Αρθογράφος: Αντώνης Παπαγιαννίδης - Σελίδα: 1

Όταν η Raison d’ État συναντάται με τα Θεμελιώδη Δικαιώματα

Αντώνης Παπαγιαννίδης, KReport, 24/08/2022

Ένα κοινό στοιχείο θα διατρέξει – ας είμαστε βέβαιοι! – τις τέσσερεις κοινοβουλευτικές σκηνές του δράματος των, ήδη πολύκροτων και σε διεθνές επίπεδο, παρακολουθήσεων/υποκλοπών/ «επισυνδέσεων» στην Ελλάδα του 2022: Κάθε πλευρά, κάθε πολίτης εντέλει, θα επιβεβαιώσει προκατάληψη μάλλον παρά θα φωτισθεί. Η διχαστικότητα έχει εγκατασταθεί. «Όλοι ξέρουν», το σωστό/την αλήθεια. Δεν είναι κάτι το καινούργιο αυτό, είναι σίγουρα δυσοίωνο για την λειτουργία της αντιπροσωπευτικής (μας) δημοκρατίας, όμως… έτσι είναι. Τουλάχιστον να μην διατηρούμε ψευδαισθήσεις, όσο οι dramatis personae θα ανέρχονται στην σκηνή:

Mια νέα φάση αντι-Γερμανισμού κυοφορείται στην ανοιξιάτικη Ελλάδα

Αντώνης Παπαγιαννίδης, KReport, 02/04/2021

Ο ζωηρός μιντιακός μας κήπος τις τελευταίες ημέρες με απαξιωτική διάθεση αναφέρεται στο πώς έχει σκοντάψει η Γερμανία στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

H εσωστρέφεια, στην πρόσληψη των διεθνών εξελίξεων που μας αφορούν – στην Ελλάδα του 2021 – συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά εκείνου που θεωρούμε ότι αποτελεί δημόσια συζήτηση. (Βέβαια, «συζήτηση» ούτως ή άλλως δεν μπορεί να αποτελεί η εκφώνηση διασταυρούμενων αυτάρεσκα αυτοδικαιούμενων θέσεων, σε όλο και πιο έντονο ύφος.

Προετοιμασίες για σοκ

Αντώνης Παπαγιαννίδης, economia.gr, 23/09/2020

Καθώς τελειώνει το γ’ 3μηνο του annus horribilis 2020 – δηλαδή το τρίμηνο που περιλαμβάνει την καρδιά της τουριστικής περιόδου: Ιούλιος-Αύγουστος-Στεπτέμβριος, η οποία τελικώς δεν κατάφερε να κρατηθεί καθώς και ο Γιάννης Ρέτσος του ΣΕΤΕ δέχεται ότι ίσχυσε το δυσμενές σενάριο και μείναμε γύρω στα 3 δις σε εισπράξεις αντί προσδοκιών 18 δις «προ Covid» – και μάλιστα φεύγει το 3μηνο με νέα φάση συζήτησης για επαναφορά lock-down στην Αττική όπου συγκεντρώνεται άνω του 45% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, αρχίζουν έστω και με σεμνοπρεπή καθυστέρηση να προετοιμάζουν το έδαφος για μια εικόνα σαφώς χειρότερη από τις «κρατούσες» προβλέψεις.

Υπάρχει εναλλακτική προσέγγιση;

Αντώνης Παπαγιαννίδης, Ναυτεμπορική, 21/09/2020

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις, σε σειρά (ALCO, Opinion Poll, νωρίτερα Marc), να συνεχίζουν να δίνουν άνετο προβάδισμα στη σημερινή κυβέρνηση -με 15-20 μονάδες απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση και με τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης καθηλωμένα-, όμως στην τελευταία στροφή των πραγμάτων η Prorata βρίσκει ταχύτατη υποχώρηση στήριξης επί συγκεκριμένων ζητημάτων μετρώντας «Στάσεις και Αντιλήψεις απέναντι στην διαχείριση του Covid-19 και των συνεπειών του». Καθώς αυτή η μέτρηση στάσεων -όση αξία της δίνει κανείς μεθοδολογικά- έρχεται να ανακινήσει τα ίδια ζητήματα, με τον ίδιο τρόπο που τα είχε μετρήσει τέλη Μαΐου, έχει ενδιαφέρον να καταγραφεί η εξέλιξη.

Εικόνα δύσβατης πορείας

Αντώνης Παπαγιαννίδης, economia.gr, 25/06/2020

Είναι αλήθεια πως στην Ελληνική πραγματικότητα συχνά υπάρχει μια ευκολία με το παράπονο, πάντως με την επιφυλακτικότητα για την επίσημη πολιτική. Όταν δε οι συνθήκες φέρουν μέσα τους όχι μόνο την απειλή των επιπτώσεων μιας κρίσης (και ποια πιο απειλητική κρίση απ’ εκείνην της πανδημίας του κορωνοϊού; και ποιες επιπτώσεις πιο απειλητικές από εκείνες του lock-down δέκα εβδομάδων για την αντιμετώπισή της;) αλλ’ ήδη και απτά δείγματα υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας, δεν μπορεί παρά να λάβει κανείς πολύ σοβαρά τις ενδείξεις που προκύπτουν για το πού πάει το πράγμα.

«Τακτική ευφυΐα» στις Ευρωεκλογές

Αντώνης Παπαγιαννίδης, www.protagon.gr, 10/02/2014

Μετά την πρώτη κίνηση «τακτικής ευφυΐας» για τις Ευρωεκλογές – η διεξαγωγή τους να συμπίπτει με τον δεύτερο γύρο των δημοτικών /περιφερειακών εκλογών, με την προσδοκία χαλαρότερης, λιγότερο «πολιτικής» ψήφου ως εκ τούτου του λόγου – έχουμε τώρα τη δεύτερη.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι