Απάντηση στην επιχείρηση κομματικοποίησης και πειθαναγκασμού με την υποστήριξη αυτοδιοίκητων συνδυασμών και προγραμμάτων κοινωνικού και οικολογικού προσανατολισμού

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

03/11/2010

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η οργάνωση Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Αριστεράς με την παρουσία της Ασημίνας Ξηροτύρη υποψήφιας Περιφερειάρχη, ο Σάκης Παπαθανασίου συντονιστής της Π.Ε.Θ τόνισε εισαγωγικά τα εξής:

1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Το μνημόνιο είναι αποτέλεσμα των αποτυχημένων πολιτικών του πολιτικού συστήματος, του οποίου ενεργά μέλη είναι ο Ψωμιάδης αλλά και ο Μπόλαρης.

Εμείς καταψηφίσαμε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Δεν θέλουμε όμως η αντιπαράθεση στη χώρα και αυτές οι εκλογές να είναι μια αντιπαράθεση απλών συνθημάτων και εκβιασμών επί του μνημονίου. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, η χώρα πρέπει να προχωρήσει και απαιτούνται εναλλακτικές προτάσεις που θα διασφαλίζουν τη συνέχεια της οικονομίας και τη διατήρηση των συνθηκών ζωής του πληθυσμού και θα συγκροτούν ένα διαφορετικό δρόμο εξόδου από την κρίση. Αυτή είναι και η διαφορά μας με άλλες αριστερές δυνάμεις οι οποίες επενδύουν στην όξυνση της κρίσης.

Καλούμε τους ψηφοφόρους στις Περιφερειακές εκλογές να ενισχύσουν το συνδυασμό «Ασημίνα Ξηροτύρη –Δημοκρατία Οικολογία Συμμετοχή» διότι έτσι:

o Αντιμετωπίζουν το ανεπίτρεπτο δίλημμα του πρωθυπουργού με ένα σαφές μήνυμα ότι υπάρχει άλλος δρόμος κοινωνικά δίκαιης και προοδευτικής εξόδου από την κρίση με ανατροπή του άδικου, πελατειακού πρότυπου ανάπτυξης και ανασχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής.

o Ενισχύουν το μέτωπο στη λαϊκιστική και εθνικιστική δεξιά που εκπροσωπεί ο Ψωμιάδης.

o Διεκδικούν μια Περιφέρεια που να αποτελεί ενεργό παράγοντα – στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της - για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και προώθησης της κοινωνικής συνοχής

o Στηρίζουν το θεσμό με ένα πρόσωπο που είναι ευρύτερα αποδεκτό ότι διαθέτει γνώση, εμπειρία, εργατικότητα και ικανότητα.

2. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Α΄ ΒΑΘΜΟΥ

Στους Δήμους υποστηρίζουμε αυτοδιοικητικές κινήσεις με σταθερή διεκδίκηση την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΟΤΑ. Απορρίπτουμε λογικές κομματικής καταγραφής και αναζητούμε σχήματα που θα διασφαλίζουν τις πιο πλατιές συνεργασίες με προγραμματικές συμφωνίες. Αυτές οι συμφωνίες δεν αφορούν αποκλειστικά ή κυρίως τα κόμματα, τα οποία μπορούν βεβαίως να διευκολύνουν τέτοιες συσπειρώσεις, αλλά πρωταρχικά τους πολίτες που αναζητούν λύσεις με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Ο χώρος της Τ.Α. είναι προνομιακός για την ανάπτυξη της αυτόνομης δράσης των πολιτών και γι’ αυτό θεωρούμε ότι αυτά τα σχήματα πρέπει και μετά τις εκλογές να διαφυλαχτούν, να λειτουργήσουν συλλογικά και δημοκρατικά και να αποτελέσουν ανεξάρτητες πολυφωνικές κινήσεις προβληματισμού και δράσης σε προοδευτική κατεύθυνση.

Ενδεικτικό της στενοκομματικής λογικής και της επιβολής των όρων του κεντρικού πολιτικού συστήματος στην αντιμετώπιση της Τ.Α. είναι ότι το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της εταιρείας πληροφορικής που ανέλαβε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προτίθεται να ανακοινώνει την κομματική τοποθέτηση του υποψήφιου δημάρχου. Αυτό ενώ είναι προφανές ότι ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος εκφράζει μέσα από το Δημοτικό σχήμα όλες τις δυνάμεις και τους πολίτες που τον στηρίζουν και η κομματική του τοποθέτηση δεν είναι επί της ουσίας σχετική.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού, επιπλέον των γενικότερων αξιολογήσεων που έχουμε κάνει, θεωρούμε ότι εμπεριείχε και το μεγάλο λάθος της μη διάκρισης μεταξύ του α΄ και β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης. Διότι στο μεν β΄ βαθμό «παίζει» μόνος με υποψήφιους που ο ίδιος έχει ορίσει, όμως στον α΄ βαθμό πολλά από τα σχήματα που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ είναι συχνά ανεξάρτητα με έντονη την παρουσία των ενεργών πολιτών.

3. ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Επισημαίνουμε ότι ο Γιάννης Μπουτάρης, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο ίδιος, είναι ανεξάρτητος υποψήφιος. Η Δημοτική Κίνηση «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» χρωματίζεται από την ευρεία συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Η στήριξη καταρχάς από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και στη συνέχεια από το εκλογικά ισχυρότερο ΠΑΣΟΚ, ενισχύουν σημαντικά το σχήμα και τις δυνατότητες νίκης, αλλά δεν αλλάζουν τον αυτοδιοικητικό του χαρακτήρα.

Εμείς καλούμε το λαό της Θεσσαλονίκης στις επερχόμενες εκλογές να ψηφίσει ανταποκρινόμενος στο αίτημα της αλλαγής ανεξάρτητα από τις κομματικές του προτιμήσεις ή την εκτίμηση που έχει για την κυβερνητική πολιτική. Τον καλούμε να απαλλάξει την πόλη από το σύστημα Παπαγεωργόπουλου – Γκιουλέκα που την καταδικάζει στη καθυστέρηση.

Το βράδυ της πρώτης αλλά και της δεύτερης Κυριακής των εκλογών, η Θεσσαλονίκη στον εκλογικό χάρτη δεν θα απεικονίζεται με κομματικά χρώματα αλλά με τα χρώματα της νέας εκκίνησης για την πρόοδο της πόλης.

Από την εκκίνηση της προεκλογικής δραστηριότητας έχουμε πει ότι θεωρούμε αναγκαίο να αναπτυχθεί μεταξύ των δημοτικών κινήσεων που επαγγέλλονται την αλλαγή η άμιλλα αντί του ανταγωνισμού στον πρώτο γύρο και η αλληλεγγύη αντί της αδιαφορίας στο δεύτερο γύρο. Πιστεύουμε ότι οι κοινοί μας αγώνες θα οδηγήσουν τους ψηφοφόρους σε αυτή τη στάση αλληλεγγύης. Αυτός είναι ένας επιπλέον παράγοντας, μαζί με όλα τα προαναφερόμενα για το χαρακτήρα της Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη , που θα επικυρώσει τη θέση μας ότι η νίκη δεν θα είναι των κομμάτων που δήλωσαν στήριξη στο αυτοδιοικητικό σχήμα άλλα όλων των πολιτών που θέλουν την αλλαγή στην πόλη.

Θέμα

Περιφερειακή συγκρότηση-Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Σύνολο καταγραφών: 186

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι