Στόχος η δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στη Στ. Γκαντώνα, Κυριακάτικη KONTRA NEWS, Δημοσιευμένο: 2017-01-15

Την κατάσταση στην οικονομία, με δεδομένο ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει πως την βλέπετε κ. πρόεδρε;

Η χώρα συνεχίζει και βιώνει την βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι τραγική. Η ελληνική οικογένεια και η μικρομεσαία επιχείρηση δεν μπορούν να αντέξουν την υπερφορολόγηση. Οι νέες και νέοι της χώρας βρίσκονται σε απόγνωση καθώς ιδίως σε αυτές τις ηλικίες η ανεργία είναι στα ύψη. Με την πολιτική που ασκείται εντείνεται ο φαύλος κύκλος ύφεσης και αυξάνεται η φτωχοποίηση σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Όποιος δεν βλέπει αυτή την κατάσταση βρίσκεται κλεισμένος σε γυάλα. Είχαμε το τεχνητό success story του κ. Σαμαρά, έχουμε τώρα το νέο τεχνητό success story του κ. Τσίπρα. Απαιτείται εδώ και τώρα αλλαγή πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη με ένα σχέδιο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, ένα αναπτυξιακό σοκ με τόνωση της ζήτησης και ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Η κυβέρνηση κατά τη γνώμη σας τι έπρεπε να κάνει; Να δεχτεί τα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ να νομοθετήσει προληπτικά;

Να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά ώστε να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς αποδοχή των παράλογων απαιτήσεων ορισμένων εταίρων. Δεν είναι δυνατόν να δέχεται μεσοπρόθεσμα μετά το 2018 στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% δηλαδή νέα μέτρα, όπως έκανε ο κ. Τσακαλώτος στο πρόσφατο Eurogroup. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την χώρα μας οι παράλογες απαιτήσεις στα εργασιακά για άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων και για ανταπεργία των εργοδοτών. Η αναποτελεσματική κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε υποτιμητικές απαιτήσεις για την χώρα όπως η προληπτική νομοθέτηση που δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να κάνει αυτό που δεν κάνει εδώ και δύο χρόνια, να παρουσιάσει και να εφαρμόσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών σε κάθε τομέα πολιτικής χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων για να αποφευχθούν τα υφεσιακά μέτρα και η υπερφορολόγηση. Όσο δεν το κάνει τα αδιέξοδα εντείνονται.

Εκλογές πότε εκτιμάτε ότι θα έχουμε;


Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύσεις και διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα. Η κοινωνική δυσαρέσκεια θα συνεχίζεται όσο ακολουθούνται οι σημερινές αναποτελεσματικές πολιτικές. Εκτιμώ ότι σε αυτό το κλίμα, ο κ. Τσίπρας θα έχει δύο επιλογές: είτε να προχωρήσει σε εκλογές αμέσως μετά το καλοκαίρι του 2017 με στόχο να περισώσει εκλογικά ότι σώζεται είτε να προσπαθήσει να εξαντλήσει την θητεία του με στόχο να μείνει στην θέση της εξουσίας όσο μπορεί περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείω ο κ. Τσίπρας να φθάσει στο σημείο να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα με νέο προεκλογικό του πρόγραμμα για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη καθώς όπως θα πει δεν θα τα καταφέρει εντός της ευρωζώνης. Για αυτό η μόνη λύση είναι η εθνική συνεννόηση σε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις μακριά από καιροσκοπισμούς που δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Αποκλείετε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο σύμπραξης στο εγγύς μέλλον με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν εντάσσεται αυστηρά στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, δεν μας αφορά. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει δύο φορές ως συγκυβερνήτη το κόμμα των ΑΝΕΛ, ένα κόμμα της σκληρής εθνικολαϊστικής δεξιάς. Μία συμπόρευση χωρίς καμία προγραμματική συμφωνία. Η οποιαδήποτε όμως εκδοχή της αριστεράς δεν είναι δυνατόν να συνεργάζεται με πολιτικές δυνάμεις που έχουν στις πολιτικές τους θέσεις στοιχεία μισαλλοδοξίας, εθνικισμού και ρατσισμού. Η δική μας θέση για εθνική συνεννόηση είναι σταθερή. Για να γίνει πράξη χρειάζονται υπερβάσεις που είτε θα τις τολμήσουν τα πολιτικά κόμματα, είτε θα τις επιβάλλει ο λαός. Πρότασή μου είναι μία κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων με πρόσωπα κοινής αποδοχής. Επιτέλους να μην αποτελεί η χώρα μας την εξαίρεση στην Ευρώπη. Να βγει από τα μνημόνια όπως τα κατάφεραν και οι άλλες χώρες με κυβερνήσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως θα την χαρακτηρίζατε;

Εκτός τόπου και χρόνου. Ζητά εκλογές κάθε μέρα αντί να αντιπολιτεύεται. Δεν καταθέτει προτάσεις παρά μόνο ασκεί μία στείρα αντιπολίτευση. Ακολουθεί την πεπατημένη του αντιπολιτευτικού λαϊκισμού, όπως παλαιότερα με τα Ζάππεια ο Σαμαράς και όπως με το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ο Τσίπρας. Ενώ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για μονομερείς ενέργειες, τώρα ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα προχωρήσει ακόμη και σε μονομερείς ενέργειες. Η ΝΔ συνεχίζει να είναι μία βαθιά συντηρητική δύναμη χωρίς καμία ανανέωση ιδεών πολιτικών πρακτικών και προσώπων. Δεν αποτελεί την λύση αλλά μέρος του προβλήματος για την χώρα.

Το μέλλον της κεντροαριστεράς πως το βλέπετε;

Η κεντροαριστερά μπορεί να δώσει σήμερα τις λύσεις για την ανάταξη της κοινωνίας με αρμονική συνύπαρξη και όχι σύγκρουση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας και σύγχρονες υπηρεσίες στους τομείς κοινωνικής πολιτικής αντί μίας αδιέξοδης επιδοματικής πολιτικής ανακύκλωσης της φτώχειας. Είναι φανερό ότι με βάση αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την κεντροαριστερά και την σοσιαλδημοκρατία, εξάλλου το δηλώνει και ο ίδιος. Η χώρα όμως χρειάζεται έναν ισχυρό ενιαίο προοδευτικό φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου και θα τον έχει. Για να γίνει αυτό πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τα εμπρός χωρίς κανένα φόβο, καμία προσωπική ή συλλογική ανασφάλεια. Οι ιστορικές δεσμεύσεις και οι ιστορικές αντιπαλότητες δεν μπορούν να αφορούν το παρόν και το μέλλον του χώρου. Η νέα γενιά αναζητά υπερβάσεις και όχι προσκολλήσεις σε στερεότυπα του παρελθόντος.

Τις προηγούμενες ημέρες εντάχθηκε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη το ΚΙΔΗΣΟ με την πολιτική και οργανωτική του αυτονομία, όπως η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ και επίσης διευρύνθηκε η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με ακόμη δύο βουλευτές, με τον έναν μάλιστα να προέρχεται από την ΔΗΜΑΡ, καθώς ήταν υποψήφιος βουλευτής του κόμματός σας. Να περιμένουμε και άλλες εξελίξεις, που στοχεύετε;


Στην ΔΗΜΑΡ και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη είμαστε επικεντρωμένοι στο στόχο της διεύρυνσης του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς. Απαιτείται ενότητα και όχι κατακερματισμός των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και ανανέωση. Σε αυτό το πλαίσιο να αναμένετε εξελίξεις σε δύο επίπεδα: πρώτον στην ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην κοινωνία και στη Βουλή ως τρίτη πλέον κοινοβουλευτική δύναμη πάνω από την Χρυσή Αυγή και δεύτερον στην ενοποίηση, ανασύνθεση και μετεξέλιξη του ευρύτερου χώρου για την δημιουργία ενός ισχυρού, σύγχρονου, προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού ρεύματος της κεντροαριστεράς που θα πρωταγωνιστήσει στην εθνική συνεννόηση που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και τα μνημόνια. Στόχος ο ενιαίος ισχυρός προοδευτικός φορέας που αποτελεί σταθερή επιλογή μας. Η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει προς όλα τα κόμματα του ευρύτερου χώρου μας, τις κινήσεις, τα πολιτικά στελέχη, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, είναι ανοιχτή. Να συνδιαμορφώσουμε τους όρους, τις προϋποθέσεις για την επιτυχή πορεία προς ένα Συνέδριο εντός των επόμενων μηνών που μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς.

Θέματα επικαιρότητας: Σοσιαλδημοκρατία

Άρθρα/ Πολιτική

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×