Αρθογράφος: Κωστής Παπαϊωάννου - Σελίδα: 1

Πέστροφα ποταμίσια μεταπολιτική

Κωστής Παπαϊωάννου, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 26/11/2014

«Η φτώχεια είναι πιο φρόνιμη αν νιώθει ότι φταίει». Ο στίχος από το υπέροχο «Σαράβαλο» του Γ. Αγγελάκα έρχεται στον νου όποτε ακούω κάποιον να μας μαλώνει όλους για την κρίση. Μετά το εμβληματικό «μαζί τα φάγαμε» του Θ. Πάγκαλου ήρθε και η Ελ. Κούρκουλα: «Μη σας φανεί ακραίο, αλλά μήπως ο κάθε Έλληνας δεν ήταν ένας μικρός Τσοχατζόπουλος; Δήλωσε κανείς την πραγματική αξία του σπιτιού που αγόρασε;». Κυνική εξίσωση της συστηματικής καταλήστευσης δημόσιου πλούτου με τη φοροδιαφυγή. Ωμή καθολίκευση του χαρακτηρισμού του μεγαλοαπατεώνα για έναν ολόκληρο λαό. Διαθέτουν όντως απύθμενο θράσος κάποια αποσυρμένα ή αζήτητα στελέχη του πολιτικού προσωπικού.

«Ξένιος Ζευς»: σκληρός, και αναποτελεσματικός.

Κωστής Παπαϊωάννου, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 29/10/2014

Στο πλαίσιο της πολιτικής ελέγχου της παράτυπης μετανάστευσης (σύλληψη «παραβατών», επιστροφή στη χώρα καταγωγής, αποθάρρυνση νέων αφίξεων) αναπτύσσονται εκτεταμένες επιχειρήσεις στο εσωτερικό και στα σύνορα: φράχτης στον Εβρο, Επιχείρηση «Ασπίδα», «Ξένιος Ζευς». Η κριτική στην ασκούμενη πολιτική εστιάζεται κυρίως στα ζητήματα δικαιωμάτων, τις συνθήκες κράτησης και τους θανάτους στο Αιγαίο. Η συνήθης απάντηση στην κριτική είναι πως η αποτελεσματική αποτροπή αναγκαστικά έχει και θύματα.

Βία, Αστυνομία και Χρυσή Αυγή

Κωστής Παπαϊωάννου, Τα Νέα, 08/11/2012

Σοκάρει η επίμονα επαναλαμβανόμενη ομολογία του κ. Δένδια ότι είχε πρόσβαση σε υλικό της δικογραφίας σχετικά με τις καταγγελίες για βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ. Ακόμη χειρότερα, επιμένει να αποφαίνεται για την ουσία των καταγγελιών παρεμβαίνοντας σε ξένα θεσμικά χωράφια. Η ακρίβεια των ισχυρισμών του μένει να αποδειχτεί. Πάντως, ο 7ος τακτικός ανακριτής στην αναφορά του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών δεν φαίνεται τόσο βέβαιος για το αβάσιμο των καταγγελιών όσο ο κ. υπουργός.

Χώρα καρέτα-καρέτα;

Οι ευρωπαϊκές εκδηλώσεις αλληλεγγύης και η ελληνική κοινωνία

Κωστής Παπαϊωάννου, Τα Νέα, 01/03/2012

Οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και οι αντίστοιχες δηλώσεις ευρωπαίων πολιτικών και ανθρώπων του πνεύματος έτυχαν αρκετής προβολής από τα ΜΜΕ. Οσοι πάντως μίλησαν για τον νέο φιλελληνισμό, ας μη σπεύσουν να μνημονεύσουν τον Μπάιρον (και τον Μέτερνιχ), τους φιλέλληνες (και την Ιερά Συμμαχία). Βλέποντας αυτές τις συγκινητικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης μέσα από παραμορφωτικούς φακούς υπάρχει κίνδυνος να τις υπερτονίσουμε ή να τις εντάξουμε σε ένα φαντασιακό δίπολο, φιλελλήνων και μισελλήνων.

«Νεοάστεγοι» στις πόλεις

Κωστής Παπαϊωάννου, Τα Νέα, 26/01/2012

Η έκρηξη του αριθμού των αστέγων στα αστικά κέντρα έχει προ πολλού ξεπεράσει ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Μεγάλος το εύρος, πλούσια η σύνθεση του «νεοάστεγου» πληθυσμού που ξεβράζεται στα πεζοδρόμια της πόλης και προστίθεται στους μακροχρόνια αστέγους.

Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς αιδώ

Ο φράχτης, οι µετανάστες και οι συµβολισµοί

Κωστής Παπαϊωάννου, Τα Νέα, 13/01/2011

Ο υπουργός ΠροστασίαςτουΠολίτη Χρήστος Παπουτσής χαρακτήρισε υποκριτικές τις αντιδράσεις σχετικά µε την ανέγερση τείχους στον Εβρο. Δύσκολα θα µπορούσε κανείς να διαφωνήσει µαζί του, κυρίως σε διεθνές επίπεδο. Η «απορριπτικά χλιαρή» υποδοχή των εξαγγελιών του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ελάχιστα πειστική όταν δεν προωθείται κάποια αναλογική κατανοµή των «µεταναστευτικών βαρών».

Η ψευδεπίγραφη λογοδοσία της αστυνοµίας

Κωστής Παπαϊωάννου, Τα Νέα, 27/12/2010

Πάγιο αίτηµα όσων παρακολουθούν το ζήτηµα της αστυνοµικής βίας είναι η διερεύνηση των καταγγελιών και η λογοδοσία των υπευθύνων. Υπό το πρίσµα αυτό, δεν µπορεί παρά να δει κανείς επί της αρχής θετικά τη σύσταση Γραφείου Αντιµετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι «προστάτες» του Αγίου Παντελεήµονα

Κωστής Παπαϊωάννου, Τα Νέα, 21/10/2010

Ενα εφιαλτικό σενάριο κυκλοφορεί το τελευταίο διάστηµα: στην περιοχή του Αγίου Παντελεήµονα θα έχουµε, λέγεται, νεκρό και µάλιστα Ελληνα. Το διαδίδουν ηλεκτρονικές γραφίδες, το ανακυκλώνουν επώνυµοι και ανώνυµοι «σχολιαστές». Σαν έτοιµο από καιρό, στήνεται µπροστά µας το σκηνικό µιας κραυγαλέας προβοκάτσιας.

Βατραχάνθρωποι

Κωστής Παπαϊωάννου, Τα Νέα, 19/04/2010

Τα ανθρωποφαγικά ρατσιστικά συνθήµατα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιµενικού Σώµατος στην παρέλαση ξάφνιασαν πολλούς. Στον σχολιασµό τους κυριάρχησε η υπηρεσιακή σκοπιά: εξέθεσαν τη χώρα, δηµιούργησαν προβλήµατα στις διεθνείς σχέσεις. Εφταιξε ένας κάποιος υπερβάλλων ζήλος.

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι