Αρχείο κειμένων: Κείμενα του μήνα Ιουλίου 2019 - Σελίδα: 1

Το κλειδί (και) για το κόστος δανεισμού

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 28/07/2019

Επιτέλους! Ολοι εκτιμούν θετικά τη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού κράτους, χωρίς κανείς να προσφεύγει στις γραφικές (και παράταιρες...) συγκρίσεις με το κόστος της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας – όπως γινόταν πριν την κυβερνητική αλλαγή. Καλό είναι, όμως, να μην φτάνει κανείς στο άλλο άκρο – σε πανηγυρισμούς

Ασίστ στον αντίπαλο;

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 27/07/2019

Όπως συμβαίνει πάντα αμέσως μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση εκπέμπει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία εκ του ασφαλούς εφόσον μετά έρχονται τα δύσκολα, ενώ η πρώην κυβέρνηση και νυν αντιπολίτευση προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της καταγγέλλοντας πράγματα που η ίδια θα έκανε αν είχε παραμείνει στην εξουσία. Το έργο το έχουμε δει πολλές φορές και δεν αξίζει να το πάρουμε στα σοβαρά.

Η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νέα σελίδα, 20/07/2019

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι αξιωματική αντιπολίτευση και ο ισχυρός προοδευτικός πόλος απέναντι στην συντηρητική παράταξη, η αδιαμφισβήτητη κυρίαρχη δύναμη στον προοδευτικό χώρο που συσπειρώνει αριστερές και κεντροαριστερές δυνάμεις. Το ποσοστό που λάβαμε στις εκλογές, το 31,53%, μετά μάλιστα από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, μας γεμίζει ευθύνες για την επόμενη μέρα. Για αυτό ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι πρόκειται για εντολή μετασχηματισμού του χώρου. Για την επανίδρυση με στόχο έναν σύγχρονο αριστερό προοδευτικό φορέα που θα οδηγήσει στη νίκη απέναντι στην συντηρητική παράταξη και στην προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Οι πρώτες δύσκολες συζητήσεις με την τρόικα

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 14/07/2019

Η εβδομάδα θα ανοίξει με μια θετική εξέλιξη, νέα έξοδο της χώρας στις αγορές για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ με 7ετές ομόλογο και με επιτόκιο χαμηλότερο του 2%. Ετσι, μετά την άντληση 5 δισ. ευρώ φέτος με δύο εκδόσεις 5ετίας και 10ετίας αντιστοίχως, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ολοκληρώνει το φετινό πρόγραμμα δανεισμού, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ. Σε ένα ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, ένα ακόμη βήμα γίνεται στην πορεία πλήρους επιστροφής της χώρας στις αγορές – ήτοι, απεξάρτησής της από ειδικά καθεστώτα αυστηρής εποπτείας.

Η νέα κυβέρνηση και η κανονικότητα

Κώστας Καλλίτσης, Η Καθημερινή, 06/07/2019

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Eurogroup, μεθαύριο, αναγράφεται και το θέμα της Ελλάδας. Κατεβλήθησαν προσπάθειες να απαλειφθεί, αλλά απέβησαν άκαρπες. Ισχυροί Ευρωπαίοι παράγοντες επέμειναν ότι το Eurogroup πρέπει να συζητήσει τις δημοσιονομικές εξελίξεις στη χώρα μας. Για να σταλεί στη νέα ελληνική κυβέρνηση το σαφές μήνυμα: Οσα έχουν συμφωνηθεί θα πρέπει απαρέγκλιτα να τηρηθούν, ενώ όσα παραβιάζουν αυτά που έχουν συμφωνηθεί (βλ. ρυθμίσεις για συντάξεις/αφορολόγητο που τις υπερψήφισαν όλα τα κόμματα...) πρέπει να επανεξεταστούν ή να συμπληρωθούν με μέτρα αναπλήρωσης των εσόδων.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι