Αρχείο κειμένων: Κείμενα τις 18 Σεπτεμβρίου 2020 - Σελίδα: 1

Εγκώμιο της πολιτικής ορθότητας

Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 18/09/2020

Γιάννης Μπαλαμπανίδης
Γιάννης Μπαλαμπανίδης

Στο βιβλίο του Τζόναθαν Κόου «Μέση Αγγλία» (Πόλις, 2019), μια ανατομία της ανάδυσης της βαθιάς βρετανικότητας που οδήγησε τελικά στο Brexit, η μεσήλικη Ελένα λέει κάπου: «Ζούμε κάτω από την τυραννία μιας ιδέας που το όνομά της είναι πολιτική ορθότητα. [Στην Κίνα] έχετε απροκάλυπτη λογοκρισία, η δική μας είναι συγκαλυμμένη. Ολα συμβαίνουν κάτω από ένα προσωπείο ελευθερίας του λόγου, ώστε οι τύραννοι να μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ομως δεν έχουμε ούτε ελευθερία του λόγου ούτε και ελευθερία οποιουδήποτε άλλου πράγματος. Οι άνθρωποι που άλλοτε κρατούσαν μια σπουδαία βρετανική παράδοση ζωντανή πηγαίνοντας με τα κυνηγόσκυλά τους να κυνηγήσουν αλεπούδες, δεν είναι πλέον ελεύθεροι να το κάνουν...».

Με επιτυχημένο μοντέλο το κλείσιμο των λιγνιτωρυχείων στην Ελλάδα

Γιάννης Παλαιολόγος, Η Καθημερινή, 18/09/2020

Την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα ελληνικά σχέδια απολιγνιτοποίησης εκφράζει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή «Πράσινη» Συμφωνία Φρανς Τίμερμανς. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η «Κ», την παραμονή της παρουσίασης του νέου, ακόμα πιο φιλόδοξου στόχου για μείωση εκπομπών κατά 55% ώς το 2030 σε σύγκριση με το 1990, ο κ. Τίμερμανς δηλώνει: «Επικροτώ τις ελληνικές αρχές για την τόλμη τους! Είμαστε σε επαφή με την Ελλάδα εδώ και αρκετούς μήνες γιατί κινήθηκαν πολύ νωρίς στην κατεύθυνση της απανθρακοποίησης».

Ελάχιστο αίτημα η αναγνώριση του εγκληματικού χαρακτήρα των ναζιστικών συμμοριών

Δημήτρης Κουσουρής, Αυγή, 18/09/2020

Η πορεία εισόδου και κατόπιν παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη σφραγίστηκε από την αδιάλειπτη επίθεση στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ντόπιων και μεταναστών. Στη δεκαετία του 2000, η βίαιη δράση της Χρυσής Αυγής ενάντια σε μετανάστες και πολιτικούς αντιπάλους αναπτύχθηκε και αναβαθμίστηκε με βάση τα πρότυπα του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού, που αποτέλεσε εξάλλου εξαρχής τη βάση της πολιτικής και ιδεολογικής της ταυτότητας.

Επικίνδυνο μπουλούκι

Σπύρος Ραπανάκης, Αυγή, 18/09/2020

Οι μάσκες της δήθεν αριστείας πέφτουν κάθε μέρα. Σε όλους τους τομείς, σε κάθε πεδίο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναδεικνύεται σε ένα ιδεοληπτικό, ασυντόνιστο, ψευδόμενο μπουλούκι που απολογείται και δίνει όρκους πίστης δημοσίως σε εκδότες και επιχειρηματίες.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι