Γιώργος Καμίνης: 7 δεσμεύσεις για τους 6 πρώτους μήνες

Η παρουσίαση των θέσεων και δεσμεύσεων του συνδυασμού στη Συνέντευξη Τύπου(09.11.2010)

10/11/2010

Με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, μπορούμε να το πούμε ακόμη πιο κατηγορηματικά απ’ ό,τι τη νύχτα των εκλογών: Η παλαιοκομματική και αποτυχημένη απερχόμενη δημοτική αρχή αποδοκιμάστηκε μαζικά. Έχασε ποσοστιαία 11 μονάδες και τις μισές ακριβώς ψήφους από εκείνες που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2006. Αντιπροσωπεύει, αδιαμφισβήτητα, τη μειοψηφία στην Αθήνα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα είχε και ένα δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο: Την έκταση της αποχής, η οποία πανελλαδικά ήταν ιδιαίτερα υψηλή και έφτασε στην Αθήνα στο ιστορικό ρεκόρ του 57%. Μαζί με το επίσης πολύ μεγάλο ποσοστό άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων, στο ύψος του 8%, περιγράφει μια νέα κατάσταση, την οποία κανείς δεν μπορεί να παραβλέπει:

Ένας στους δύο συμπολίτες μας εκφράζει με αυτό τον τρόπο την απογοήτευση και την οργή του. Απαιτεί περισσότερες και διαφορετικές εγγυήσεις, και από τους υποψηφίους, και από την πολιτική. Δεν αναγνωρίζει, εν τέλει, τον εαυτό του στα πρόσωπα και τις λειτουργίες του αντιπροσωπευτικού συστήματος, ακόμη και όταν πρόκειται για τον δήμο στον οποίο ζει.

Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες που ψήφισαν ή που δεν ψήφισαν την περασμένη Κυριακή, για να τους πω ότι την ερχόμενη Κυριακή έχουμε κάτι που μας ενώνει: Η Αθήνα χρειάζεται μια νέα δημοτική αρχή. Η Αθήνα μπορεί να αναδείξει μια νέα δημοτική αρχή. Η Αθήνα, όπως απέδειξε ο πρώτος γύρος των εκλογών, έχει τις δυνάμεις για να γυρίσει σελίδα.

Χρειάζεται, γι’ αυτό, μια νέα πλειοψηφία. Δεν μιλώ για μια πλειοψηφία απλώς αριθμητική. Μιλώ για προγραμματικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο συνδυασμός μας και θα υλοποιήσει απαρέγκλιτα, αν την επόμενη Κυριακή κληθεί να αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου. Πολλές από αυτές έχουν το αντίστοιχό τους στις θέσεις και τις δεσμεύσεις και άλλων δημοτικών παρατάξεων. Σε άλλες, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, επιζητούμε τον ειλικρινή και απροκατάλυπτο διάλογο, που μπορεί να υποστηρίξει μια συνεργασία με προοπτική.

Έχω ζητήσει να συναντηθώ με τους συνυποψηφίους μου των άλλων συνδυασμών, με τους οποίους εκτιμώ ότι υπάρχουν οι προγραμματικές συγγένειες που το επιτρέπουν. Θα τους εκθέσω τις προγραμματικές μας προτεραιότητες και τις απόψεις μας για τον προγραμματισμό της δράσης του Δήμου και για τη συμμετοχική λειτουργία του, για τις σχέσεις μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων και για τις σχέσεις του Δήμου με τους πολίτες. Θέλω να κάνω σαφείς τις δικές μας προθέσεις, να ακούσω και να συζητήσουμε τις απόψεις μας.

Στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την αντίληψή μας για την πόλη ως ένα σύνολο δικαιωμάτων, τα οποία ο Δήμος διασφαλίζει και εγγυάται στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, αλλά και στο μέτρο του ρόλου που διεκδικεί. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψής μας παρουσιάσαμε αναλυτικά το πρόγραμμά μας -το έχετε ήδη υπόψη σας.

Σήμερα, θα ήθελα να συνοψίσω τις προγραμματικές κατευθύνσεις στις οποίες δίνουμε προτεραιότητα, καθώς και ορισμένα συγκεκριμένα μέτρα στα οποία επίσης δίνουμε προτεραιότητα, με την πρόθεση να τα υλοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατόν.

 Πρόκειται για 7 δεσμεύσεις για τους 6 πρώτους μήνες της νέας δημοτικής αρχής, για ένα «πακέτο» επειγόντων μέτρων για την κρίση της Αθήνας:

 

1. Κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη, ιδιαίτερα για όσους πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση:

• Το 30% των απορριμμάτων της πόλης είναι τρόφιμα που πετιούνται. Θα συνεργαστούμε με χονδρεμπόρους και σουπερμάρκετ για να εξασφαλιστούν μειωμένες τιμές στα τρόφιμα ημέρας και διάθεση των υπολοίπων σε πρωτοβουλίες σίτισης και αλληλεγγύης προς τους οικονομικά αδύναμους.

• Συνεργασία του Δήμου με οργανώσεις πολιτών που υλοποιούν προγράμματα κοινωνικής στήριξης, ώστε σταδιακά να διαμορφωθεί ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στο σύνολο των διαθέσιμων υπηρεσιών πρόνοιας

-δημοτικών, εθελοντικών και κρατικών.

• Αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς ψυχιάτρων και άλλων ειδικών επιστημόνων στα δημοτικά ιατρεία για την παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης σε άτομα που την έχουν ανάγκη.

2. Ασφάλεια για όλους τους πολίτες:

• Καθιέρωση του θεσμού του Δημοτικού Αστυνομικού της Γειτονιάς, σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ.

• Έκτακτα μέτρα περίθαλψης και υγιεινής για τις ομάδες που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης -άστεγοι, εξαρτημένοι από τοξικές ουσίες, ψυχικά ασθενείς, μετανάστες.

• Αξιοποίηση της εθνικής απογραφής του 2011 για την καταγραφή των μεταναστών χωρίς χαρτιά, ώστε να γνωρίσει επιτέλους ο Δήμος ποιοι κατοικούν στην επικράτειά του.

• Πίεση για ταχεία εξέταση των αιτήσεων και την παροχή ασύλου σε όσους το δικαιούνται, προκειμένου να μεταβούν και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής:

• Τα πεζοδρόμια ανήκουν στους πεζούς. Πρώτο καθήκον της δημοτικής αστυνομίας, η απελευθέρωση δρόμων, πλατειών και πεζοδρομίων από την παράνομη κατάληψη και χρήση τους.

• Επανέλεγχος των αδειών των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ανάρτησή τους στο διαδίκτυο, καθώς και των πράξεων επιβολής κυρώσεων όταν παραβιάζουν τις προδιαγραφές ως προς το ωράριο λειτουργίας, την ένταση της μουσικής, κλπ.

• Επείγον πρόγραμμα φωτισμού δρόμων και πλατειών, ιδιαίτερα στις υποβαθμισμένες περιοχές με υψηλή παραβατικότητα

• Συντήρηση και αναβάθμιση όλων των παιδικών χαρών και των χώρων πρασίνου.

4. Καθαριότητα και ανακύκλωση:

• Τακτικός καθαρισμός δρόμων και πεζοδρομίων

• Άμεση προμήθεια των 10.000 κάδων ανακύκλωσης που λείπουν

5. Ανάπτυξη:

• Δημιουργία δημοτικών υπαίθριων αγορών που θα πάρουν τη θέση του ανεξέλεγκτου παραεμπορίου

6. Παιδεία και πολιτισμός:

• Στήριξη των σχολικών επιτροπών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα άμεσα και πιεστικά προβλήματα λειτουργίας των σχολείων.

• Στροφή στο πρόγραμμα του δημοτικού ραδιοσταθμού «Αθήνα 984», ώστε να συνδεθεί με τα προβλήματα και τις ζωντανές δυνάμεις της πόλης.

• Φιλοξενία των νεανικών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων σε χώρους του Δήμου.

• Συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και αξιοποίηση των εκδηλώσεών του για την πολιτιστική αναζωογόνηση της πόλης και τη διεθνή προβολή της.

7. Διαφάνεια και συμμετοχή:

• Επτά «μικροί Δήμοι» στα 7 δημοτικά διαμερίσματα της πόλης.

• Έγκαιρη δημοσιοποίηση διαγωνισμών και προκηρύξεων και ανάρτηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου στο διαδίκτυο.

Θα ήθελα να αναφερθώ αναλυτικότερα στο τελευταίο αυτό θέμα.

Το αδιαφανές μονοπαραταξιακό μοντέλο διοίκησης που οδήγησε την πόλη στο αδιέξοδο, δεν έχει μέλλον. Στην πραγματικότητα, έχει καταρρεύσει, όπως επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών.

Θέλουμε τον Δήμο έναν χώρο δημοκρατικής λειτουργίας, διαλόγου και συμμετοχής. Συμμετοχής των άλλων δημοτικών παρατάξεων, οι οποίες πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο. Και συμμετοχής των πολιτών και των συλλογικών τους εκφράσεων.

Πώς το βλέπουμε, πιο συγκεκριμένα:

• Οι λειτουργίες του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ανάγκη από εκδημοκρατισμό και αναβάθμιση. Η λειτουργία των Επιτροπών του θα είναι διαρκής και ουσιαστική, προσφέροντας ένα πεδίο συμμετοχής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας που καλούνται να αναλάβουν την προεδρία ορισμένων από αυτές.

• Απόλυτη διοικητική και διαχειριστική διαφάνεια στη λειτουργία του Δήμου και ως προς τους αιρετούς και ως προς τους πολίτες. Όλοι οι αιρετοί έχουν απόλυτη προτεραιότητα πρόσβασης και πληροφόρησης στις υπηρεσίες και στα υπηρεσιακά δημοτικά έγγραφα.

• Ειδική σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου κάθε τρεις μήνες για τη διεξοδική συζήτηση πάνω στην πορεία του Δήμου και της πόλης και τη λήψη σχετικών αποφάσεων.

• Ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς τα Διαμερισματικά Συμβούλια και τους προέδρους τους, ώστε να αναδειχθούν σε τοπικά δημαρχεία. Αντίστοιχα αποκεντρώνονται οι πόροι και εφαρμόζεται ο συμμετοχικός προϋπολογισμός με αφετηρία το 30% του επενδυτικού προγράμματος.

• Στην περίπτωση συνδυασμών που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά όχι και στα Διαμερισματικά Συμβούλια, οι πρώτοι σε σταυρούς υποψήφιοι διαμερισματικοί τους σύμβουλοι θα συμμετέχουν, άτυπα αλλά κατοχυρωμένα, στα αντίστοιχα Διαμερισματικά Συμβούλια με πλήρη δικαιώματα λόγου.

• Ο νέος θεσμός του Παραστάτη του Δημότη, ο Συνήγορος του Πολίτη στο επίπεδο του Δήμου, θα έχει ευρύτερη νομιμοποίηση και μεγαλύτερες εγγυήσεις ανεξαρτησίας, αν η επιλογή του συγκεντρώνει ευρύτερη διαπαραταξιακή συναίνεση. Και αυτό θα επιδιώξουμε.

Ο συνδυασμός μας επιμένει στον στόχο που από την αρχή θέσαμε: Η Αθήνα μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει. Και πρώτα απ’ όλα, η διοίκησή της. Η πόλη χρειάζεται νέες πλειοψηφίες, χρειάζεται νέες συνεργασίες.

Οι πολίτες, οι κινήσεις, οι πρωτοβουλίες και οι παρατάξεις τους, είναι αντιμέτωποι με το πραγματικό ερώτημα που τίθεται για την πόλη: Ποιος, με ποιες προτάσεις και με ποιες συνεργασίες θα την διοικήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Όποιος είναι ικανοποιημένος με τη σημερινή κατάσταση και θέλει τη συνέχισή της, μπορεί να επιλέξει εκείνους που δηλώνουν και εγγυώνται ότι θα τη συνεχίσουν. Τον απερχόμενο δήμαρχο και τους συνεργάτες του.

Όποιος θέλει την ανατροπή της, επίσης έχει να επιλέξει.

Δεν θα χρησιμοποιήσω τον όρο «δίλημμα». Δεν μου αρέσει. Αν ήθελα να χρησιμοποιήσω έναν όρο της εποχής, θα προτιμούσα το δημοψήφισμα. Ναι, την επόμενη Κυριακή έχουμε δημοψήφισμα. Ένα δημοψήφισμα για την Αθήνα.

Θέμα

Περιφερειακή συγκρότηση-Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Σύνολο καταγραφών: 186

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι