"Ο εφιάλτης της ανεργίας ξαναχτυπά"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για τη νέα αύξηση των ποσοστών ανεργίας

13/10/2010

Κάθε ανακοίνωση για το ύψος της ανεργίας στη χώρα μας είναι εφιαλτικότερη της προηγούμενης. Η παρατεταμένη ύφεση του 2009 και 2010, η ραγδαία πτώση της παραγωγής, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και η συνεχής μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων οδηγούν σε δραματικές καταστάσεις την ελληνική κοινωνία, αφού πίσω από τους αριθμούς είναι άνθρωποι.

Το άμεσο μέλλον φαντάζει ακόμη ποιο επώδυνο, μιας και το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2011 προβλέπει για το 2011-2 άλλους 200.000 άνεργους συν τις φετινές 100.000 απολύσεις και την εκτίναξη της επίσημα καταγραμμένης ανεργίας στο πρωτάκουστο μεταπολιτευτικά ύψος του 15,1% για το 2012. Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι η ανεργία των νέων να σκαρφαλώνει στο 30%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το ΟΟΣΑ.

Η τόνωση και αναθέρμανση της παραγωγής, η ενίσχυση της καινοτομίας, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ενεργοποίηση και αύξηση των κονδυλίων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αποτελούν προφανείς προτάσεις και συνιστούν άμεσες ενέργειες που η κυβέρνηση όφειλε και θα έπρεπε να τις έχει στην ημερήσια διάταξη.

Σήμερα η κυβέρνηση οφείλει, αντί της οποιασδήποτε προσπάθειας επικοινωνιακής κάλυψης του κορυφαίου προβλήματος της κοινωνίας μας να πράξει τα αυτονόητα.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, πέραν των γενικότερων προτάσεών της για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενεργητική προώθηση της απασχόλησης ζητά σήμερα από την κυβέρνηση:

- να προωθήσει τα 11 εγκεκριμένα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ, ύψους 440 εκατ. Ευρώ που αφορούν 108.000 θέσεις εργασίας, που εδώ και μήνες βαλτώνουν αναζητώντας την υπογραφή 3 υπουργείων

-να προωθήσει το ειδικό αποθεματικό των 220 εκ. ευρώ , που διαθέτει το Υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

- να διασφαλίσει τάχιστα την καταβολή των εισπραττομένων από το ΙΚΑ από εργοδότες και εργαζόμενους για λογαριασμό του ΟΑΕΔ, που σήμερα ξεπερνούν τα 6 δις. ευρώ και δεν αποδίδονται, με αποτέλεσμα ο ΟΑΕΔ να μη μπορεί να καταβάλει τα οφειλόμενα μηνιαία επιδόματα εργασίας.

Θέμα

Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Σύνολο καταγραφών: 283

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι