Δημοκρατική Αριστερά. Οι πολίτες στην πολιτική και η πολιτική στους πολίτες.

Στέλιος Θ. Καραφέριας, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,Λάρσσα, 05/07/2010

Πολλοί αναρωτήθηκαν όταν άκουσαν την εξαγγελία του Φώτη Κουβέλη για τη δημιουργία του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς εάν θα έχουμε μια προσπάθεια ανασύστασης της προδικτατορικής ΕΔΑ. Η προφανής απάντηση είναι ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν κοιτάζει στο παρελθόν, αξιοποιεί μεν τα ιστορικά στοιχεία αλλά έχει το βλέμμα της στο μέλλον και τη δημοκρατία στην καρδιά της.

Δεν είναι ένα επιπλέον κόμμα της Αριστεράς. Είναι ένα κόμμα που αντιστοιχεί με τα καίρια ζητήματα που θέτει η ελληνική κοινωνία έχοντας στον πυρήνα της τη δημοκρατία, το ριζοσπαστισμό και τον αριστερό ευρωπαϊσμό. Θεωρεί ότι τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα την Ελλάδα δεν αρκεί να επισημαίνονται, να εκφωνούνται ή και να καταγγέλλονται άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο μεγαλόστομα. Είναι πεπεισμένη ότι για την αντιμετώπισή τους χρειάζονται γόνιμες προτάσεις, βαθιές τομές στο πολιτικό σύστημα και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Στις αιτιάσεις όσων θέλουν τη Δημοκρατική Αριστερά συμπληρωματική δύναμη του ΠΑΣΟΚ απαντά ότι αυτό αποτελεί τουλάχιστον απλουστευτικός και ευτελής πολιτικός λόγος. Η Δημοκρατική Αριστερά αυτοπροσδιορίζεται στη βάση των δικών της προτάσεων και απόψεων, έχει τη δική της διακριτή θέση και την πολιτική της αυτονομία. Είναι η σύγχρονη αριστερά, αντίστοιχη με τα προβλήματα της κοινωνίας. Δεν ετεροκαθορίζεται και δε λειτουργεί ως συμπλήρωμα της όποιας άλλης πολιτικής δύναμης. Σήμερα, πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, αναζητούν κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει την πεποίθηση ότι μπορεί και πρέπει να συγκροτηθεί ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, ικανό να μετακινήσει την πολιτική σε προοδευτική κατεύθυνση. Είναι τουλάχιστον άδικο λοιπόν, κάποιοι να ερμηνεύουν τις διαθέσεις και στόχους της με ύποπτα κριτήρια.

Στη σημερινή συγκυρία που όλοι μας βιώνουμε, κατανοούμε την κρίση αντιπροσώπευσης και εμπιστοσύνης του πολιτικού συστήματος το οποίο ενοχοποιείται, και όχι αδίκως, για την πολιτική και την οικονομική κρίση. Η κοινωνία απονομιμοποιεί το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης και δηλώνει χωρίς ενδοιασμούς ότι είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε πρόταση η οποία θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός πιο αποτελεσματικού πολιτικού συστήματος. Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης φαίνεται διατεθειμένο να απαγκιστρωθεί από αφετηρίες και κομματικές προελεύσεις, να υπερβεί τους σημερινούς συσχετισμούς και τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το 30% περίπου της κοινής γνώμης σιωπά και περιμένει, αποστασιοποιείται και επανακαθορίζει τις πολιτικές του πρακτικές.

Σε αυτή την δεδομένη στιγμή η αριστερά, απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος, οφείλει να καταθέσει τη δική της ρηξικέλευθη πρόταση. Η Δημοκρατική Αριστερά δε θα διαχειριστεί τη φθορά ενός πολιτικού συστήματος αλλά θα προσπαθήσει να τακτοποιήσει μια εκκρεμότητα που κληροδότησε η μεταπολίτευση. Και αυτή η εκκρεμότητα έχει να κάνει με την πλειοψηφία της ευρύτερης κεντροαριστεράς στην ελληνική κοινωνία. Η Δημοκρατική Αριστερά απευθύνεται σε έναν χώρο όπου η κοινωνική επιρροή της είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από ότι αποτυπώνονταν έως τώρα εκλογικά. Και αυτό είναι το στοίχημα που βάζει με την ελληνική κοινωνία. Να καταφέρει να αποτυπώσει εκλογικά την κοινωνική επιρροή που διαθέτει. Να θυμίσουμε ότι ο χώρος αυτός εισέπραξε τεράστια “δημοσκοπικά ποσοστά” το φθινόπωρο του 2007 – την περίοδο που αμφισβητήθηκε από τον Ε. Βενιζέλο η προεδρία του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ - αλλά δυστυχώς δε μπόρεσε να τα διαχειριστεί επαρκώς.

Η Δημοκρατική Αριστερά φιλοδοξεί να εκφράσει μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας τα οποία πιστεύουν στην αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων με στόχο το βαθύ εκδημοκρατισμό των λειτουργιών του κράτους, τη ριζική ανακατανομή των εξουσιών και τη διαμόρφωση κοινωνικών ελέγχων της ασκούμενης πολιτικής.

Εμείς όλοι όσοι υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τη Δημοκρατική Αριστερά θέλουμε μια αριστερά με τη δημοκρατία κύριο συστατικό της πολιτικής της. Μια αριστερά ανοιχτή για να μπορούν, σ΄ ένα συλλογικά διαμορφούμενο πλαίσιο, να εκφράζονται και να συμπορεύονται όσο το δυνατόν ευρύτερες αριστερές, δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και οικολογικές δυνάμεις, δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους σε άλλες πολιτικές και αναζητούν σήμερα κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους. Η δική μας αριστερά καλείται να κινηθεί στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής για να γείρει η πλάστιγγα και οι μεσοπρόθεσμες εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων, των ανθρώπων της δημιουργίας, των νέων, διεκδικώντας νέες ρυθμίσεις και θεσμούς στη θέση των προνομίων του πελατειακού κράτους.

Θέλουμε να πρωτοστατήσουμε στους αγώνες για διαφορετικές πολιτικές, για να αλλάξουν ριζικά τα κυβερνητικά μέτρα, με στόχο τη δίκαιη κατανομή των βαρών, την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της διοίκησης, την υλοποίηση νέου αναπτυξιακού προτύπου της παραγωγικής βάσης, την οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Θέλουμε μια αριστερά που δεν βολεύεται στα εύκολα και γι΄ αυτό δεν κάνει καμιά παραχώρηση ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό ούτε στον μυωπικό αριστερισμό. Μια αριστερά που δεν αναλώνεται σε ανέξοδο και γι΄ αυτό αδιέξοδο και συντηρητικό επί της ουσίας καταγγελτισμό.

-----

Στέλιος Θ. Καραφέριας, καθηγητής – μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς

Θέμα

Δημιουργούμε τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σύνολο καταγραφών: 100

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι