επικαιρότητας: Σοσιαλδημοκρατία

Γιώργος Θεοτοκάς

Δύσκολος ο δρόμος του ΠΑΣΟΚ να γίνει εναλλακτικός πόλος εξουσίας

Γιώργος Θεοτοκάς, 2023-07-04

O αποκλεισμός από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάθε πιθανότητας συνεργασίας...

Περισσότερα

Ορντολιμπεραλισμός, κοινωνική οικονομία της αγοράς και σοσιαλδημοκρατία

Θεόδωρος Ν. Τσέκος, 2023-06-20

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια διάχυτη σε κύκλους της Κεντροαριστεράς...

Περισσότερα

Η ακύρωση της Κεντροαριστεράς

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-05-31

Από την Ιταλία στην Ισπανία και από τη Σουηδία στη Φινλανδία...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Τι εστί σοσιαλδημοκρατία;

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2022-02-05

Μετά την ήττα της υποτιθέμενης ριζοσπαστικής Αριστεράς...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Ποια σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει το 2022;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2022-01-08

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το αίτημα «ανανέωσης» είναι οι...

Περισσότερα
Νικόλας Σεβαστάκης

Η σοσιαλδημοκρατία, πάλι;

Νικόλας Σεβαστάκης, 2021-11-25

Μια ιστορία μετ’ εμποδίωνΕδώ και χρόνια ακούγεται και...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Η δύσκολη επάνοδος της Σοσιαλδημοκρατίας

Σωτήρης Βαλντέν, 2021-11-16

Η εκλογική νίκη του Σολτς, απρόσμενη μέχρι πριν από μερικούς...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Επιστρέφει η Σοσιαλδημοκρατία;

Γιάννης Βούλγαρης, 2021-10-23

Λίγα χρόνια πριν οι αναλυτές διαπίστωναν τον «θάνατο» της...

Περισσότερα

Άρθρα

Πανικός

Τάσος Παππάς, 2025-12-23

Συστήματα σε κρίση, καθεστώτα σε πανικό. Αυτό φαίνεται ότι...

Γιατί οι Έλληνες στηρίζουν τους Αγρότες;

Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, 2025-12-23

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κυβέρνηση, πολιτικό σύστημα,...

Βασίλης Ραπάνος

Η χώρα χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού της συστήματος

Βασίλης Ραπάνος, 2025-12-23

Είναι γενικά αποδεδειγμένο ότι ένα «καλό» φορολογικό σύστημα...

Θόδωρος Τσίκας

Η Ευρώπη απέναντι στην Ουκρανία: βήμα προς τα εμπρός

Θόδωρος Τσίκας, 2025-12-22

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε της 18ης Δεκεμβρίου...

Ο εκλογικός χρόνος

Παύλος Τσίμας, 2025-12-20

Το ξέραμε βέβαια, αλλά το επιβεβαίωσε προχθές και η ομιλία...

Κώστας Καλλίτσης

Χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, αλλάζει το σκηνικό

Κώστας Καλλίτσης, 2025-12-14

Δεν έβλεπε όποιος δεν ήθελε να δει. Όλοι οι κρίσιμοι οικονομικοί...

Χριστοδουλίδης - Ερχιουρμάν: μία συνάντηση, δύο αναγνώσεις

Κυριάκος Πιερίδης, 2025-12-13

Οι δύο ηγέτες κλήθηκαν ξανά ενώπιον του ΟΗΕ να τοποθετηθούν...

Υπάρχει και η κοινωνία

Σπύρος Γκουτζάνης, 2025-12-13

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει την εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη...

«Εγκλημα» στο πιάτο: Αργοπεθαίνει η αγρο-παραγωγή, ζητείται νέο μοντέλο

Ζώης Τσώλης, 2025-12-11

Αναζητώντας τις ρίζες του κακού που οδηγούν – απ΄ όσα βλέπουμε...

Το νέο δόγμα

Παύλος Τσίμας, 2025-12-08

Ξημερώματα Παρασκευής, αγουροξυπνημένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί...

Γιώργος Χουλιαράκης

Η πολιτική οικονομία των αφηγήσεων

Γιώργος Χουλιαράκης, 2025-12-07

Στο πρόσφατο βιβλίο του, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει μια...

Κώστας Καλλίτσης

Αν δεν υπάρχει έγνοια…

Κώστας Καλλίτσης, 2025-12-07

Μέχρι χτες ήταν αόρατοι. Έγιναν ορατοί μόνο αφότου ανέβηκαν...

×
×