ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ανακοίνωση του ΓΡ. Τύπου της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

15/07/2010

Η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση - στις συνθήκες της αγοράς εργασίας στη χώρα μας και στο συνδυασμό οικονομικής κρίσης και υψηλού πληθωρισμού - θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αμοιβής της εργασίας για τρία χρόνια.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ σέβεται πλήρως την αυτονομία των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων και δεν επιχειρεί να τις υποκαταστήσει.

Θέση μας, αντίθετα με την κυβερνητική πολιτική, είναι ότι η διέξοδος από την κρίση δεν πρέπει να στηριχθεί στη μείωση της αμοιβής της εργασίας, αλλά στην δίκαιη κατανομή των βαρών, την καταπολέμηση της παράνομης και νόμιμης φοροδιαφυγής, της μαύρης αγοράς εργασίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρούν απολύτως άδικο να πληρώσουν και πάλι οι μισθωτοί.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι η πίεση στην εργατική αμοιβή κατανέμεται άνισα. Τα κατώτατα όρια των συλλογικών συμβάσεων παραβιάζονται κατάφορα όλο και περισσότερο, ειδικά για τους νέους, οι αδύνατοι, οι πιο φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να επιβάλλουν την τήρηση των συμβάσεων και των νόμων, με αποτέλεσμα να βγαίνουν προκλητικά κερδισμένοι οι εργοδότες που παρανομούν. Η Συλλογική Σύμβαση δεν προβλέπει κανένα σχετικό μέτρο.

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1002

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι