Αρθογράφος: Δημήτρης Χαλαζωνίτης - Σελίδα: 1

Η Δημοκρατία του διαδικτύου και η Αριστερά

Δημήτρης Χαλαζωνίτης, Αυγή, 23/04/2021

Δημήτρης Χαλαζωνίτης
Δημήτρης Χαλαζωνίτης

Εν αρχή ην ο λόγος. Ο Γουτεμβέργιος πρόσταξε «τυπωθείτω» και η διακίνηση των ιδεών άρχισε να γίνεται μέσω βιβλίων, εφημερίδων, προκηρύξεων και πάσης φύσης γραπτών. Η αναπαραγωγή και η κατοχύρωσή τους προϋπέθεταν το καφενείο, τον χώρο δουλειάς, «τη συγκέντρωση».

Ήταν η εποχή των μεγάλων επαναστάσεων, των «κεντρικών» πολέμων. Ήταν ακόμα μια κοινωνία σωμάτων. Μετά ήρθαν το ραδιόφωνο και η TV. Εξαφάνισαν τη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας, σχετικοποίησαν τον ρόλο των εφημερίδων αλλά και των ίδιων των κομμάτων και της εθνικής Βουλής, χωρίς βέβαια να καταργούν τέτοιους θεσμούς.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΕΓΩ Ο ΑΠΙΣΤΟΣ.

(για τους φανατικούς κάθε πίστης και ιδέας)

Δημήτρης Χαλαζωνίτης, Athens Voice, 26/01/2017

Πώς ανατινάζεται κάποιος στο όνομα ενός Θεού; Πώς θυσιάζεται κάποιος έναντι μιας Ιδέας ή Πίστης; Πώς κάποιος παίρνει τις ζωές άλλων στο βωμό της ζωής όλων;
Ίσως μια απάντηση να βρίσκεται στη σχέση του με τον χρόνο και τον ίδιο του τον εαυτό. Ο χρόνος του είναι δισδιάστατος: παρελθόν και μέλλον. Στο βασανισμένο του μυαλό αντικρίζονται ασταμάτητα η προγονική δόξα και η αυθεντική της αλήθειας, που καταστράφηκαν από τις δυνάμεις του κακού, και η δόξα της επαγγελίας που θα επιστρέψει και θα αποκατασταθεί με «την αναβίωση των παλιών ημερών» μετά τη μεγάλη κάθαρση. Σκοπός του αγώνα του να απελευθερωθεί από τα καταστροφικά, καθηλωτικά νύχια του παρόντος. Να ανατινάξει το παρόν μέχρι τα θεμέλια-φυλακή του.

Η πτήση της Δημ.Αρ.

Δημήτρης Χαλαζωνίτης, Μεταρρύθμιση, 25/06/2013

Στη «Μελαγχολική Δημοκρατία» του Π. Μπρυκνέρ, αυτή που όλοι συνειδητά ή ασυνείδητα βιώνουμε, ο συγγραφέας εντοπίζει πως μετά τη νίκη της Δημοκρατίας στη Δύση, το πρόβλημα - κίνδυνος είναι ότι βαλσαμώθηκε, μουμιοποιήθηκε πάνω στο βάθρο της. Και εκεί ασφυκτιά, κυριολεκτικά κάτω από τα εγκώμια και τους λιβανωτούς των κατά καιρούς διαχειριστών-«ιδιοκτητών» της. Αφάνταστα ελκυστική όσο παρέμενε απλή πιθανότητα, είναι έτοιμοι να την κάμουν σήμερα το άλλο όνομα της αδιαφορίας μας απέναντι στον κόσμο, αλλά και απέναντι σε κάθε μορφή πολιτειακής οργάνωσης.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι