Αρθογράφος: Ηλίας Μαγκλίνης - Σελίδα: 1

Στράτευση στα 18; Οχι, ευχαριστώ

Ηλίας Μαγκλίνης, Η Καθημερινή, 26/11/2016

Η όλη συζήτηση που προέκυψε περί υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 θα ήταν πολύ κωμική αν δεν γινόταν σε καιρούς άκρως σοβαρούς. Σε επίπεδο τακτικής, εάν η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί ψήφους κεντρώων ή και κεντροαριστερών, ας τις αποχαιρετήσει. Και μόνον η σύμπνοια με τον τωρινό υπουργό Αμυνας αρκεί για να της γυρίσουν την πλάτη ψηφοφόροι που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανάγκη.

Τι θα έλεγαν αν...

Ηλίας Μαγκλίνης, Η Καθημερινή, 16/05/2015

Είμαι πολύ περίεργος: αν όλος αυτός ο θόρυβος με τα ιερά λείψανα της Αγίας Βαρβάρας γινόταν επί κυβερνήσεως Σαμαρά ή συγκυβερνήσεως Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ ή κι ενός σχήματος που περιελάμβανε το «κρυπτοφασιστικό» (κατά πολλούς συριζαίους, επώνυμους και ανώνυμους) «Ποτάμι», τι θα κατέβαζαν, κατά το κοινώς λεγόμενο

Η γέννηση της «γενοκτονίας»

Ηλίας Μαγκλίνης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 31/08/2014

«Οι λέξεις είναι τα πάντα», έγραψε ο Ναπολέων στο κλασικό «Εγχειρίδιο πολέμου». Πράγματι· ειδικά σε εποχές κρίσης και πόλωσης, όπως είναι η δική μας, οι λέξεις, όταν μάλιστα αναφερόμαστε στο παρελθόν, σε μια συνθήκη δηλαδή ολοκληρωμένη υποτίθεται, παγιωμένη, και όμως, την ίδια στιγμή, ρευστή και ευάλωτη σε διαφορετικές ερμηνείες, κατέχουν ειδικό βάρος. Παράδειγμα: λέξεις όπως «διωγμός», «σφαγή», «θηριωδία» βαραίνουν με έναν ειδικό τρόπο στη συλλογική μνήμη εθνών και στις προσωπικές μνήμες των ανθρώπων.

Οι «ακατανόητοι» Ελληνες

Ηλίας Μαγκλίνης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 04/08/2013

Στον επίλογο του εξαιρετικού βιβλίου του «Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας. Η διαμόρφωση του νεοελληνικού κράτους 18ος - 21ος αιώνας» (εκδ. Πόλις), ο καθηγητής Κώστας Κωστής υπογραμμίζει τον βασικό άξονα του βιβλίου: τη «μετατροπή μιας μικρής επαρχίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή ενός μουσουλμανικού κράτους, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

Η αιώνια λιακάδα του Μιχάλη Παπαγιαννάκη

Ηλίας Μαγκλίνης, Η Καθημερινή, 29/05/2009

Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι μετά το θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει κάμποσους ψηφοφόρους, όχι πολλούς, πάντως κάποιους θα τους χάσει. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ψήφιζαν Συνασπισμό για να «σταυρώσουν» τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι