Αρθογράφος: Τάσος Παππάς - Σελίδα: 1

Η αστική τάξη και το κόμμα της

Τάσος Παππάς, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 04/04/2019

Αμηχανία στη Νέα Δημοκρατία, ενόχληση στα δεξιά μέσα ενημέρωσης με την «απόβαση» πολλών ισχυρών επιχειρηματιών στη Βόρεια Μακεδονία παρέα με τον ολετήρα του έθνους Αλέξη Τσίπρα. Δεν πρόκειται για ό,τι κι ό,τι, εδώ μιλάμε για μεγάλες εταιρείες που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους στην Ελλάδα και έχουν δουλειές σε όλο τον πλανήτη.

Αλλο τι θέλω, άλλο τι μπορώ

Τάσος Παππάς, εφημεριδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 16/10/2018

Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται εντόνως για τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Θεωρούν ότι αυτή η συμπόρευση έφτασε στο τέλος της και μερικοί καλούν τον πρωθυπουργό να δώσει ένα τέλος. Ως προς τη διαπίστωση εντάξει. Πράγματι η σχέση έχει αγγίξει τα όριά της. Ηταν μια σχέση παράταιρη από την αρχή. Δύο κόμματα που σε πολλά ζητήματα το ένα κοιτάει στη Δύση και το άλλο στην Ανατολή (σχήμα λόγου είναι, δεν κυριολεκτώ) συνασπίστηκαν και αποφάσισαν να συγκυβερνήσουν.

Νέος αρχηγός με παλιές αντιλήψεις

Τάσος Παππάς, 22/04/2014

Μπορείς να μιλάς για μεταρρυθμίσεις, χωρίς να περιγράφεις το περιεχόμενό τους. Να ζητάς νέο ήθος στην πολιτική και να ακολουθείς την πεπατημένη. Να καταδικάζεις τη διαφθορά της κομματοκρατίας και να συνομιλείς με τη διαπλοκή. Να εισηγείσαι μια διαφορετική σχέση επικοινωνίας με τους πολίτες και να επιστρατεύεις τις γνωστές εκμαυλιστικές τακτικές. Στα μεγάλα και τα γενικά μπορείς να ψαρέψεις συναίνεση με τεχνικές αποσιώπησης, ρητορική επιδεξιότητα και μεγαλόστομες τιποτολογίες.

Ο απόλυτος διασυρμός

Τάσος Παππάς, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 13/11/2011

Τα κόμματα εξουσίας τελικώς τα κατάφεραν. Διεσύρθησαν. Το ΠΑΣΟΚ γιατί είχε τη φαεινή ιδέα του δημοψηφίσματος που αναστάτωσε τη χώρα και την Ευρώπη, την οποία εγκατέλειψε ύστερα από τα ταπεινωτικά τελεσίγραφα που επέδωσαν Μέρκελ και Σαρκοζί στον Γ. Παπανδρέου.

Ασήκωτο το βάρος της διακυβέρνησης

Τάσος Παππάς, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 02/10/2011

Δεν νομίζω ότι υπάρχει τούτη την ώρα πολίτης που μπορεί να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου πιστεύει σ’ αυτό που έχει υποσχεθεί να κάνει.

Ο πρωθυπουργός είναι σκιά του εαυτού του. Δίνει την εντύπωση ότι έχει περιέλθει σε κατάσταση μελαγχολίας. Ούτε τη στοιχειώδη υποχρέωσή του προς έναν καθημαγμένο και απελπισμένο λαό δεν δείχνει ικανός να εκπληρώσει.

Ραγκούσης και Ρέππας στην ίδια κυβέρνηση;

Τάσος Παππάς, www.aixmi.gr, 01/08/2011

Δύο πολιτικοί που συμμετέχουν στην ίδια κυβέρνηση και έχουν αντίθετες απόψεις για ένα συγκεκριμένο θέμα δεν είναι κάτι το περίεργο. Οι εσωτερικές διαδικασίες εκλογίκευσης που πρέπει να υπάρχουν και, σε τελική ανάλυση, ο πρωθυπουργός που οφείλει να παρεμβαίνει για να βρεθεί η χρυσή τομή, μπορούν να λειτουργήσουν εκτονωτικά και συνθετικά.

Σε απόγνωση το σύστημα εξουσίας

Τάσος Παππάς, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 26/06/2011

Από ορισμένα σήματα που εκπέμπει το σύστημα εξουσίας καταλαβαίνεις πότε αισθάνεται απειλούμενο.
Η χρήση παραδειγμάτων από το παρελθόν, η βολική ερμηνεία τους και η προσπάθεια να προσαρμοστούν στη συγκυρία είναι ένα κλασικό κόλπο.

Το στοίχημα είναι ανοιχτό

Τάσος Παππάς, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 17/04/2011

...Στο βιβλίο «Μανιφέστο των ανήσυχων οικονομολόγων» (εκδόσεις «Πόλις»), το οποίο υπέγραψαν 700 οικονομολόγοι, αμφισβητείται η κεντρική ιδέα του νεοφιλελευθερισμού ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές είναι αποτελεσματικές και πρέπει να αφεθούν ελεύθερες να ρυθμίσουν τα πράγματα, χωρίς την ενοχλητική παρουσία του κράτους. Ορισμένες από τις ιδέες τους είναι πολύ ενδιαφέρουσες και, το κυριότερο, μοιάζουν ρεαλιστικές.

Υπάρχει και το παράνομο χρέος

Τάσος Παππάς, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 13/03/2011

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει την πολιτική της είναι ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και όσες προτάσεις έχουν κατατεθεί από κόμματα και προσωπικότητες είτε δεν είναι ρεαλιστικές είτε κινούνται συμπληρωματικά στην κυβερνητική πολιτική και διαφέρουν μόνο ως προς την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

Εχουν βάση οι ισχυρισμοί της; Εν μέρει.

Υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης

Τάσος Παππάς, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 27/02/2011

Με εκφυλιστικά συμπτώματα, που συνήθως εμφανίζονται στη δεύτερη θητεία μιας κυβέρνησης, βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός.

Η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη γιατί στο έλλειμμα συντονισμού, τις κόντρες μεταξύ υπουργών, τη συνεχή αναταραχή στην κοινοβουλευτική ομάδα, έρχεται να προστεθεί η υπόκωφη, πλην όμως ραγδαία, απονομιμοποίηση της πολιτικής του. Οδηγήθηκε σ’ αυτό το σημείο γιατί διέπραξε σοβαρά λάθη σ’ όλα τα επίπεδα.

«Διάλογος» με καριοφίλια

Τάσος Παππάς, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 13/02/2011

Κάθε φορά που η Ιστορία εισβάλλει ορμητικά στη δημόσια ατζέντα, η αντιπαράθεση γενικεύεται.

Εμπλέκονται οι πάντες: το κράτος, τα κόμματα, οργανωμένες ομάδες, ανειδίκευτοι δημοσιολόγοι, η Εκκλησία, τα μέσα ενημέρωσης, ενίοτε και η Δικαιοσύνη. Οταν μάλιστα η ιστορική ύλη επικαιροποιείται και συνδέεται με την τρέχουσα πολιτική και τα λεγόμενα εθνικά θέματα, ο διάλογος αποκτά χαρακτήρα πολεμικής.

Το μεταδοτικό παράδειγμα

Τάσος Παππάς, Κυρ. Ελευθεροτυπία, 16/01/2011

Μπορεί η Λ. Αμερική να γίνει το «μεταδοτικό παράδειγμα» για την ευρωπαϊκή αριστερά, της σοσιαλδημοκρατίας συμπεριλαμβανομένης; Από πρώτη ματιά, η απάντηση είναι αρνητική. Κι αυτό γιατί το ένα τμήμα της δείχνει πλήρως υποταγμένο, ενώ το άλλο φαντασιώνεται συνεχώς εξεγέρσεις για να αναδιπλωθεί απογοητευμένο όταν η πορεία των πραγμάτων δεν δικαιώνει τις προσδοκίες του.
Σύνολο καταγραφών: 47

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι