Ν. Tσούκαλης : “Ναι” επί της αρχής για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Στη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο

06/07/2010

Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ο βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης ανέπτυξε τις ακόλουθες θέσεις :

Η «ανάπτυξη» της περιόδου 1996-2007 στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην πιστωτική επέκταση που πραγματοποίησαν οι Ελληνικές Τράπεζες και τροφοδότησαν την αύξηση της κατανάλωσης με δύο κύρια χαρακτηριστικά: Αγνοήθηκε πλήρως ο παράγοντας του πιστωτικού κινδύνου και αυξήθηκαν με εξωπραγματικούς ρυθμούς τα κέρδη τους.

Αποδεχόμαστε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να ανακουφίσει μεσοπρόθεσμα τα νοικοκυριά και αποτελεί μια - πολύ ατελή - απόπειρα ρύθμισης της ζούγκλας της τραπεζικής αγοράς. Γι αυτό το στηρίζουμε επί της αρχής. Ταυτόχρονα όμως επισημαίνουμε - προτείνουμε:

Την αναπροσαρμογή των αξιών των υποθηκευμένων-προσημειωμένων περιουσιακών στοιχείων στις νέες αυξημένες αξίες.

Την άμεση ανάληψη δράσεων για την αποδόμηση του ολιγοπωλίου των Τραπεζών που συχνά οδηγεί στην εμφάνιση φαινομένων συμπαιγνίας. Πρώτο βήμα η φορολόγηση των κερδών των τραπεζών με βάση τον βαθμό μονοπωλιακής δύναμης την οποία ασκούν.

Την ενίσχυση του ρόλου της Κεντρικής Τράπεζας στην πιστωτική επέκταση των τραπεζών και συγκεκριμένα στην αναγνώριση και τιμολόγηση του κινδύνου.

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1002

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι