Ο Τσίπρας το2017 θα δραπετεύσει με εκλογές όπως ο Καραμανλής το 2009

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στο Δ. Χρυσικόπουλο, Freesunday, Δημοσιευμένο: 2016-10-15

Κατ” αρχάς, τι αποκομίσατε από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά;

Μου προκάλεσε θλίψη η αντιπαράθεση καφενειακού τύπου, ο διχαστικός λόγος και η τεχνητή πόλωση. Οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης αντιπαρατέθηκαν στο ποιος είναι περισσότερο διαπλεκόμενος. Είναι όμως και οι δύο κατώτεροι των περιστάσεων. Απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα και δυστυχώς ρίχνουν νερό στο μύλο της ακροδεξιάς. Η κοινωνία βοά. Ανεργία, πλειστηριασμοί, οικονομικά αδιέξοδα. Και αντί να αναζητούνται λύσεις, η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση.

Θεωρείτε ότι οι πολιτικές που η κυβέρνηση εφαρμόζει όντως κινούνται προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της διαφθοράς και διαπλοκής στη χώρα;

Οι πολιτικές της κυβέρνησης δυστυχώς κινούνται προς την κατεύθυνση ελέγχου των θεσμών. Και σας το λέω εγώ που στέκομαι απέναντι στη λογική εκείνων των αντιαριστερών που όποια πέτρα και να σηκώσουν ανακαλύπτουν και ένα σταλινικό, όταν κάποιος μιλά για την Αριστερά. Η χώρα μας δεν κινδυνεύει από τον Στάλιν. Κινδυνεύει όμως από τις πολιτικές εκείνες που τελικά οδηγούν στην κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών. Σήμερα λύση δεν μπορεί να είναι η δημιουργία μίας νέας διαπλοκής που θα αντικαταστήσει την παλαιά διαπλοκή, αλλά η αξιοκρατία, το κράτος δικαίου, η ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών.

Ειδικά για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και του τρόπου χορήγησής τους από την Πολιτεία, ποιο είναι το σχόλιό σας;

Ο κυνισμός του Πρωθυπουργού στην Βουλή όταν δήλωσε ευτυχής που έκλεισε στα καμαράκια τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ φανέρωσε την αλήθεια. Το ολέθριο λάθος στο οποίο εγκλωβίστηκε η κυβέρνηση οφείλεται στην ρεβανσιστική αντίληψή της. Βεβαίως χρειάζεται να μπει τάξη σε ένα άναρχο τηλεοπτικό πεδίο και κακώς αυτό δεν είχε γίνει προηγουμένως. Τάξη όμως δεν μπαίνει προκαλώντας το μαύρο σε βιώσιμους σταθμούς, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Τάξη δεν μπαίνει με μοναδικό κριτήριο το χρήμα και χωρίς την λειτουργία του ΕΣΡ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθίζηση της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή η ΝΔ αφήνει να εννοηθεί ότι τίθεται σε εκλογική ετοιμότητα. Βαίνουμε, πιστεύετε, προς πρόωρες εκλογές;

Πρόωρες εκλογές μπορεί να προκληθούν από την ίδια την κυβέρνηση για να αποφύγει τα χειρότερα που θα έχει προκαλέσει με την πολιτική της. Το πιο πιθανό είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας εντός του 2017 θα δραπετεύσει προκαλώντας εκλογές όπως ακριβώς ο Κώστας Καραμανλής το 2009. Από την άλλη σήμερα η ΝΔ νομίζει ότι είναι το κόμμα της υπευθυνότητας και του αστικού πνεύματος. Ένα υπεύθυνο όμως αστικό κόμμα δεν ζητάει κάθε μέρα εκλογές, αλλά καταθέτει την πρότασή του για μια άλλη πολιτική. Ας το καταλάβουν όλοι και προπάντων οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης, λύση για την χώρα δεν είναι ένας νέος γύρος ψευδαισθήσεων. Λύση είναι η εθνική συνεννόηση.

Από την άλλη, παρά την δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης, η Δημοκρατική Συμπαράταξη μοιάζει να μην «εισπράττει» τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται περίπου στα ποσοστά των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Είναι θετικό ότι διατηρεί σε αυτό το πολωτικό κλίμα τις δυνάμεις της. Έχετε δίκιο όμως στο ότι δεν έχει δημιουργηθεί δυναμική παρά την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για να υπάρξει δυναμική πρέπει να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα που περιλαμβάνει την μετεξέλιξη και την υπέρβαση των σχημάτων μας, κρατώντας βέβαια τα πολλά θετικά που έχει προσφέρει ο ευρύτερος χώρος μας. Με φυγή προς τα εμπρός και σύγχρονο λόγο χωρίς τις ταλαντεύσεις που προέρχονται από την κυριαρχία μίας νοοτροπίας δικαίωσης και αυτοεπιβεβαίωσης με όρους παρελθόντος.

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενιαίου πόλου της Κεντροαριστεράς στη χώρα;

Στο πιο κρίσιμο. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν υστεροβουλίες, αλαζονείες και σκοπιμότητες με αποτέλεσμα να σκοντάψει ο διάλογος κορυφής, αλλά όχι και το εγχείρημα. Οι διεργασίες πρέπει να προχωρήσουν και τα βήματα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα και με σαφή κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα δίνουμε μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, ζωτικό χώρο ισότιμης συμμετοχής, έκφρασης, εκπροσώπησης σε όλους όσους πιστεύουν στην ανασύνθεση, την ενότητα και μετεξέλιξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ένας σύγχρονος ενιαίος σοσιαλδημοκρατικός, προοδευτικός φορέας είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίος από ποτέ.

Πώς θα ορίζατε εσείς τον όρο «Κεντροαριστερά» σήμερα στην Ελλάδα; Ανταποκρίνεται, πιστεύετε, ο ορισμός σας σε αυτό που τα άλλα κόμματα του χώρου ορίζουν ως «Κεντροαριστερά»;

Η έννοια της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα εμπεριέχει τη σοσιαλδημοκρατία με κύρια χαρακτηριστικά τις αναδιανεμητικές κοινωνικές πολιτικές, αλλά και την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη. Στην κεντροαριστερά μαζί με την σοσιαλδημοκρατία συνυπάρχουν οι δυνάμεις του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Η σύγχρονη κεντροαριστερά δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τον κρατισμό και την κομματική κατάληψη του κράτους. Η εκσυγχρονιστική προσέγγιση και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με την Ελλάδα ισότιμο και κανονικό κράτος μέλος της Ε.Ε. αποτελούν θεμελιώδη συστατικά της κεντροαριστεράς με βάση τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτή η περιγραφή ανταποκρίνεται σε αυτό που εκφράζουν όλες οι δυνάμεις του χώρου και αποτελεί ενοποιητικό στοιχείο.

Πιστεύετε ότι η κρίση που μοιάζει να δημιουργείται σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας θα προκαλέσει εξελίξεις;

Εξελίξεις μπορεί να προκαλέσει η αναποτελεσματικότητα της σημερινής κυβέρνησης. Αν δεν υπάρξουν διαρθρωτικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενεργοποιηθεί εντός του 2017 ο κόφτης σε μισθούς και συντάξεις, όπως νομοθέτησε η κυβερνητική πλειοψηφία. Το ΔΝΤ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ των ελληνικών θέσεων στο ζήτημα του χρέους και κατά των ελληνικών θέσεων στα μέτρα δογματικής λιτότητας. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει η χώρα μας είναι να πετύχει στην διαπραγμάτευση το καλύτερο αποτέλεσμα. Πετυχαίνει όμως το ακριβώς αντίθετο, υιοθετούνται οι θέσεις του ΔΝΤ για τα μέτρα και των ευρωπαίων εταίρων για το χρέος. Και το κυριότερο είναι ότι δεν παρουσιάζεται κανένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που είναι ο μόνος τρόπος υπέρβασης της κρίσης. Καμία στρατηγική. Προχειρότητα και αυταπάτες που οδηγούν σε επώδυνα μέτρα.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Άρθρα

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Καθημερινότητα και Χιλιετίες

Δημήτρης Ψυχογιός, 2023-09-12

Κύπρος, λαϊκισμός και μετανάστες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-02

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Κώστας Καλλίτσης

Η μεγάλη πλημμύρα

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-10

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Κώστας Καλλίτσης

Υποδομές ανθεκτικές στην κανονικότητα των ακραίων φαινομένων

Κώστας Καλλίτσης, 2023-09-07

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

×