ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ:ΤΩΡΑ η συγκρότηση ισχυρού τραπεζικού δημοσίου πυλώνα

24/09/2010

Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να συγκροτηθεί ισχυρός τραπεζικός δημόσιος πυλώνας. Και τούτο για λόγους δημόσιου συμφέροντος, στην κατεύθυνση ανταγωνιστικής πίεσης στις ιδιωτικές τράπεζες στο μέτωπο των επιτοκίων και της ρευστότητας, καθώς και της διοχέτευσης μέρους της αποταμίευσης στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προτεραιοτήτων.

Ο πυλώνας αυτός, στις σημερινές συνθήκες πρέπει να προκύπτει μέσα από τη σύμπραξη Εθνικής, ΑΤΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα πρέπει να συνδυάζει ταυτόχρονα μέτρα εξυγίανσης και την ανταγωνιστικότητά του στον εθνικό και διεθνή χώρο.

Οι επανειλημμένες γενικές τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού για δημόσιο πυλώνα πρέπει να αποσαφηνισθούν. Οι προτάσεις των οίκων συμβούλων δεν μπορεί να υποκαθιστούν τις πολιτικές επιλογές.

Οι ανακοινώσεις υπουργών για το μέλλον της ΑΤΕ και άλλων υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζικών ιδρυμάτων, μετά τις συναντήσεις τους με την τρόικα, αφήνουν πολλά ερωτηματικά και γενούν πολλές ανησυχίες.

Έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας για το συγκεκριμένο τρόπο διεξαγωγής των συζητήσεων. Δεν είναι υπόθεση εσωτερικής κυβερνητικής δραστηριότητας οι συζητήσεις αυτές, ούτε εσωτερικών διαβουλεύσεων στο ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση εκπροσωπεί τη χώρα. Οι εν κρυπτώ συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών πρέπει να αντικατασταθούν από διαφανή διαδικασία.

Θέμα

Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Σύνολο καταγραφών: 283

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι